„Moşul are mulţi prieteni cu suflet mare”

Centrul pentru copii și tineri cu dizabilități „Nicușor” din Grătiești are nevoie de sprijinul nostru pentru a funcționa. Foto: Nadejda Roşcovanu

Insistent, un copil smuceşte microfonul din mâinile lui Moş Crăciun. Bătrânul îi îndeplineşte dorinţa. Vrea şi el, ca toţi copiii prezenţi în sală, să recite o poezie. „La-la-la-la-la…”, atâta poate să rostească băiatul de cinci ani. Sala îl aplaudă, moşul îl mângâie pe cap şi îl răsplăteşte cu un cadou. Bucuros, Matei se mai potoleşte, prea a ţinut-o în priză pe mama sa toată seara. Nerăbdători, ceilalţi copii se îmbulzesc să primească şi ei dulciuri.

Mamele, obosite, îşi urmăresc sau își ţin de mână odraslele. Solicitate de aceştia 24 de ore din 24, nu prea au chef de distracţii. Copiii care se pot deplasa singuri se bucură împreună cu fraţii lor la sărbătoare de brăduţ, muzică şi dansuri.

Cei în cărucioare privesc spectacolul prezentat de Baba Cloanţa. În sfârşit, hâda asta de femeie dezleagă farmecele şi îi aduce pe Alba ca Zăpada și pe Moş Crăciun la sărbătoarea iernii organizată pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi „Nicuşor” din Grătieşti şi pentru familiile lor. În jurul lor se adună imediat priviri nerăbdătoare.

Moşul îi pune pe toţi la încercare, pe unul să cânte, pe alţii să joace. Îi mai scutură şi pe părinţi de amorţeală. Dintr-o parte, lumea acestor copii pare veselă. Chiar dacă unii sunt ţintuiţi în cărucior, alţii abia de îşi ţin echilibrul ori poartă lentile cât palma de groase, toţi aceşti copii arată fericiţi.

Mulţi dintre ei au învăţat să se bucure de viaţă ajutaţi de echipa Centrului „Nicuşor”, gazda evenimentului. Specialiştii acestei instituţii i-au învăţat să deprindă lucruri noi, să înveţe unele mişcări pe care nu le puteau controla, să rostească cuvintele, să socializeze. Iar pe mamele acestor copii cu deficienţe le-au învăţat să nu-i mai ascundă de oameni.

Necesităţile mai mari decât salariul

Natalia Gribiniuc, mama unui băiat de opt ani cu probleme de sănătate, spune că iese rareori cu David în societate, sărbătorile organizate de Centrul „Nicuşor” fiind un prilej ca să-şi bucure fiul.

„Ne este greu să ieşim cu copiii noştri în lume. Cum să-i explici unui copil de vârsta lui David că el este deosebit şi trebuie să aibă faţă de el o atitudine adecvată? Nu poţi să te superi, dar doare”, mărturiseşte ea. Natalia spune că frecventează de mai mulţi ani centrul de reabilitare cu băiatul său. Aici lui David i se oferă exerciţii de kinetoterapie şi logopedie.

„Băiatul meu are probleme locomotorii şi ar avea nevoie de mai multe exerciţii kinetoterapeutice”, spune mama, dar nu are timp din cauză că e nevoită să lucreze online de acasă. „Chiar dacă am un salariu de 2.500 de lei (120 de euro) ca însoţitor pentru copil, necesităţile familiei sunt mult mai mari decât câştigul”, explică Natalia.

Sărbătoarea copiilor a fost găzduită de un restaurant din Grătieşti.

Părinţi nevoiţi să se despartă de copii

„E imposibil să trăieşti cu salariul de 4.000 de lei pe lună”, spune Natalia Cavcaliuc, o altă mamă prezentă cu toţi cei patru copii ai săi la eveniment. Din cauză că nu reuşeau să-şi întreţină familia din salariul soţului şi indemnizaţii, bărbatul său a plecat la muncă peste hotare. Acum trebuie să le facă singură faţă la toţi şi toate. E greu, spune ea, dar i-a învăţat pe cei mai mari să fie responsabili, inclusiv pe Maxim, care suferă de diabet.

„Maxim îşi injectează singur insulina de câteva ori pe zi. L-am învăţat să fie responsabil în privinţa asta, altfel eu nu reuşesc”, afirmă mama, care povesteşte că au trecut printr-o perioadă foarte grea când i-a fost depistată boala fiului de doar trei ani.

Spune că Maxim, care are acum şapte ani, a fost diagnosticat cu diabet zaharat după o criză de bronhopneumonie şi otită. „Dacă aveam atunci mai multă experienţă, nu-l vindecam la fiecare răceală cu antibiotice, aşa cum îmi prescria medicul de familie. Poate că nu se îmbolnăvea de diabet”, crede femeia, care, la toate pe care le are pe cap, mai trebuie să aibă grijă ca fiul său bolnav să frecventeze centrul „Nicuşor”, pentru exerciţiile kinetoterapeutice.

„E imposibil să trăieşti cu salariul de 4.000 de lei pe lună”, spune Natalia Cavcaliuc

 

Centrul „Nicuşor” are nevoie mereu de susţinere financiară

Viorica Capşa, directoarea centrului „Nicuşor”, spune că la toate sărbătorile organizate în fiecare an de ei sunt invitaţi atât beneficiari, cât şi familiile acestora. De aceea, sala este astăzi plină. În total, pe parcursul anului, centrul este frecventat de peste 30 de copii şi tineri din comună şi din Chişinău. Aici au acces la diverşi specialişti: neurolog, psihopedagog, logoped, kinetoterapeut.

Existenţa Centrului de recuperare pentru copii şi tineri „Nicuşor” depinde în totalitate de sponsorizări. Statul R. Moldova nu-şi asumă nicio cheltuială. Cel mai mare ajutor bănesc îl primesc de la Ursina Hecke şi părinţii ei, Ulrike şi Heinz Naef, care fac voluntariat în ţara lor de baştină, Elveţia. Ei colectează fonduri de la prieteni pentru aceşti copii cu nevoi speciale, afirmă Viorica Capşa. „Moşul are mulţi prieteni cu suflet mare”, îi apreciază directoarea.

Serbarea de Crăciun din acest an le-a fost organizată cu sprijinul mai multor oameni şi organizaţii. O companie de construcţie din localitate, „Boiar House”, le-a pregătit darurile, aşa cum o face deja de câţiva ani, primăria a achitat pentru bucatele de pe masa de sărbătoare, o companie de contabilitate, „Vio”, le-a adus fructele.

Micuţa Mireia, fetiţa despre care am făcut anul trecut campania de Crăciun. Mireia urma să se nască de sărbătorile de iarnă şi trebuia operată imediat pe inimă ca să trăiască. Pentru operaţie era nevoie de o sumă mare de bani. Pe contul publicat de noi au fost colectați puţini lei, în schimb, pe un cont deschis de o rudă a familiei sale în America, au fost colectați banii necesari care i-au dat şansa la viaţă. Mama fetiţei, Maria Busuioc, este logoped la Centrul “Nicuşor”. Foto: Nadejda Roşcovanu

 

Copiii de la şcoala de arte din comună le-au prezentat celor mai trişti ca ei un concert, personajele iernii au fost plătite de către o doamnă, Liuda Cotruță. Toate s-au aranjat la locul lor şi în acest an, cu efort comun.

Orice ajutor bănesc, fie haine, încălţăminte, fie alimente, vor fi binevenite dacă le duceţi la centru. Aici aceste daruri îşi vor găsi beneficiarii, fiindcă fiecare familie care are un copil bolnav ce frecventează acest centru întâmpină mari dificultăţi.

Adresa centrului NICUŞOR şi datele bancare: R. Moldova, mun. Chișinău, comuna Grătiești, str. Alexei Mateevici 28

Telefon:  +373 69652793 sau 079237149

Conducătorul Asociației: Capsa Viorica

Facebook page: https://www.facebook.com/SteauaCalauza

 Cod IBAN:  MD29AG000000022512311311 – MDL

           MD76AG000000022513020505 – EUR

           MD84AG000000022512679988 – USD

Cod Bancar:  AGRNMD2X

 

Contul Mariei Busuioc

BIC: MOLDMD2X336

IBAN:      MD57ML0000002259A3678602- MLD

MD55ML000002259A36170161 -USD

MD97ML000002259A36170181- EUR

 

Colectivul Centrului pentru copii şi tineri cu dizabilităţi “Nicuşor” din Grătieşti. Foto: Nadejda Roşcovanu

În fiecare an centrul “Nicuşor” este susţinut de angajaţii ambasadei SUA. Anul acesta copiii au primit de la ei jocuri care să-i ajute la dezvoltarea motricităţii.

Cel mai mare ajutor financiar îl primesc de la Ursina Hecke şi părinţii ei, Ulrike şi Heinz Naef, care fac voluntariat în ţara lor de baştină, Elveţia. Ei colectează fonduri de la prieteni pentru aceşti copii cu nevoi speciale. Foto: Nadejda Roşcovanu

 

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)