„Mulţumiri” în plic în ajun de sărbători

„N-o să curgă sânge dacă o să dai 50 de lei educatoarei care în fiecare zi are grijă de copilul tău”

craciuneii.f.nadea roscovanu

Zeci de articole publicate, sute de apeluri, plângeri majoritatea anonime la Linia Fierbinte a Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport despre perceperea taxelor ilegale în instituţiile de învăţământ de-a lungul anilor, însă fenomenul corupţiei persistă, iar taxele cresc în continuare, numai nu şi salariile. Unii părinţii sunt iniţiatorii acestor „mulţumiri” exprimate în bani, alţii sunt nevoiţi să se conformeze, deoarece se tem că copilul lor va avea de suferit. În unele grădiniţe administraţia are taxe stabilite pentru fiecare în parte, care nu se discută.

Numărul la Linia Fierbinte a Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport Chişinău: 022 201630
Cetăţenii pot comunica Centrului Naţional Anticorupţie despre acte de corupţie prin adresarea sesizării scrise (petiţie, plângere, denunţ), care trebuie semnată de autor, indicându-se numele, prenumele, domiciliul, descrierea faptei şi făptuitorului, dacă acesta e cunoscut. Sesizările ce nu întrunesc condiţiile nominalizate se consideră anonime şi nu se examinează. Modalităţile de depunere a sesizărilor: în scris, pe adresa MD 2004, mun. Chişinău, bl. Ştefan cel Mare şi Sfânt 198, (prin poştă, la ofiţerul de serviciu sau la cutiile poştale amplasate în sediul CNA); în formă electronică, pe adresa secretariat@cna.md

Zilele acestea, pe o reţea de socializare un grup de mămici a publicat grădiniţele pe care le frecventează şi sumele de bani pe care le colectează pentru sărbătorile de iarnă. „Grădiniţa. Nr.151, de la fiecare părinte câte 100 de lei, 30 pentru cadoul copilului, 70 lei pentru educatoare şi dădacă, primă bănească. Grădiniţa Nr. 40 – 225 de lei, 25 pentru Moş Crăciun, 100 de lei cadou copil, 100 pentru doi educatori, dădacă, directoare şi sora medicală. Grădiniţa Nr. 211, la noi e mai interesant, se strâng câte 280 de lei, 20 de lei pentru bomboane la copii şi 50 de lei pentru jucării în grupă, 35 de lei pentru Moş, 30 de lei pentru administraţie, suma prestabilită care nu se discută, 100 de lei pentru cele două educatoare, 35 de lei pentru dădacă, 10 lei pentru organizare. Grădiniţa Nr. 23 – 270 de lei, 80 de lei – cadou copil, 140 lei – cadou doi educatori plus dădacă, 50 de lei Moș Crăciun. Grădiniţa Nr. 32 – 200 de lei, 35 de lei – cadoul copilului, restul pentru plicurile cu bani pentru toţi lucrătorii. Grădiniţa Nr. 153 – 200 de lei, 25 de lei pentru Moş, 30 de lei pentru cadoul copilului, 100 de lei pentru cele două educatoare, restul pentru administraţie”, se revoltă mămicile.

Plângeri anonime

În fiecare an, la grădiniţe se colectează bani pentru Moş Crăciun, care de cele mai multe ori este un actor. În acest an taxa pentru un asemenea serviciu este de 800 de lei. Cu toate acestea Natalia Prepeliţă, specialist principal al DGETS, ne spune că fiecare grădiniţă din municipiu dispune de un costum pentru Moş Crăciun, rămâne ca un cadru didactic să joace rolul acestuia, fără cheltuieli suplimentare. Însă unii părinţi vor spectacol şi insistă ca să fie un Moş plătit. În cadrul Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport a Consiliului Municipal Chişinău există Linia Fierbinte unde fiecare părinte poate să-şi spună problemele chiar şi sub anonimat. Consilierul principal al directorului DGETS, Tatiana Botnaru, a declarat pentru JURNAL de Chişinău că în anul 2015 la Linia Fierbinte au parvenit 49 de apeluri anonime, dintre care 35 sunt plângeri despre colectarea taxelor ilegale în grădiniţele din municipiu. „Se admite colectarea banilor de către părinţi doar pentru cadourile copiilor, atât”, explică Tatiana Botnaru.

Opinii

Specialist principal al DGETS, Natalia Prepeliţă:

Acum o lună, am avut o şedinţă comună cu toţi directorii de grădiniţă, părinţi şi chiar reprezentanţi ai CNA-ului unde li s-a spus clar să nu mai perceapă niciun fel de taxă. Toţi s-au semnat, au acceptat, au înţeles, şi acum în ajun de sărbători sunt din nou plângeri. Îndemn părinţii să meargă direct la Anticorupţie.
Tatiana Botnaru, consilierul principal al directorului DGETS:

„Cu toate că noul Cod al Educaţiei din 2013 interzice să mai primim plângeri anonime, noi îi ascultăm pe părinţi şi acţionăm. Într-adevăr cele mai multe apeluri şi scrisori electronice sunt anonime, deoarece părinţii se tem. E regretabil faptul că în unele instituţii se întrece orice limită”.

Irina Corcodel, Paris:

De doi ani locuim la Paris, aici băiatul meu de trei ani frecventează şcoala. Părinţii care au un salariu mai mic de 1500 euro nu plătesc pentru şcoală. Zilele trecute, educatoarea m-a rugat să-l las pe băiat 15 minute după program pentru a-l învăţa limba franceză gratuit. Am rămas pur şi simplu şocată, când ştiu că în Moldova totul se plăteşte.

Tatiana Olaru, cadru didactic:

Eu sunt cadru didactic şi lucrez pe zi nu cu 20-30 de copii, ci cu 120-130. Şi munca e mult mai responsabilă. Nu aştept şi nici nu voi aştepta daruri de la elevii mei doar fiindcă munca e grea. Bunul-simţ nu i-ar permite unui pedagog să ia bani. Maxim ce ar putea, o floare. În rest, e corupţie.

The following two tabs change content below.