Murat Aydin, primar de Istanbul: „Important este ca Primăria Chişinău să vrea colaborarea cu Istanbulul”

Principalul centru economic şi cultural al Turciei, vechea capitală, Istanbul, cunoaşte o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani. Curăţenia şi buna guvernare a metropolei este prima atracţie după monumentele sale de valoare mondială. Îmbrăcat în flori, dar mai aglomerat decât Berlinul sau Parisul,  vechiul Constantinopol  are în prezent cea mai mare concentrare urbană a Turciei, cu o populaţie de peste 13 milioane de locuitori ai săi, până la 20 de milioane cu tot cu turişti. În aceste condiţii, 39 de primari reuşesc de minune să prezinte lumii un oraş bine administrat.

„Zeytinburnu” este una dintre regiunile Istanbulului, condusă de una dintre cele mai de succes administraţii publice locale din Istanbul. De 12 ani, Murat Aydin este primarul acestei zone, dar şi vicepreşedintele Uniunii Municipalităţilor Lumii Turcice. El a adus un aport substanţial la modernizarea oraşului.

„Am un principiu foarte simplu: oamenii din regiunea mea să fie fericiţi”

–       Stimate domnule Murat Aydin, ce reprezintă „Zeytinburnu” în contextul Istanbulului?

Este o zonă vestită a vechii noastre capitale, în special, prin fabricarea produselor din piele, de circa trei sute de ani! Aici s-au construit întreprinderi de industrie uşoară, ce asigură cu marfă întreg oraşul. În urmă cu 150 de ani, pentru prima dată, în „Zeytinburnu” s-au construit fabrici textile. Pe la finele perioadei Imperiului Otoman, în anii 1850, aici se produceau şi confecţii pentru structurile militare. În prezent, întreprinderile textile din „Zeytinburnu” asigură 30 000 de locuri de muncă. Ne mândrim cu mărcile noastre de succes, în ultimii ani exportate masiv, precum „Ulker” de panificaţie, cumpărată de oameni de afaceri din Suedia. Avem o întreprindere de sticlă cunoscută în lume, situată tot în raionul nostru – „Sisecam”. Populaţia dinZeytinburnu” am împărţit-o în două categorii – cea care activează ziua – de peste 500 000 de persoane, şi cea nocturnă – de circa 300 000 de oameni. Raionul este format preponderent din emigranţi.

–       Care este secretul reuşitei Dvs. în ceea ce priveşte schimbările spectaculoase ale metropolei din ultimii ani?

În urmă cu 12 ani, când am preluat mandatul de primar, pentru „Zeytinburnu” a început o nouă epocă de renaştere, de la oraşul tradiţional la unul modernizat. Pentru început, am realizat o anchetă printre locuitorii raionului nostru, în care i-am întrebat dacă sunt bucuroşi că locuiesc înZeytinburnu”. 74% dintre oameni se declarau nemulţumiţi. Ei se plângeau de drumuri proaste, de lipsa parcurilor şi a utilităţilor de primă necesitate. Alegătorii mei erau nemulţumiţi şi de inexistenţa unor instituţii socio-culturale.

Acum declar cu satisfacţie că, 90% dintre electori susţin într-o ultimă anchetă că sunt fericiţi de faptul că locuiesc în regiunea „Zeytinburnu” a Istanbului. La începutul mandatului meu, raionul nostru avea doar case de un etaj, apoi, odată cu sporirea veniturilor oamenilor, au început să-şi construiască case de până la patru etaje. Modernizarea noilor regiuni în Istanbul e un proces mai dificil, deoarece oamenii se mai întâmplă să se împotrivească de a se muta în blocuri noi. Odată cu sporirea densităţii populaţiei, efectuăm construcţii masive de blocuri de locuit. Înainte de a le înălţa, studiem minuţios dacă există edificii istorice valoroase, pentru a nu le afecta în niciun fel. Astfel, armonizăm configuraţia noilor edificii cu cele vechi, conform Planului urbanistic general de proiectare a Istanbulului.

–       Vă rugăm să ne povestiţi despre practicile Dvs. de succes în guvernarea locală.

Am un principiu foarte simplu: oamenii din regiunea mea să fie fericiţi. Am devenit primar ca să-mi slujesc alegătorii, şi nu invers. De aceea, nu vreau să-i dezamăgesc niciodată. În primul rând, le-am creat condiţii de viaţă bună, începând de la primele necesităţi. Când oamenii ies din casă, merg pe un trotuar de calitate, se bucură de drumuri bune şi, când vin seara de la serviciu, străzile le sunt iluminate. Apoi, la finele săptămânii, am avut grijă ca locuitorii noştri să se poată odihni în parcuri. În al doilea rând, mă preocupă ca oamenii să-şi petreacă timpul liber în familii, având tot confortul pe care li-l poate oferi o primărie. Le-am construit centre culturale, am pus la punct un întreg sistem de relaxare a oamenilor, ţinând cont de obiceiurile şi tradiţiile noastre populare. De asemenea, am avut grijă să le ofer nişte modele de personalităţi, care au locuit în raionul nostru şi au promovat valorile noastre naţionale. Iar locuitorilor celor mai săraci, obişnuim să le întindem câte o mână de ajutor, ca să se simtă la fel de utili ca şi ceilalţi membri ai societăţii noastre.

–       În ce măsură v-ar interesa un început de colaborare cu Primăria Chişinău?

Cred că Uniunea Municipalităţilor Lumii Turcice ar fi o platformă excelentă de colaborare şi pentru Chişinău. Astfel, prin intermediul acestei structuri, am realizat cu Olanda un proiect de succes. Important este ca Primăria Chişinău să-şi dorească o asemenea cooperare şi să ne contacteze pentru asemenea demersuri.

„Un rol important în evoluţiile ultimilor ani l-au avut guvernul şi primăriile”

– Europa de Est, în special, este inundată de mărfuri turceşti, calitatea cărora se îmbunătăţeşte pe an ce trece. Ce direcţii de dezvoltare abordaţi?

În ultimii zece ani, în ţara noastră s-au produs schimbări colosale. Mărfurile turce au devenit de o mai bună calitate şi sunt solicitate de UE, în condiţiile unei concurenţe acerbe. Muncim tot mai mult în direcţia producţiei de mărfuri, a calităţii şi inovaţiei, ţinând cont că, în Turcia, ca şi în Japonia, terenurile nu sunt bogate, fertile şi o altă soluţie nu există. Un rol important în evoluţiile ultimilor ani l-au avut guvernul, dar şi primăriile.

– Ştim că „Zeytinburnu” derulează o serie de proiecte de restaurare a monumentelor istorice valoroase. Cum vă reuşeşte?

În raionul nostru, în cursul anilor, s-au stabilit foarte mulţi emigranţi, care au efectuat construcţii după bunul lor plac, ilegal. De aceea, suntem nevoiţi să reparăm greşelile trecutului. În general, în Turcia avem oraşe elegante, pe care le arătăm cu mândrie lumii întregi. Însă celebrul arhitect al Imperiului Otoman, Mimar Sinan, rămâne arhitectul cel mai influent al tuturor timpurilor. Noi, ca urmaşi ai acestuia, ne mândrim cu el şi, totodată, recunoaştem că nu avem încă specialişti de talia lui. În ultimii o sută de ani, Istanbulul a fost construit anapoda, fără o politică urbanistică coerentă. Dacă Mimar Sinan ar fi fost contemporanul nostru, metropola noastră ar fi avut o altă imagine. Desigur, în spatele lui, s-a aflat marele sultan şi un imperiu ce oferea o situaţie economică excelentă. Totuşi, în ultimii 70 de ani, arhitectura Istanbulului a fost delăsată. Graţie premierului nostru, în ultimii nouă ani, situaţia s-a schimbat. Credem că în viitorul apropiat vor apărea arhitecţi mai bine pregătiţi. Raionul nostru s-a transformat într-un adevărat oraş în oraş. În curând, Primăria Istanbul va inaugura un Centru de proiectare. În această înaltă instanţă vor activa peste cinci sute de oameni de ştiinţă, care vor efectua proiectări arhitecturale noi ale oraşului. De aceea, avem încredere în viitorul metropolei noastre.

– Cine, în viziunea Dvs., are dreptul să fie primar? De fapt, suntem curioşi, ce calităţi apreciază turcii când îşi aleg conducătorii?

Primarul este maestrul care poate conduce „orchestra”, trebuie să fie persoana cea mai potrivită în crearea unei armonii în gestionarea locală. Nu este obligatoriu să cânte la toate instrumentele, important e să le poată dirija. Eu, personal, de profesie sunt manager, la fel ca şi Recep Tayyip Erdogan,  actualul prim-ministru al Turciei, am absolvit Facultatea de Economie. În istoria Turciei moderne, acesta este cel mai avansat premier. Un primar bun, ca şi oricare alt conducător, trebuie să-şi iubească poporul şi să muncească mult. Cel mai important e să nu fie individualist. Un primar de succes trebuie să aibă simţul comunitar, să rămână fidel valorilor general-umane şi să nu ţină cont de nicio ideologie. Scopul nostru suprem este să luăm decizii optime pentru popor.

Uniunea Municipalităţilor Lumii Turcice a devenit o punte dintre oraşele mari şi mici, un schimb de experienţă a practicilor bunei guvernări locale. Din această structură fac parte circa 14 municipalităţi din Turcia, Azerbaidjan, Cipru, Kirghizia, Siria, Tatarstan, R. Moldova, Bosnia şi Herzegovina, Iraq, Mongolia, Rusia etc. Obiectivul esenţial al acestei uniuni este cooperarea internaţională la nivel local, prin utilizarea celor mai eficiente mijloace de guvernare locală.

Angelina OLARU

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)