Muruianu a fost demis!

Justiţie // Ziariştii au câştigat duelul cu Muruianu

Parlamentul a votat ieri pentru destituirea lui Ion Muruianu din funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Judecătorul care cu aproape o lună în urmă a atacat jurnaliştii calificându-i „câini turbaţi” a fost demis cu votul celor 52 de deputaţi ai Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE). Înainte de începerea procedurii de votare, deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe. Iar Vladimir Voronin a declarat că majoritatea parlamentară vrea demisia preşedintelui CSJ pentru a intimida toţi judecătorii care ar îndrăzni să nu se conformeze ordinelor de sus.

Demitere legală?

Deşi iniţial a propus amânarea audierii lui Muruianu în cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului, preşedintele legislativului Mihai Ghimpu şi-a revăzut propunerea după o şedinţă de aproape o oră şi jumătate pe care a avut-o cu ceilalţi deputaţi din AIE. Pentru demiterea lui Ion Muruianu din funcţia de preşedinte al CSJ au votat toţi deputaţii din coaliţia majoritară, iar deputaţii comunişti au părăsit sala în semn de protest. „Demiterea președintelui CSJ revine exclusiv Parlamentului”, a declarat înainte de votare deputatul liberal-democrat Vitalie Nagacevschi. Potrivit acestuia, violarea drepturilor omului, comisă de Muruianu, este „strigătoare la cer”. Şi Mihai Ghimpu a considerat legală demiterea preşedintelui CSJ. Spicherul susţine că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune doar numirea preşedintelui CSJ, nu şi demiterea acestuia.

Colegii îi întorc spatele lui Muruianu

În acest fel, Ghimpu i-a răspuns lui Ion Muruianu, care cu câteva zile în urmă a solicitat CSM să se pronunțe în legătură cu intenţia Parlamentului de a-l demite. Potrivit lui Muruianu, demiterea sa de Parlament poate avea loc doar la propunerea CSM, care l-a propus în funcția de preşedinte al CSJ.

Tot ieri, Muruianu a primit răspuns şi de la CSM în legătură cu solicitarea făcută. Preşedintele CSM Dumitru Visterniceanu a declarat că demersul lui Ion Muruianu nu poate fi examinat, deoarece ţine de competenţa Curţii Constituţionale (CC). „Doar ministrul Justiţiei, care este membru CSM, poate să sesizeze CC”, a explicat Visterniceanu.

„Muruianu politizează problema”

Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a declarat la rândul său că Muruianu încearcă să politizeze un caz extrem de simplu prin solicitarea sa depusă la CSM. „Acest demers pe care îl examinăm a fost expediat şi de PCRM, astfel se încearcă politizarea cazului respectiv şi să se facă show. Noi nu am discutat despre demiterea lui Ion Muruianu din funcţia de judecător, ci din cea de preşedinte al CSJ, care este o funcţie administrativă. În condiţiile în care lucrurile în justiţie merg prost, Muruianu trebuie să-şi dea demisia”, a spus Tănase. În replică, Muruianu a spus că nu este vârful de lance al justiţiei din Republica Moldova, ci un judecător ca oricare altul. „Nu trebuie inventate motive de a mă demite”, a spus Ion Muruianu.

Voronin îi ia apărarea celui demis

Singurul care îi ia apărarea lui Muruianu este liderul comuniştilor Vladimir Voronin. Acesta a expediat o scrisoare structurilor europene prin care le anunţă că majoritatea parlamentară a demarat un proces demonstrativ de „execuție publică” a președintelui CSJ. Voronin atenţionează structurile europene că în spatele acestei inițiative ar sta „interese de grup cu scopul „decapitării” pe motive absolut superficiale a exponentului instanței supreme judecătorești din stat”. Solicitat de jurnalişti să comenteze demiterea lui Muruian, Voronin a declarat că „actuala conducere insistă pe demiterea lui Muruianu pentru a da o lecție tuturor judecătorilor ca aceștia să fie cuminți, ascultători, să facă tot la comanda puterii, să bage oameni în închisoare”. Ex-președintele comunist a ținut să menționeze în mod repetat că Ion Muruianu este „unul dintre cei mai demni și mai cinstiți judecători, cum mai rar găsești”.