Muruianu – achitat, Tănase – stupefiat

Preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Ion Muruianu, i-a fost anulată sancţiunea disciplinară sub formă de mustrare aspră, pentru că i-a etichetat pe jurnalişti cu sintagma „câini turbaţi, periculoşi pentru societate”. Instanţa în fruntea căreia se află a admis recursul acestuia şi a casat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din aprilie curent.

Deşi Sofia Aramă, reprezentantul CSM, a cerut recuzarea judecătoarei Nina Cernat, pe motiv că aceasta îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Curţii, funcţie care este subordonată administrativ lui Ion Muruianu, judecătorii au respins această cerere şi procesul a continuat.

În replică, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, s-a declarat stupefiat de hotărârea de miercuri a CSJ. „Este grav când un subaltern al preşedintelui CSJ judecă un dosar depus de şeful său. O să cer repetat sancţionarea lui Muruianu”, a declarat, ieri, Tănase, făcând referire la vicepreşedintele CSJ, Nina Cernat, care a judecat cauza respectivă.

„Lucrurile în justiţie se schimbă cu o viteză foarte mică din cauza opoziţiei unor reprezentanţi ai corpului de judecători. Aceştia nu vor să recunoască că a venit o nouă putere, care vrea să modernizeze sistemul judecătoresc, şi emit hotărâri de acest gen. Muruianu a insultat reprezentanţii mass-media, dar, cel mai grav, acesta a atacat presa ca instituţie fundamentală într-o societate democratică. Acţiunile lui nu pot să rămână fără nicio sancţiune şi cu atât mai mult să fie justificate printr-o decizie judecătorească”, a menţionat Tănase.

Ministrul a precizat că nu va lăsa lucrurile aşa şi va solicita, repetat, Consiliului disciplinar al CSM să examineze plângerea la adresa lui Ion Muruianu. „Ceea ce a făcut Muruianu nu poate să nu rămână fără pedeapsă şi din acest motiv voi solicita, de câte ori va fi nevoie, sancţionarea pentru faptul că şi-a permis să eticheteze jurnaliştii”, a conchis Alexandru Tănase.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)