„Moştenire”, un concurs peren

EDIŢIA XX

 

Ediția a XX-cea a Concursului este pilotată și în acest an de către Asociația Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei în parteneriat cu mai multe asociații din Franța

 

Pe 24 noiembrie 2012, în incinta Ambasadei Republicii Moldova de la Paris, a avut loc lansarea ediției a XX-cea a Concursului „Moștenire”. În deschiderea evenimentului, Gheorghe Furdui, director executiv al Alianței pentru Sprijinirea Basarabiei, a transmis audienței un cuvânt de salut din partea lui Eugen Holban – jurnalist, istoric, scriitor român basarabean, stabilit la Paris –, personalitatea care a fondat Concursul, împreună cu alți compatrioți, la începutul anilor 1990. Gheorghe Furdui a făcut și o scurtă retrospectivă a edițiilor anterioare, menționând că inițial Concursul s-a numit „Basarabia Românească”. În condițiile venirii la putere, în 1994, a unei guvernări agrariene cu viziuni neocomuniste, a fost schimbată denumirea Concursului, esența rămânând aceeași.

 

Anatol Cebuc, consilier la Ambasada Republicii Moldova la Paris, a adresat un călduros cuvânt de salut și a declarat că instituțiile statului vor sprijini astfel de inițiative benefice pentru educarea tinerei generații în spiritul conservării memoriei istorice a neamului nostru. Dorin Dușciac, președinte al Asociației Clubul Liberal Franța și premiant al ediției a II-a a Concursului (1995), a relatat celor prezenți despre importanța mobilizării tuturor forțelor din comunitatea noastră emigrată, pentru a sprijini și a pereniza Concursul. Este necesară și o colaborare a tuturor foștilor laureați ai Concursului, care astăzi activează în diferite domenii și sunt împrăştiaţi în întreaga lume (Franța, SUA, Germania, Canada, Italia, România etc.).

 

Deținătorii locurilor I de la ambele secțiuni vor vizita Parisul

 

Ediția a XX-cea a Concursului este pilotată și în acest an de către Asociația Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei, în parteneriat cu mai multe asociații din Franța: Clubul Liberal Franța, Asociația Culturală „Mihai Eminescu”, Asociația Jeunes Moldaves, Asociația Mediatică Pro-Diaspora France, Asociația Toți Români. În Republica Moldova, Concursul este sprijinit de Societatea Limba Noastră cea Română (președinte Valentina Butnaru).

 

La finalul evenimentului, lideri ai mai multor asociații de la Paris (Margareta Luță, Doina Guzun, Elena Bespalco-Keo) au adresat audienței un cuvânt de salut și au urat mult succes viitorilor participanți și premianți.

 

Astăzi, Concursul „Moștenire” este singurul concurs școlar finanțat din surse private, care se desfășoară anual în Republica Moldova. Liceenii din Republica Moldova (dar și cei din Ucraina și din regiunea transnistreană) sunt invitați să participe cu o lucrare în scris la una din  cele două secțiuni: Istoria Românilor și Istoria Literaturii Române. În premieră, în acest an, Concursul va fi deschis și pentru liceenii basarabeni emigrați. Pentru fiecare secțiune, comisia de examinare a Concursului, formată din profesori universitari, propune câte zece subiecte, concurenții având la dispoziție câteva luni pentru a prezenta un studiu de cercetare pe tema aleasă. La etapa finală, elevii selectați  își susțin lucrarea în fața comisiei de examinare, care acordă note și formează clasamentul final.

 

În cadrul Ediției a XX-cea din acest an, este preconizată inaugurarea Muzeului familiei Holban din comuna Cărpineni, raionul Hâncești, și editarea unui volum de opere alese ale lui Eugen Holban. Deținătorii locurilor I de la ambele secțiuni vor beneficia de o călătorie de o săptămână la Paris.

 

P.S. În numerele următoare, vom reveni cu detalii despre desfăşurarea Concursului și vom publica temele pentru cele două compartimente.

Rugăm profesorii și liceenii să urmărească ziarele.

 

Comitetul Organizatoric al Concursului „Moștenire”, Paris-Chișinău

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)