Muammar Kadhafi este „mai rău” decât Saddam Hussein

Liderul libian Muammar Kadhafi este „mai rău” decât fostul dictator irakian Saddam Hussein, iar regimul său se va încheia peste câteva zile, afirmă ambasadorul demisionar al Libiei la Liga Arabă.

„Cred că este o chestiune de zile. Din nefericire, mă gândesc că acest lucru va costa scump Libia şi poporul libian, pentru că acest om este capabil de orice”, afirmă Abdel Moneim al-Honi într-un interviu acordat ziarului „Al Hayat”.

„Cred că se vor produce masacre oribile”, adaugă diplomatul libian, evocând ipoteza izbucnirii unui război civil.

Potrivit acestui fost membru al Consiliului Comandamentului Revoluţiei Libiene, colonelul Kadhafi a fost tranşant: „fie omoară el, fie va fi omorât”.

„Este de departe mai rău decât Saddam Hussein. Cred că Saddam Hussein avea un simţ mai mare al normalităţii, în timp ce Kadhafi nu are nici simţul normalităţii, nici înţelepciune”, apreciază al-Honi.

Muammar Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani, a promis marţi că va restabili ordinea în Libia, ameninţând cu „o baie de sânge”, îndemnându-şi susţinătorii să iasă pe străzi.

Duminică, al-Honi a anunţat că demisionează din funcţia de reprezentant permanent al Libiei la Liga Arabă pentru a se alătura „revoluţiei”, denunţând „actele de violenţă împotriva manifestanţilor”.

Născut, potrivit propriei legende, într-un cort de beduin în deşertul Syrte în 1942, colonelul Kadhafi, fiu de păstor din tribul Gaddafa, primeşte o educaţie riguroasă înainte de a intra în armată în 1965.

La vârsta de 27 de ani, la 1 septembrie 1969, el îi înlătură de la putere pe vechii regi Idriss, fără vărsare de sânge. În 1977, el proclamă „Jamahiriya”, pe care o defineşte ca un „stat al maselor” care guvernează prin intermediul comitetelor populare alese şi îşi atribuie singur titlul de „Ghid al revoluţiei”.

În uniforma sa militară, decorată cu aur, sau în tunica specifică beduinilor, lui Kadhafi îi place să primească oaspeţi în cort, la Syrte, sau în curtea cazarmei Bab El Azizia, în centrul Tripoli.

Ales la conducerea Uniunii Africane (UA) la începutul lui 2009, Ghidul Jamahiriya libiene a dat tonul preşedinţiei sale, cerându-le omologilor săi să-l numească de acum „Regele regilor tradiţionali ai Africii”.

Tratat timp de decenii drept şef al unui stat „terorist”, el decide să se reconcilieze cu Occidentul. În 2003, spre surpriza lumii întregi, el anunţă destructurarea programelor sale secrete de armament. Ulterior, el recunoaşte responsabilitatea ţării sale în atentatele împotriva unui avion american deasupra Lockerbie, în Scoţia (soldat cu 270 de morţi în 1988), a unui avion francez în Niger (170 de morţi în 1989) şi plăteşte indemnizaţii familiilor victimelor. (mediafax.ro)