Motorina înghite veniturile fermierilor

AGRICULTURĂ // Scumpirea carburanţilor îi va face pe unii agricultori să îşi diminueze suprafeţele cultivate

Creşterea preţurilor la carburanţi între 30 şi 60 de bani pentru benzină şi 40 de bani pentru motorină a fost un şoc pentru agricultori. Aşa încât unii intenţionează să micşoreze suprafeţele cultivate sau să reducă din operaţiile de cultivare a solului. La rândul său, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, crede că, indiferent de preţul combustibilului, agricultorii care lucrează pământul o vor face în continuare.

Lui Gheorghe Maţcu, agricultor din satul Abaclia, raionul Basarabeasca, majorarea preţului la motorină i-a dat peste cap toate calculele, deoarece costurile lucrărilor de primăvară vor creşte de câteva ori. „Scumpirile la carburanţi m-au afectat grav, pentru că nu ştiu cum vor fi preţurile la culturile pe care le voi recolta şi risc să nu îmi răscumpăr investiţiile”, explică Maţcu.

Agricultorul are o suprafaţă de 250 ha de teren pe care creşte doar culturi de câmp (rapiţă, floarea-soarelui, orz şi grâu – n.r.). A început să muncească în agricultură din anul 2003 împreună cu părinţii. Iniţial, s-a orientat spre creşterea viţei-de-vie, dar ulterior a observat rentabilitatea culturilor de câmp, deşi riscurile sunt mai mari. Anul trecut, cele mai profitabile culturi pentru fermier au fost floarea-soarelui şi grâul, pe care le-a vândut la preţul de 5 lei per kg şi, respectiv, 2,50.

Afacerea e profitabilă, dar, potrivit lui Maţcu, majorarea continuă a costurilor la produsele petroliere îl face să se gândească la diferite scenarii pentru a face faţă situaţiei. „Intenţionez să mai reduc din suprafeţele cultivate, poate am să fac şi altă afacere, de alternativă, cu care o voi susţine pe cea de bază. De asemenea, să mai scot câte o operaţie din tehnologia cultivării culturilor. De exemplu, la pregătirea solului de primăvară mă voi limita la trecerea unei singure dăţi cu cultivatorul şi cu gratiile cu dinţi faţă de câteva treceri pe care ar trebui să le fac înainte de semănatul culturii”, menţionează Gheorghe.

Intermediarii prosperă pe spatele agricultorilor

În timp ce preţul la petrol e în creştere, costul recoltei pe piaţă rămâne acelaşi pentru că intermediarii se folosesc de situaţie şi nu dau mai mult. Anul trecut, aceştia au achiziţionat sămânţa de floarea-soarelui cu 5 lei kg, iar peste trei luni o vindeau cu 8 lei kg la Basarabeasca. „Nu avem o piaţă unde putem comercializa recolta. Aş fi bucuros dacă ar achiziţiona chiar statul producţia, astfel am avea siguranţa că o vindem la un preţ bun, în plus, am scăpa şi de intermediari”, e de părere agricultorul.

Maţcu spune că, dacă ar fi avut bani depozitaţi din comercializarea recoltei, i-ar fi fost mai uşor să treacă peste majorările de preţ la motorină. Dar, deocamdată, banii câştigaţi nu sunt suficienţi. „Nu există an în care să începem lucrările de primăvară cu banii proprii, trebuie să mergem pe la bănci să contractăm credite”.

În statele din UE, agricultura este subvenţionată de stat în proporţie de 60% şi 70%, astfel că agricultorii fac faţă majorărilor de preţ la carburanţi. În timp ce în Republica Moldova subvenţiile sunt foarte mici şi agricultorii sunt vulnerabili la orice. „Dacă statul ar da câte 10-15 litri de motorină la un ha ar fi bine, deoarece anul trecut, teoretic, trebuia să ridic 40 de lei la 1 ha, dar de facto am luat 25 de lei. E o confuzie în sistemul de subvenţionare”, e de părere Gheorghe Maţcu.

Afacerea în agricultură devine profitabilă după doi ani

Potrivit acestuia, statul ar trebui să se implice mai mult. Sub egida Ministerului Agriculturii ar fi bine să se reunească asociaţiile de agricultori şi să găsească soluţii pentru depăşirea situaţiilor gen scumpirea carburanţilor. „Să fie susţinuţi cei care abia se lansează în agricultură, pentru că o afacere devine profitabilă după doi ani”.

Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroprotect, spune că majorarea preţului la combustibil prezintă pericol pentru modernizarea agriculturii. „Producătorii agricoli au avut anul trecut câştiguri modeste şi urmau să le investească, dar, după ce a crescut preţul la combustibil, veniturile sunt cheltuite pentru achiziţionarea produselor petroliere”, declară Slusari.

Acesta afirmă că e greu să prognozezi cum se vor descurca agricultori, deoarece nu se ştie cum vor evolua preţurile la recoltă. Dacă vor fi la nivelul lui 2010, agricultorii vor putea obţine ceva venituri. În ce priveşte extinderea suprafeţelor necultivate, „indiferent de situaţie, terenurile vor fi lucrate”, opinează Slusari.

Expertul în agricultură, Viorel Chivriga, precizează că scumpirile carburanţilor vor fi determinante în deciziile agricultorilor de a efectua anumitor lucrări. „Costul înalt la produsele petroliere va influenţa în primul rând creşterea preţurilor şi la alte inputuri agricole, fertilizanţi şi preparate chimice”, spune expertul.

Cât priveşte sporirea importurilor la produsele agricole în urma diminuării suprafeţelor cultivate, Chivriga afirmă că totul depinde de cerere. „O soluţie pentru agricultorii moldoveni pentru depăşirea situaţiei este diminuarea costurilor de producţie, creşterea randamentului şi a calităţi produselor”.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, declară că majorarea preţului la combustibil are un impact negativ asupra activităţii fermierilor, „mai ales că unii dintre ei şi aşa muncesc la limita resurselor, deoarece tehnica şi lucrările sunt scumpe”.

Totuşi ministrul crede că, indiferent de preţul combustibilului, agricultori care lucrează pământul o vor face în continuare. Suprafeţe nelucrate nu vor fi, vor rămâne pârloagă doar acelea ai căror proprietari sunt plecaţi peste hotare.

Săptămâna trecută, importatorii şi comercianţii de produse petroliere au scumpit benzina cu 40 de bani, iar motorina cu 30-60 de bani. În 2011, au avut loc deja cinci majorări ale preţurilor la produsele petroliere, după ce în 2010 benzina s-a scumpit cu 32,3%, iar motorina cu 25%.

Scumpirile din ultima perioadă

În ultima perioadă, s-au produs mai multe scumpiri la diverse produse şi servicii, şi mai puţin ieftiniri.

Pentru produse şi servicii moldovenii au plătit în februarie 2011 cu 2,6% mai mult decât în ianuarie 2011 şi cu 6,6 la sută mai mult faţă de luna februarie 2010. Creşterea preţurilor medii de consum se datorează scumpirii produselor alimentare şi a tarifelor la diverse servicii.

Tarifele la gaze au crescut cu peste 20 la sută, iar energia termică s-a scumpit cu 34,7 la sută.

Energia electrică: RED Union Fenosa a cerut aprobarea unui tarif de 1,45 lei pentru un kilowatt, cu 12 bani mai mult, RED Nord-Vest – un tarif de 1,60 lei pentru un kilowatt, cu 18 bani mai mult, iar RED Nord – 1,52 lei pentru un kilowatt, cu 9 bani mai mult.

Produsele alimentare. Preţul uleiului vegetal s-a scumpit cu peste 40% faţă de 2009. Laptele s-a scumpit cu 10%, iar pâinea cu aproape 6 procente.

Preţul combustibilului a crescut cu 18 procente.

Preţul zahărului a crescut cu peste 18 la sută faţă de sfârşitul anului 2010. Legumele s-au scumpit cu 15 procente, iar fructele – cu aproape 10 la sută.

Produse industriale. În top sunt materialele de construcţie, care sunt mai scumpe cu 5%.

Serviciilor comunale au crescut cu 8 la sută.

IEFTINIRI:

Preţurile la medicamente sunt mai mici cu 3,4 la sută.

În martie faţă de februarie 2011, au descrescut preţurile la ouă dietetice cu 4,4%, carne de oaie – cu 2,6% şi cea de porc cu 1,8%. De asemenea, s-au ieftinit citricele şi legumele cu 1,1% şi respectiv 0,6%. Preţul medicamenteleor a coborât cu 1,6%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

Victor URSU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)