Muncă la negru şi neplătită

Patru persoane care au lucrat pentru SRL „Nucul de aur” de la Slobozia-Dușca, Criuleni, nu și-au ridicat salariile de cinci ani

Aceștia au de primit câte 36 de mii de lei fiecare. Bărbații s-au adresat la Inspecția Muncii Criuleni, la Inspectoratul de Poliție Criuleni, dar fără vreun rezultat. În timp ce administratorul de insolvabilitate al firmei, Svetlana Fanari, afirmă că „în momentul intentării procedurii de insolvabilitate a întreprinderii nu erau angajate persoane în calitate de paznici sau în alte funcții la SRL „Nucul de aur” și nu sunt datorii salariale, adică pentru ei nu s-a plătit fondul social, bărbații dețin carnete de muncă în care e indicat expres că, din noiembrie 2006, au fost angajați la „Nucul de aur”.

Am primit un apel la redacție prin care am fost informați de Constantin Stahi (66 de ani) din localitatea Slobozia-Dușca, Criuleni, că a lucrat în calitate de paznic la SRL „Nucul de aur”, fiind angajat din 2006, lucru indicat și în carnetul său de muncă (09.11.2006), cu un salariu de 600 de lei, dar nu și-a ridicat leafa de cinci ani.

„Am lucrat și nu am primit niciun leu pe cinci ani. Tot ne promitea șefa Nelea Moldoveanu în fiecare an că, atunci când strânge roada și vinde nucile, ne va da leafa. Așa am fost duși de nas. Cum strângea nucile, le transporta spre Turcia, dar noi banii nu i-am mai primit”, ne-a mărturisit pensionarul. În aceeași situație sunt și Andrei Stahi, Vasile Pogor și Vitalie Vădeanu. Primii doi sunt de vârstă pensionară. Constantin Stahi are o pensie lunară de 1200 de lei.

Duși cu fofârlica

„Ultima dată am vorbit cu ea în octombrie, anul trecut, de ziua satului nostru (14 octombrie), iar ne-a promis că strânge nucile și ne dă banii. Numai cu promisiuni am rămas. Ne-a amăgit ca pe niște copii”, a mărturisit Constantin Stahi. Andrei Stahi (65 de ani) are o pensie de 844 de lei. Bărbatul ne-a mărturisit că a lăsat lucrul împreună cu toți colegii lui la 1 martie 2016, din cauza că nu ridicau de cinci ani salariul.

Bărbații păzeau două depozite mari unde erau depozitate nuci, grâu, alături de acestea erau niște vagoane turistice, mașini și circa cinci mii de pari de beton. Dar, pe deal, plantația de nuci era păzită de alți paznici, cărora, la fel, nu le-ar fi fost plătite salariile de vreo jumătate de an. Acum un an, potrivit lui Constantin Stahi, paznicii au stat o zi întreagă la primărie, pentru că acolo le-a promis șefa Nelea Moldoveanu că le va aduce banii. După ore întregi de așteptare, aceștia nu și-au mai ridicat salariul.

Am discutat cu inginerul cadastral de la Primăria Slobozia-Dușca, Criuleni, Alexei Ciobanu, despre SRL „Nucul de Aur”. Funcționarul ne-a spus că firma a fost creată în 2006, iar în prezent se află în insolvabilitate. De la el am aflat că agentul economic respectiv este dator nu numai paznicilor, dar și altor 90 de săteni care și-au dat cotele în arendă agentului economic respectiv și nu și-au ridicat banii sau producția agricolă ce li se cuvenea.

„Acum doi ani, a fost intentat un proces de judecată între țăranii care și-au dat cotele de pământ în arendă și acest agent economic. Procesul de judecată a ajuns până la Curtea de Apel Chișinău și acum a fost transmis la rejudecare. În prezent, se află iar în instanța de fond, la Judecătoria Criuleni”, susţine Alexei Ciobanu.

Tot el ne-a spus că în calitate de administrator de stat pentru firma aflată în insolvabilitate a fost numită Svetlana Fanari. Inginerul ne-a mai spus că plantația de nuci se întinde pe o suprafață de 154 de ha. „Roada s-a strâns în acest an, dar a fost puțină, pentru că livada de nuci nu este îngrijită.”

„La SRL „Nucul de aur” nu sunt datorii salariale”

„În baza informațiilor contabile pe care le dețin, firma nu are datorii salariale”, ne-a spus contabila Ecaterina Medvițcaia care activează în prezent aici. Tot ea ne-a spus că la sediul firmei nu există listele de salarii ale foștilor angajați și că nu le are nici administratoarea Svetlana Fanari.

Despre cazul acesta este la curent Victor Stahi, Inspecția Teritorială de Muncă Chișinău. Funcționarul ne-a spus că, acum doi ani, a primit două sesizări din partea paznicilor de la SRL „Nucul de aur”. În una din ele cei patru paznici se plângeau de restanțele la salariu și de faptul că nu li se întorceau carnetele de muncă, iar a doua era din partea unui paznic care-și cerea carnetul de muncă pentru că trebuia să iasă la pensie și avea nevoie să-l prezinte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale Criuleni.

„Am fost la adresa juridică unde era înregistrat agentul economic respectiv. Am expediat și scrisori, dar fără răspuns, de aceea am apelat la Inspectoratul de Poliție Criuleni. Știu că firma este în insolvabilitate”, ne-a spus Stahi.  „În momentul intentării procedurii de insolvabilitate a întreprinderii nu erau angajate persoane în calitate de paznici sau în alte funcții la SRL „Nucul de aur” și nu sunt datorii salariale. Procedura de insolvabilitate s-a pornit pe 19 octombrie 2017. Acte confirmative că ei au lucrat din documentele primite de la „Nucul de aur” nu sunt, adică pentru ei nu s-a plătit fondul social, nu s-au dat dări de seamă ca angajați”, ne-a spus Svetlana Fanari, administrator autorizat de insolvabilitate.

Dosarul complex al firmei SRL „Nucul de aur” va fi examinat la Judecătoria Criuleni.

The following two tabs change content below.