„Mulţi ani trăiască!” pentru Maria Bieşu

Pe 3 august, primadona Operei Naţionale Maria Bieşu a împlinit 76 de ani. Soprana cu renume internaţional a fost vizitată miercuri de zeci de oaspeţi care au venit cu flori şi felicitări în primitoarea sa casă din Chişinău. „De dimineaţă tot vin şi vin, e multă lume azi la mine”, ne-a spus Maria Bieşu, cu emoţie şi bucurie. În momentul când am contactat-o, era înconjurată de colegii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet. Ei i-au cântat un „Mulţi ani trăiască!” plin de căldură, cu sonorităţi liturgice.

De ziua faimoasei cântăreţe au venit s-o felicite preşedintele interimar al RM, Marian Lupu, primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă. Premierul Vlad Filat i-a adresat un mesaj de felicitare cântăreţei: „Mă închin în faţa Dvs. pentru tot ce aţi făcut pentru cultura şi arta naţională”, iar Leonid Bujor, consilier al prim-ministrului, i-a oferit un buchet de trandafiri albi.

Maria Bieșu s-a născut la 3 august în 1935, în comuna Volintiri, județul Cetatea Albă (România). Debutează în spectacolul „Tosca” de Puccini, dar devine celebră în 1967, când obține titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” în cadrul Concursului Internațional „Miura Tomaki” din Japonia. De atunci, Maria Bieșu a cântat pe sute de scene din lume.

Dintre numeroasele distincţii ale Mariei Bieşu menţionăm Ordinul Republicii, pe care l-a obținut în 1992, „Steaua României în Grad de Comandor” din 2000, „Om de onoare al orașului Chișinău”, „Doctor Honoris Causa”. Laureată a Premiului de Stat al Moldovei, Maria Bieşu a fondat unul dintre cele mai importante festivaluri din ţară, „Vă invită Maria Bieşu”.

I.N.