Moscova va aplica taxe vamale produselor şi mărfurilor moldoveneşti

medvedev_2409541bPremierul rus Dmitri Medvedev a semnat o dispoziţie cu privire la aplicarea taxelor vamale la importul mărfurilor din Republica Moldova. Acest document prevede taxe pentru 20 poziţii tarifare. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei urmează să anunţe autorităţile de la Chişinău despre noile reglementări în comerţul bilateral.

Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret privind introducerea de taxe vamale produselor importate din Republica Moldova, informează RIA Novosti, citat de Jurnal.md. „Guvernul rus introduce taxe asupra produselor importate din (Republica) Moldova la nivelul tarifelor unice ale Uniunii Vamale (Rusia-Belarus-Kazahstan)”, se menţionează într-un document publicat de autoritățile ruse.

Decizia va intra în vigoare după 30 de zile de la publicare, potrivit agenţiei citate. Ministerul rus al Dezvoltării Economice a elaborat săptămâna trecută un proiect de decret privind anularea unor scutiri de taxe pentru anumite produse moldoveneşti precum vinul, carnea, legumele, fructele şi cerealele.

Moscova a avertizat anterior Chişinăul că ar putea să renunţe la regimul de liber-schimb în relaţiile sale cu Republica Moldova în urma ratificării de către Chişinău a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Rusia şi-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea faţă de crearea unei zone de liber-schimb între Republica Moldova şi UE. Potrivit Kremlinului, acest demers ar putea să antreneze un aflux de mărfuri pe piaţa rusească.
Observatorii politici sunt de părere că decizia autorităților de la Moscova are un caracter politic și urmăreşte schimbarea parcursului european al R. Moldova. Aceste sancţiuni lovesc puternic în economia moldovenească. Rusia nu vrea consultări şi e decisă să „pedepsească” R. Moldova, Georgia şi Ucraina pentru că părăsesc spaţiul său de interes în favoarea celui european.