Moțiunea putorii comuniste

_DSC0264Discursul domnului Ion Hadârcă în cadrul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură din 3 aprilie 2014

Stimate domnule președinte al Parlamentului, domnule prim-ministru, stimați colegi deputați, onorați oaspeți,

Salut această ședință specială, cu toate că este consacrată iarăși ipocriziei comuniste, irosirii banului public și timpului legislatorilor, deveniți captivi ai unui exercițiu formal. Este clar că nici această moțiune de cenzură nu va trece. Era de mirare că în noul an comuniștii nu au întreprins încă nicio tentativă de a demite Guvernul. Stranie această afecțiune deosebită a comuniștilor – a unui partid prin definiție antidemocratic – pentru aceste moțiuni, și nu atât pentru cele simple, cât pentru cele de cenzură.

Probabil, anume cuvântul „cenzură” le place atât de mult comuniștilor! Domnilor comuniști, cenzura vă definește pentru că esența comunismului este cenzura, tortura, dictatura și limbajul suburban, precum o demonstrați permanent!

Iar cauza invocată de voi în moțiune este un bun prilej de a saluta Guvernul pentru că s-a aliniat statelor civilizate și, în primul rând, a exprimat susținerea pentru un popor vecin prieten! Ucrainenii au fugărit o grupare de tâlhari care au acaparat țara, aceștia au fugit și Europa le-a restricționat circulația în spațiul comunitar democratic. Întreaga lume civilizată, la fel și Republica Moldova, s-a raliat la aplicarea acestor sancțiuni, la arestarea și deferirea celor vinovați justiției. Averile și conturile acestora sunt blocate și sperăm că vor fi întoarse Ucrainei.

Stimată audiență, poziția Partidului Liberal Reformator este că, prin această moțiune de cenzură, opoziția încearcă să apere niște criminali confraterni lor, care au furat țara, au facilitat dezmembrarea Ucrainei și se fac vinovați de moartea a aproape 100 de oameni pe timp de pace! Nu ne miră că celor din PCRM nu le pasă de cele 100 de vieți, ei nu vor condamna asta pentru că nu au condamnat nici crimele odioase ale lui Stalin, PCRM fiind urmașul de drept al partidului comunist sovietic. Au declarat-o ei înșiși din momentul fondării și reactivării ideologiei comuniste. Ei nu au recunoscut vina pentru uciderea a zeci de milioane de oameni nevinovați, clar că nu le pasă de 100 de ucraineni!

Punctual, textul Moțiunii în cauză îi incriminează dlui Leancă vina, citez, că și-a „depășit împuternicirile legale ale prim-ministrului și încalcă grav articolele 96 și 97 din Constituția Republicii Moldova”. Să precizăm că articolele 96 și 97 din Constituție vizează Rolul și Structura Guvernului și că dl Prim-ministru își exercită atribuțiile în deplină concordanță cu aceste norme constituționale! Intriga rezidă în faptul că Moțiunea reprezintă, în fond, o sforărie tipic comunistă orientată în text doar împotriva dlui Leancă, dar cu pretenții de „cenzură”, citez titlul moțiunii: „Asupra activităţii Guvernului”. E o nonconcordanță logică, deoarece textul face delimitarea expresă între Primul-Ministru și Guvern, insinuând că Premierul a substituit, citez, „întreaga activitate a Guvernului”!

Este dificil să cauți și să găsești vreo logică în documentele comuniste, dar încerc să înțeleg. Atunci când se afirmă, citez din nou Moțiunea: „nu au fost luate în considerație interesele cetățenilor moldoveni. Astfel de sancțiuni (s.n.) vor lovi ireparabil în relațiile dintre popoarele țărilor noastre”. Să ne edificăm! Arestarea conturilor celor 8 licee românești din Transnistria, a salariilor pedagogilor, ștampilei și mașinii de serviciu, împreună cu reținerea și hărțuirea nemotivată a directorului Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, dl Ion Iovcev, la fel aplicarea embargoului „Rospotrebnadzor”-ului asupra producției vinicole și agricole din Moldova oare nu-s orientate împotriva cetățenilor moldoveni și nu aduc prejudicii?! Și atunci de ce nu-s condamnate astfel de manifestări reprobabile?

Și a treia nedumerire! Moțiunea incriminează, iarăși tendențios și premeditat, că aderarea la sancțiunile UE contravine articolului 11 din Constituția RM, care prevede statutul de neutralitate permanentă, prin decizia dlui prim-ministru, chipurile „luându-se parte”, citez, „într-o situație de conflict”. Este o demonstrație total deplasată și inadecvată. Neutralitatea permanentă a RM declarată în Constituție este vreme de 20 de ani de la adoptarea Constituției permanent încălcată de Federația Rusă, care, în pofida Rezoluției Summitului de la Istanbul, din 1999 își menține trupele militare pe teritoriul nostru! Un adevăr evident pe care comuniștii nciodată nu au dorit să-l vadă, necum să ia atitudine. Iar cât privește situația nouă în care ne-am pomenit, cu toate tendinţele separatiste, în condițiile sfidării normelor internaționale și tendințelor de recroire a hotarelor prestabilite, chiar nu putem, și nu avem dreptul să reintrăm orbește într-o totală izolare, urmărind pasivi cum se destramă statalitatea, cu tot cu neutralitatea ei declarată și neasigurată realmente de nimeni!

Și, în fine, „dispozitivul” moțiunii încheie prin, citez, „retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură”. Mai ridicolă solicitare, încheiată în coadă de pește, nici nu avea cum să fie dedusă dintr-un text plin de aproximaţii, tendenţiozităţi și minciuni.

Cum să-și retragă comuniștii „încrederea la învestitură” dacă ei nici n-au fost atraşi de ceea ce acum vor să retragă? Să-și retragă ar putea doar propriul lor textuleţ, ignorant și infim…

PP

The following two tabs change content below.