DOC // Municipalitatea cere majorarea cu 3 milioane de euro a împrumutului pentru reparația drumurilor

Pentru 14,3 km de drum din Chișinău suma de 31,5 milioane de euro, destinată reabilitării a șase drumuri selectate nu este suficientă, iar bugetul municipal nu are resurse proprii pentru a achita lucrările suplimentare. De aceea Direcţia Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei Chişinău relevă printr-o notă informativă semnată de Igor Gamreţki „necesitatea majorării valorii împrumutului a contractului de împrumut dintre mun. Chişinău şi Banca Europeană de Dezvoltare (BERD), nr. 42218 din 02.12.2014” cu 3,0 milioane de euro. Unii consilieri municipali spun că vor vota inițiativa doar cu anumite condiții, alții nu o vor vota.

Prin urmare, un km de drum renovat în Chişinău va costa municipalitatea nu 2.202.797 milioane de euro, ci 2.412 587, dacă reprezentanții CMC vor vota majorarea împrumutului cu 3 milioane de euro. Printr-o notă informativă către Consiliul municipal Chişinău (CMC), Direcţia Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie (DGTPCC), semnată de şeful acesteia Igor Gamreţki, informează că pentru a finaliza lucrările de reparaţie şi renovare pentru străzile incluse în BERD 2 – str. Tighina, Alexandru cel Bun şi 31 August 1989, este necesară contractarea a încă 3,0 milioane de euro la împrumutul iniţial BERD, necesare pentru executarea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii de alimentare cu apă şi de epurare a apelor uzate şi pentru supravegherea lucrărilor din cadrul Proiectului „Chişinău- Proiect Sectorial de Drumuri Urbane”.

În nota informativă mai scrie că, din totalul contribuţiei primăriei – 9,5 milioane de euro destinaţi pentru utilităţile de apeduct şi canalizare menajeră, primăria mun. Chişinău „situaţia financiară actuală nu permite finanţarea unor astfel de lucrări pentru pachetul BERD2 de străzi”.

Astfel, în opinia conducerii DGTPCC, „soluţia propusă de Finanţator a fost de a aloca, suplimentar, 3,0 milioane de euro. Bani care vor fi pentru costurile utilităţilor /apeduct şi canalizare menajeră pentru străzile incluse în BERD 2 – 2,5 milioane de euro, şi 0,5 milioane de euro costul suplimentar pentru supravegherea lucrărilor făcută de EGIS de aproximativ 0,5 milioane de euro.

Referindu-se la suma suplimentară pentru renovarea străzilor din BERD 2 solicitată de DGTPCC, Veaceslav Bulat, consilier municipal din partea PPEM, a spus că reprezentanții din CMC din partea PPEM vor susţine cele prezentate în nota informativă a DGTPCC „dacă în contract vor fi operate următoarele modificări: dobânda sub 4%, suma doar 2,6 mil. euro, adică 2,5 mil. – pentru lucrări, şi 100 mii de euro – pentru supraveghere. Salarii la supraveghetori nu mai mari de 150 euro/zi. Să fie precizată exact perioada de implementare. Şi o precondiţie obligatorie este ca să vedem proiectul tehnic”.

Bulat a ţinut să precizeze că membrii CMC sunt într-o situaţie delicată. „Proiectul este la mijloc de realizare. Să stopăm acum lucrările de renovare nu este corect. Dacă suma nu va fi votată, va trebui să găsim banii în bugetul municipal, adică 50 milioane de lei. În principiu, nu este ceva complicat, se poate renunţa la crearea de parcări în cartiere şi de alocat aceşti bani la cele trei străzi din pachetul BERD 2. În cartiere, parcările se pot construi cu investiţii private. Deci, dacă modificarea contractului nu se va aproba, vom propune această soluţie”.

Consilierul PN, Ilian Cașu, a spus pentru JURNAL de Chișinău că nu a știut nici el și nici colegii săi din fracțiunea PN din CMC despre această notă. După ce l-am informat, membrul CMC a spus: ”În această notă informativă sunt doi actori care aprobă solicitarea de majorare a împrumutului de 3 milioane de euro: Ministerul Finanțelor al R. Moldova și ”EGIS International”. La fel ca mulți chișinăueni, fracțiunea PN are multe de reproșat primăriei, companiei Delta, și EGIS privitor la calitatea lucrărilor pe C. Negruzzi, V. Alecsandri și Ștefan cel Mare. În esență, sunt lucrări de proastă calitate executate cu bani mulți. Noi nu vom vota pentru un astfel de proiect”, a spus Cașu.

Petru Burduja, consilier municipal, PSRM, a spus că inițiativa de a mai vota 3 mil. de euro pentru a finaliza lucrările de renovare a drumurilor a fost propusă la ședința precedentă a CMC, dar nu a fost susținută de majoritatea consilierilor din mai multe motive, dar principalul motiv este lipsa transparenței. Compania ”EGIS International”, responsabilă de supravegherea calității lucrărilor, nu a prezentat niciun raport despre modalitatea în care s-au desfășurat lucrările pe cele trei drumuri, ce încălcări au fost constatate ș. a.

Amintim că datorită unui contract de împrumut încheiat între Primăria mun. Chişinău şi BERD, BEI şi FSEV sunt renovate în capitală şase drumuri principale, pe o lungime de 14,3 km. Valoarea împrumutului este de 22 milioane de euro, bani destinaţi reabilitării străzilor selectate şi a reţelei de trotuare, creării locurilor de parcare aferente străzii şi îmbunătăţirii iluminării stradale.

La aceasta se adaugă contribuţia de 9,5 milioane de euro din partea primăriei, sumă acordată pentru reabilitarea infrastructurii de scurgere a apelor, termoficare şi semafoare pe străzile reabilitate. Astfel, din suma totală, 31,5 milioane de euro, vor fi renovaţi 14,3 km de drum.

Download (PDF, 660KB)

Download (PDF, 1007KB)

Download (PDF, 478KB)

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și nu reflectă neapărat poziția Ambasadei.

The following two tabs change content below.