Muntele Athos, „bârlogul spionilor ruși”

Scandalul diplomatic dintre Atena și Moscova dezvăluie rețelele de spionaj ale Moscovei în Balcani

Membri ai PSRM într-un pelerinaj pe Muntele Athos

Ministerul Afacerilor Externe al Greciei a acuzat Moscova că ar fi transformat comunitățile monahale de pe Muntele Athos într-un „bârlog de spioni”. Sfântul Munte – considerat drept centru spiritual al ortodoxiei – ar fi implicat, potrivit acuzațiilor Atenei, într-o operațiune de colectare de informații.

Atena a lansat aceste acuzații în contextul scandalului diplomatic în urma căruia autoritățile elene au expulzat patru diplomați ruși. Aceștia sunt învinuiți de autoritățile elene că ar fi încercat să mituiască înalți responsabili din serviciile secrete și reprezentanți ai opoziției grecești pentru a compromite negocierile cu Macedonia privind denumirea acestei țări.

„Deteriorarea relațiilor dintre Grecia și Rusia s-a intensificat după ce Atena a acuzat public Moscova de tentative de mituire a demnitarilor eleni și de ingerințe în afacerile sale interne”, notează cotidianul britanic „The Guardian”.

Fără subtilități diplomatice

„Făcând abstracție de subtilitățile diplomatice, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Elene a criticat vehement Rusia pentru expulzarea a doi diplomați greci, calificând această acțiune drept ‚arbitrară și răzbunătoare’.”

„Moscova a luat această decizie la câteva săptămâni după ce Atena i-a expulzat pe cei patru diplomați ruși. Autoritățile elene au acuzat oficialii ruși de instigarea opoziției grecești împotriva negocierilor cu Macedonia, deschizând posibilitatea acestui stat pentru o eventuală aderare la NATO.”

„Atena a ripostat vinerea trecută, spunând că rațiunile în baza cărora au fost făcute expulzările nu pot fi comparate. ‚Decizia Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse nu este bazată pe evidență, după cum a fost cea a părții grecești, care a indicat probe specifice de activitate ilegală a oficialilor și cetățenilor ruși’, au menționat autoritățile elene într-o declarație neobișnuit de lungă și caustică.”

„Vrem să amintim prietenilor noștri ruși că nicio țară din lume nu ar tolera tentativele de a) mituire a oficialilor; b) de subminare a politicii sale externe și c) de amestec în afacerile sale interne”, subliniază cotidianul britanic.

Atena refuză să acorde vize clericilor ruși

„Atena a refuzat să acorde vize clericilor ortodocși ruși pentru a vizita Republica Monastică a Muntelui Athos, situată în nordul Greciei.”

„Comunitatea ar fi un ‚bârlog de spioni’, iar Moscova ar fi implicat Sfântul Munte – considerat centru spiritual al ortodoxiei – într-o operațiune de colectare de informații finanțată de numeroase mănăstiri din peninsulă. La începutul acestei săptămâni, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a declarat că a cerut explicații de la partea elenă despre cauzele pentru care au fost refuzate vizele clericilor ruși.”

„Rusia care a considerat Balcanii ca fiind parte a sferei sale de influență și-a exprimat deschis opoziția față de aderarea Macedoniei la NATO. Însă felul în care a încercat să incite opoziția elenă contra acordului cu Macedonia a alarmat Atena. Potrivit acestei înțelegeri, Atena urmează să-și ridice dreptul de veto asupra aderării Macedoniei la NATO odată ce acest stat va adopta o nouă denumire.”

„Presa abundă în informații potrivit cărora agenți ruși ar fi încercat să corupă înalți responsabili ai serviciilor de informații și ai serviciilor militare elene în scopul de a suscita o opoziție față de acest acord.”

 Moscova finanțează grupurile de extremă dreaptă

„Totodată, diplomații ruși au fost acuzați de Grecia că încearcă să finanțeze grupurile naționaliștilor de extremă dreaptă prin intermediul asociațiilor culturale formate sub pretextul de a promova moștenirea religioasă ortodoxă comună celor două țări.”

„Emigrații greco-ruși, care s-au instalat în zonele din apropierea portul strategic de la Marea Egee, Alexandropolis, după dezmembrarea Uniunii Sovietice, ar fi primit de asemenea fonduri pentru a protesta împotriva acordului. Acordul va fi supus unui referendum public în Macedonia în septembrie și trebuie ratificat de ambele state.”

„Acest scandal a erodat rapid orice pretenție de prietenie între cele două națiuni, în pofida relațiilor tradiționale puternice”, menționează „The Guardian”.

„Coaliția greacă condusă de stânga care consideră acordul drept o victorie majoră a politicii externe, după ani buni de negocieri, a jurat să răspundă conducerii Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.”

„Este evident că sunt acolo ruși, din fericire, puțin numeroși, care cred că ar putea să opereze în Grecia fără să respecte legile și regulamentele, și chiar să facă amenințări”, a indicat Ministerul elen de Externe.” „Prietenia între Grecia și Rusia cere ca aceste mentalități să fie abandonate, și nu invers.”

Dodon la Muntele Athos

Și Igor Dodon a avut mai multe pelerinaje la Muntele Athos, chiar în aceste zile este acolo. Aceasta este a treia vizită a șefului statului pe muntele Athos. Ultima sa vizită a fost în martie curent, când a mers să participe la deschiderea organizației internaționale „Prietenii Ortodoxiei”, unde deține funcția de copreședinte.

În timpul acestor pelerinaje Dodon a avut întâlniri cu mai multe persoane apropiate Kremlinului, atât cu politicieni, cât și cu Konstantin Malofeev, om de afaceri supranumit „oligarhul ortodox” pentru importantul sprijin financiar și politic acordat entităților Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. Malofeev este acuzat că finanțează organizațiile de extremă dreaptă din Occident, în special din Italia și Franța.

Se spune că Igor Dodon a obținut sprijinul lui Malofeev pentru organizarea la 13–16 septembrie 2018, la Chișinău, a lucrărilor celui de al 12-lea Congres Mondial al Familiilor (World Congress of Families), organizație acuzată de strânse legături cu Moscova.

The following two tabs change content below.