Muncitori peste hotare, buni de plată în RM

Nu pot merge peste hotare, nu pot lua credite de la bănci şi nu pot beneficia de alte lucruri asemenea unor oameni certaţi cu legea. „Au ajuns ţăranii să fie consideraţi cei mai mari criminali”, se indignează mai mulţi locuitori de la Gura Bâcului.

Victoria POPA

Mai mulţi locuitori ai satului Gura Bâcului, raionul Anenii Noi, fostul judeţ Chişinău, sunt obligaţi prin procese de judecată de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) să plătească poliţele de asigurare medicală pentru 2011, chiar dacă aceştia n-au beneficiat de serviciile medicale „gratuite”. Iar o parte din ei muncesc legal peste hotarele ţării unde achită asigurarea medicală.

Şantajată de CNAM

Din cauza sărăciei, Maria Pâslari, mamă a patru copii, din Anenii Noi a fost nevoită să meargă, prin contract, la muncă peste hotare. Nu a fost acasă în decursul anului 2011 şi nu a beneficiat niciodată de un control medical în RM. Asta o demonstrează contractul de muncă, certificatele de achitare a impozitelor şi poliţa de asigurare medicală în Italia. „De ce legea este făcută atât de incorect? Cum pot să achit impozitele în două ţări? Achit acolo unde mă aflu şi unde lucrez. Dacă aş fi avut aici de lucru, nu mi-aş fi lăsat copiii şi aş fi plecat în lume”, afirmă femeia.

Judecătoria Anenii Noi i-a dat recent câştig de cauză Mariei Pâslari pentru actele aduse şi plata poliţei de asigurare medicală în Italia şi a fost scutită de achitarea sumei de 2772 de lei, preţul poliţei de asigurare pentru 2011.

Nici decizia Judecătoriei Anenii Noi nu i-a convins pe reprezentanţii CNAM-ului. Aceştia au contestat decizia, solicitând ca Maria Pâslari să fie obligată să achite poliţa de asigurare în medicină şi pentru anii 2009–2010. „Acesta e şantaj. Mi-au spus în faţă că dacă nu voi plăti poliţa pentru 2011, mă vor obliga să achit 9200 de lei pentru trei ani”, a afirmat ea.

Şi Nina Balan din aceeaşi localitate se judecă cu CNAM. „N-am firmă, am 50 de ari de pământ. Am bani numai la sezon. Chiar dacă mă îmbolnăvesc, plătesc oricum medicului. Dar de unde să achităm 2772 de lei, dacă nu lucrăm şi avem copii.”

O sută de lei şi poliţa de asigurare medicală

Olga Boroşevski a achitat 4000 de lei pentru ginerele său, Ruslan Todică, care se află de mai mulţi ani la muncă în Rusia. Banii sunt pentru taxele judecătoreşti şi poliţa de asigurare medicală obligatorie. „Am mers la un angajat al CNAM-ului cu bonurile de plată pentru a primi poliţa ginerelui care nu era acasă. Acesta mi-a spus că au mai rămas zece zile până la sfârşitul anului şi nu mai am nevoie de poliţă, iar dacă insist, să-i dau o sută de lei, ceea ce am refuzat”, a mărturisit Boroşevski.

Solicitat de JURNAL, reprezentantul CNAM, Ştefan Cimbir, director al Agenţiei Teritoriale din Bender (ATB), cu sediul în satul Varniţa, a comunicat că legislaţia privind asigurarea medicală obligatorie cuprinde toţi cetăţenii RM, divizaţi în trei categorii: angajaţii, persoanele asigurate din contul statului (copiii până la 18 ani, pensionarii, invalizii, şomerii), şi cei care achită personal în baza legii.

Legislaţie cu reduceri

Referindu-se la locuitorii satului Gura Bâcului, Cimbir a declarat că aceştia au fost chemaţi la ATB pentru a primi explicaţii pentru a nu ajunge la judecată. În privinţa cazului lui Ruslan Todică, Ştefan Cimbir a explicat că nu au fost achitate amenzile şi penalităţile pentru a primi poliţa. Cimbir a specificat că în cazul în care cetăţenii vor respecta legislaţia, nu vor avea probleme.

CNAM: „Până la 31 martie 2012, sunt anunţate reduceri de 50% din prima de asigurare, pentru majoritatea populaţiei. Adică, în loc de 2982 de lei, cetăţenii vor achita 1491 de lei. Pentru deţinătorii de terenuri agricole reducerea e valabilă până la 31 octombrie, constituind 75% (745,50 lei).

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)