„Mulţi ani trăiască!” pentru Maria Bieşu

Pe 3 august, primadona Operei Naţionale Maria Bieşu a împlinit 76 de ani. Soprana cu renume internaţional a fost vizitată miercuri de zeci de oaspeţi care au venit cu flori şi felicitări în primitoarea sa casă din Chişinău. „De dimineaţă tot vin şi vin, e multă lume azi la mine”, ne-a spus Maria Bieşu, cu emoţie şi bucurie. În momentul când am contactat-o, era înconjurată de colegii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet. Ei i-au cântat un „Mulţi ani trăiască!” plin de căldură, cu sonorităţi liturgice.

De ziua faimoasei cântăreţe au venit s-o felicite preşedintele interimar al RM, Marian Lupu, primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă. Premierul Vlad Filat i-a adresat un mesaj de felicitare cântăreţei: „Mă închin în faţa Dvs. pentru tot ce aţi făcut pentru cultura şi arta naţională”, iar Leonid Bujor, consilier al prim-ministrului, i-a oferit un buchet de trandafiri albi.

Maria Bieșu s-a născut la 3 august în 1935, în comuna Volintiri, județul Cetatea Albă (România). Debutează în spectacolul „Tosca” de Puccini, dar devine celebră în 1967, când obține titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” în cadrul Concursului Internațional „Miura Tomaki” din Japonia. De atunci, Maria Bieșu a cântat pe sute de scene din lume.

Dintre numeroasele distincţii ale Mariei Bieşu menţionăm Ordinul Republicii, pe care l-a obținut în 1992, „Steaua României în Grad de Comandor” din 2000, „Om de onoare al orașului Chișinău”, „Doctor Honoris Causa”. Laureată a Premiului de Stat al Moldovei, Maria Bieşu a fondat unul dintre cele mai importante festivaluri din ţară, „Vă invită Maria Bieşu”.

I.N.

The following two tabs change content below.
Irina Nechit

Irina Nechit

Irina Nechit

Ultimele articole de Irina Nechit (vezi toate)