Mutilat şi aruncat la coş

Mihai Moroşan, fost soldat al Armatei Naţionale (în dreapta), originar din Cubolta, Sângerei

Mihai Moroşan, fost soldat al Armatei Naţionale (în dreapta), originar din Cubolta, Sângerei

Investigaţiile în cazul lui Mihai Moroşan se desfăşoară anevoios, cei care trebuie să le efectueze se rânduiesc în concedii

A servit cu cinste, onoare şi demnitate statul Republica Moldova timp de doi ani. Aceasta însă l-a mutilat şi l-a aruncat la coş. Miercuri, de ziua Armatei Naţionale, Mihai Moroşan, fostul soldat rănit cu cinci gloanţe în timp ce păzea un depozit de armament la Coşniţa, asculta obosit şi tăcut discursurile oficialilor, unul mai frumos ca altul, despre importanţa viitoarelor reforme în armată şi cât de important e să-ţi faci conştiincios datoria faţă de ţară.

Îl durea, nu i-a telefonat nimeni niciodată să întrebe cum se simte chiar dacă în faţa camerelor de luat vederi a fost apreciat ca soldat bun. E sigur că, în noaptea de 12 spre 13 martie, a stat în calea a doi infractori care au vrut să fure arme, preţul cărora e de câteva mii de euro. Nu doar că nu i-a telefonat nimeni din Armata Naţională, ci imediat după ce a fost externat, a primit un ordin de la superiorii de la Unitatea de infanterie din Bălţi să se prezinte imediat la serviciu în caz contrar va fi adus cu forţa.

Mihai, care suportase mai multe operaţii, încă nu se ţinea bine pe picioare. S-a dus a doua zi însoţit de mama lui, Ada Moroşan, ca să prezinte certificatul medicilor în care era declarat inapt de muncă. A fost eliberat din funcţie în aceeaşi zi, fără nicio compensaţie ori indemnizaţie, fără nicio mulţumire pentru satisfacerea datoriei faţă de statul Republica Moldova.

De ce e responsabil Ministerul Apărării?

„I-am întrebat dacă i se cuvine o pensie, căci acum perfectăm actele de invaliditate, la cine aş putea să mă adresez. Mi-au răspuns brutal că Ministerul Apărării nu e responsabil de aşa ceva şi atâta timp cât judecata nu s-a pronunţat pe marginea cazului, nimeni nu ne datorează nimic. Mihai însă face câţiva paşi şi oboseşte din cauza rănilor la plămâni. Are ameţeli, se mişcă încet”, a spus Ada Moroşan, mama băiatului.

Îmbrăcaţi în uniforme transnistrene

Mihai îşi aminteşte cu lux de amănunte ce i s-a întâmplat în noaptea de 12 spre 13 martie. Nu dormea, ne-a spus tânărul, pentru că era la post. La un moment dat, a auzit un foşnet la uşă, i s-a părut că e o pisică. „Mai umblau motani pe acolo, nici prin gând nu mi-a trecut că poate fi cineva”, a spus el. Era aproape ora 2 noaptea. Au dat buzna doi tineri îmbrăcaţi în uniforme transnistrene. Totul s-a întâmplat foarte repede. Aceştia au tras în el, iar când a căzut la pământ l-a auzit pe unul adresându-i-se celuilalt „şevelis’ kopîtami, a to ne uspeem”. „Cred că au vrut să fure arme, căci altceva nu aveau ce lua. Nu păzeam saci cu grâu ori popuşoi, ci arme Kalaşnikov, cu lunetă sniper ş.a.”, spune tânărul.
E convins că infractorii erau informaţi despre acest depozit. Nu este clar nici de ce în zona de securitate un depozit cu arme e încuiat cu un lăcat ce poate fi descuiat cu uşurinţă.

Faţă în faţă cu cel care l-a împuşcat

Ultima oară, fiind invitat la Procuratura Militară, Mihai nu s-a putut prezenta din cauza că nu avea bani de drum. Familia cheltuie lunar bani grei pentru medicamente. „A trecut jumătate de an, dar procurorii îmi adresează aceleaşi întrebări. Cum s-a întâmplat? La ce oră? Pe cine am văzut? Principala lor versiune rămâne aceea că m-aş fi împuşcat singur. Acest lucru este imposibil. În cadrul comisiei, chiar şi chirurgul de la Spitalul militar din Chişinău a spus că e imposibil ca un om să se împuşte singur cu cinci gloanţe care să-l nimerească în cap şi piept”, a declarat Mihai.
Acesta a susţinut că ţine minte feţele infractorilor. Însă nimeni nu s-a arătat deocamdată interesat să facă un portret-robot al acestora. „În ziua în care am mers la Spitalul militar, am coborât din microbuz şi m-am pomenit faţă în faţă cu cel care m-a împuşcat. Când m-a văzut, s-a uitat lung la mine, imediat a scos telefonul şi a început să sune. Nu m-am putut apropia de el, nici să fac scandal, obosesc repede. Mi-a fost teamă, eram singur. M-am gândit că a pus iar cineva ceva la cale”, îşi aminteşte tânărul.

DSC_1893Nadea Roscovanu Photography

Alexandru Chiriţa, procuror în Procuratura militară Chişinău

Părăsit de iubită

Despre planurile sale, fostul soldat vorbeşte la trecut. Planifica să facă nuntă cu o tânără cu care avea o relaţie de trei ani. Voia să devină student în această toamnă la Facultatea de Drept a Universităţii din Bălţi, la secţia frecvenţă redusă. „Avea să muncesc şi să-mi achit singur taxa de studii. Nu-mi place să iau bani de la părinţi. Absolvirea facultăţii mi-ar fi asigurat o creştere în grad. Mi-a plăcut armata, mi-a plăcut să lucrez în cadrul acesteia, pur şi simplu, am încurcat cuiva să-şi ducă la bun sfârşit planurile”, adaugă tânărul.
După ce s-a întors din spital, tânăra cu care se întâlnea l-a abandonat. „Mi-a spus că nu are nevoie de un calic. Cuvintele acestea m-au afectat mult. Am avut o relaţie frumoasă, ne înţelegeam bine…”, povesteşte Mihai. La despărţire, acesta ne-a rugat să transmită un mesaj prin intermediul ziarului ministrului Apărării, Valeriu Troenco: „Să nu creadă că m-am împuşcat singur. Cineva ştia că acolo sunt arme, nu exclud că au fost informaţi de persoane care ştiau acest lucru”.

Dosarul bate pasul pe loc

Solicitat de JURNAL, avocatul familiei Moroşan, Grigore Pralea, este de părere că eliberarea din muncă a lui Mihai Moroşan a avut loc cu încălcări. „Cazul lui Mihai Moroşan poate fi considerat accident de muncă. A fost eliberat din armată după ce expertiza medicală a stabilit că este inapt de muncă. Eliberarea trebuia să aibă loc cu plata indemnizaţiilor conform legii. Dosarul în care Mihai figurează ca parte vătămată bate pasul pe loc. Procurorii continuă să verifice versiunea suicidului, deşi nu mă îndoiesc nici pentru o clipă că a fost o tentativă de omor. După ce instanţa îşi va spune cuvântul, intenţionăm să acţionăm Ministerul Apărării în judecată pentru a solicita plata prejudiciului material şi moral”, a declarat avocatul.

Conducerea Unităţii de infanterie Bălţi a refuzat să discute cu noi şi ne-a trimis la procurorul Procuraturii municipale Bălţi, care a investigat de ce fostul soldat nu s-a prezentat la muncă imediat ce a fost externat. „Ministerul Apărării nu poate să-i stabilească nicio indemnizaţie atâta timp cât cazul n-a fost elucidat.

Dacă a fost tentativă de suicid, despre ce accident de muncă poate fi vorba? Dacă i s-ar fi plătit, cine ar fi întors aceşti bani? După ce se va pronunţa instanţa, rudele vor putea cere ce vor”, a declarat procurorul Vadim Cibotari.
Experţii au fost în concediu

Alexandru Chiriţa, procuror în Procuratura militară Chişinău, cel care instrumentează dosarul penal în care Mihai Moroşan figurează în calitate de parte vătămată, spune că pe moment sunt în aşteptarea expertizei complexe, care cuprinde expertiza medico-legală şi expertiza balistică, care va elucida cazul. Întrebat de ce, după jumătate de an de când a avut loc cazul, expertiza încă nu este efectuată, procurorul ne-a spus că de efectuarea ei sunt responsabile mai multe instituţii, iar de-a lungul verii mai mulţi experţi au fost în concedii.
„Verificăm trei ipoteze: a unui atac, în care deocamdată nu avem suspecţi, a unei tentative de suicid ori încălcarea regulilor de mânuire a unei arme. Sperăm ca până pe 20 septembrie să avem rezultatele expertizei complexe”, a mai spus procurorul.

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)