Moştenire cu bucluc

 

Valentina Popescu a lucrat ca învăţătoare la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Sângerei, a plecat în Italia în 2000

O moldoveancă a intrat în gura unui sat din Italia după ce a moştenit 800000 de euro de la parohul localităţii pe care l-a îngrijit 12 ani

O moldoveancă din Lumezzane, Brescia, Valentina Popescu (52 de ani), s-a pomenit peste noapte cu o avere imensă, 800000 de euro, lăsaţi drept moştenire de preotul pe care l-a îngrijit timp de 12 ani, „Don Giulio Gatteri”. Ultimii ani, parohul a suferit din cauza unei boli. Deşi a fost o persoană respectată în cadrul comunităţii, gestul clericului i-a uimit pe foştii săi enoriaşi.

Unii credincioşi îl apără pe fostul paroh, alţii îl condamnă, iar o a treia parte ia noutatea ca pe o glumă. Toţi aceştia însă se întreabă cum a reuşit preotul să acumuleze o avere atât de mare.

„Don Giulio Gatteri”, aşa îl numesc enoriaşii, a decedat pe 10 aprilie curent, după o boală îndelungată, la vârsta de 74 de ani. În testamentul său, acesta a cerut ca averea sa, în valoare de 800.000 de euro, să fie lăsată menajerei sale, Valentina Popescu, o moldoveancă ce l-a îngrijit timp de doisprezece ani.

Întrebată de un ziar local ce reacţie a avut când a citit cifra, femeia a spus că a început să plângă. „M-am întrebat de ce anume eu. Ultimul lucru la care mă gândesc acum sunt aceşti bani”, a spus femeia pentru „Corriere Brescia”.

„N-am făcut nimic”

Cazul i-a luat prin surprindere pe locuitorii localităţii Lumezzane. Enoriașii nu au fost încântaţi de noutate. Unii dintre aceştia cred că fostul paroh nu ar fi avut acești bani şi, chiar dacă i-a avut, cum a reuşit să-i adune? Mai mult, cei care au ştiut despre economiile sale au sperat că aceşti bani vor rămâne în cadrul comunităţii.

În fine, toate aceste întrebări amestecate cu ură se îndreaptă împotriva Valentinei Popescu. Gurile rele spun că între paroh şi moldoveancă ar fi fost ceva mai mult. „Ei spun că trebuie să-mi fie rușine, dar nu știu de ce… N-am făcut niciun rău. Mi-am făcut munca sincer până la sfârșit”, spune Valentina. Fiind întrebată ce crede despre suspiciunile care circulă printre locuitorii satului, femeia a răspuns: „Eu tac şi îi las să creadă ce vor”.

Vizitată de clerici şi reporteri

Între timp, justiţia a blocat tranzacţia pentru a verifica dacă în contul parohului nu au fost transferate cumva jertfele credincioșilor și resursele parohiei. Avocatul preotului a prezentat în instanţă actele care arată originea banilor. În urma audierilor de marţea trecută, s-a instituit un moratoriu în acest caz până în noiembrie curent, care va permite verificarea contului parohului.

În fața judecătorului Curții Civile din Brescia, Valentina Popescu şi-a manifestat uimirea faţă de decizia lui „Don Giulio”: „Nu știam nimic despre asta, am aflat abia când a fost deschis testamentul”.

Valentina a devenit o notorietate a localităţii. Este permanent vizitată de clerici şi reporteri. Unuia dintre aceştia femeia i-a declarat că „ar fi fost mai bine dacă acești bani ar fi rămas la Don Giulio, m-am descurcat întotdeauna bine cu salariul meu”.

Adevărul Valentinei

La întrebarea ce va face cu cei 800000 de euro, în cazul în care vor rămâne la ea, femeia a răspuns: „Să nu credeţi că vreau aceşti bani”. Potrivit publicaţiei „Corriere Brescia”, aflându-se atâţia ani lângă paroh, femeia a recunoscut că a ştiut că au existat anumite probleme. „Chiar și cei mai apropiați colaboratori ai lui Don Giulio au știut că o mare parte a activelor parohiei au fost depuse pe contul său personal, însă, în ultimele zile de viață, acesta le-a spus să fie liniştiţi că a rezolvat totul. Dar nu s-a întâmplat”, relatează Valentina.

„E normal ca oamenii să vorbească despre asta, însă pe mine nu mă deranjează. Ceea ce mă doare este faptul că un administrator al parohiei, care nu mă cunoaşte şi care m-a văzut o singură dată, mi-a făcut din deget, ceea ce nu voi accepta”, spune ea.

„Cine?” „Nici un nume”

„Don Giulio Gatterri” Parohul Giulio Gatteri ar fi împlinit în mai curent 75 de ani. În decursul păstoriei sale s-a ocupat de restaurarea bisericii vechi din Lumezzane, lucru care i-a luat un deceniu de muncă. De asemenea, preotul a fost preşedintele Societăţii de caritate „Caritas”, s-a bucurat de o reputaţie bună în cadrul comunităţii.

Apoi, își amintește că, în ultimele zile ale lui „Don Giulio”, „când nu mai era lucid, am cerut să vorbesc cu cineva din curie care s-ar fi ocupat de treburile lui, însă nu am fost ascultată. M-au împiedicat”. „Cine?” „Nici un nume”, scrie reporterul. „Sunt aici pentru a spune adevărul meu, pentru că nu am făcut niciun rău”, a spus femeia pentru www.ilsole24ore.com.

Potrivit reprezentanţilor bisericii, pe contul personal al preotului ar fi 800.000 de euro, din care 320000 de euro provin din fondurile parohiei. Aceleaşi surse mai susţin că, cu şase zile înainte de a muri, Giulio Gatteri ar fi transferat această sumă destinată lucrărilor de renovare a bisericii „San Sebastiano” pe contul său personal. „Sunt proprietatea de drept a parohiei. Cu restul banilor poate să facă ce vrea”, a declarat Giano Pietro Girelli, directorul biroului administrativ al Diacezei de Brescia, pentru „Corriere della sera”.

„Vaticanul nu va ceda niciodată aceşti bani”

Între timp, italienii discută de zor afacerea. Un cititor, Pierpi78, comentează: „Cifra care ar aparţine parohiei este de aproximativ 300 de mii de euro, ceilalţi 500000 au aparţinut parohului. Și nu e corect să condamnăm oameni care au servit și au ajutat comunitatea din Lumezzane. Această poveste a fost folosită ca pretext pentru a ataca Biserica, care nu are nimic în comun cu această parohie”.

Un altul susţine că lacrimile moldovencei sunt inutile, ca şi cele ale enoriaşilor, „deoarece Vaticanul nu va ceda niciodată aceşti bani”. Un alt comentator menţionează că, în timp ce în acest caz 8000000 de euro au fost donaţi unei persoane fizice, în Brescia există foarte multe parohii care se confruntă cu probleme financiare şi aşteaptă să fie restaurate.

 „Chiar și cei mai apropiați colaboratori ai lui Don Giulio au știut că o mare parte a activelor parohiei au fost depuse pe contul său personal, însă, în ultimele zile de viață, acesta le-a spus să fie liniştiţi că a rezolvat totul. Dar nu s-a întâmplat”, relatează Valentina.

 

Ilie Gulca, Vlad Ostaci