Moscova ne ademeneşte

Federaţia Rusă promite simplificarea procedurii de control vamal a mărfurilor moldoveneşti

Rusia a simplificat procedura de control vamal al mărfurilor moldovenești de origine polilegumicolă. Deşi experţii în economie apreciază iniţiativa de îmbunătăţire a circulaţiei mărfurilor din Republica Moldova în Rusia, sunt sceptici în ce priveşte implementarea procedurii de simplificare şi durata acesteia.

La frontiera Federației Ruse au fost instituite cinci puncte speciale pentru trecerea producției polilegumicole din Republica Moldova. La punctele respective, mărfurile moldovenești de origine agricolă vor fi supuse unei proceduri simplificate de control vamal şi fitosanitar, pentru a minimaliza termenele de efectuare a importurilor.

Procedura va obliga agenții economici din Republica Moldova la o mai mare responsabilitate a calității mărfurilor. „Numai cu produse calitative sub toate aspectele Republica Moldova va putea menține facilitățile și pe viitor, urmând chiar să le extindă”, a specificat directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) Gheorghe Gaberi.

Verde pentru produsele pomilegumicole moldoveneşti

Facilitățile la vama rusească au fost instituite ca urmare a unei serii de întrevederi interministeriale moldo-ruse și Acordului cu privire la deplasarea şi îndeplinirea formalităţilor privind producţia pomilegumicolă întocmit la Cholpon-Ata (22 iunie 2012) şi aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 818 din 6 iunie 2012.

Directorul ANSA Gheorghe Gaberi a emis la 29 iulie curent dispoziția „Cu privire la procedura de vămuire şi control fitosanitar al producţiei pomilegumicole pentru export în Federaţia Rusă”. Conform documentului, structurile ANSA vor informa operatorii economici exportatori despre posturile vamale de la frontieră şi interne din Federaţia Rusă care vor asigura regimul special şi prioritar („coridorul verde”) pentru produsele pomilegumicole provenite din Republica Moldova.

Exporturi de mărfuri în cantităţi mai mari

Referindu-se la acţiunile Rusiei de a simplifica procedura de control vamal a mărfurilor moldoveneşti, expertul în economie al IDIS „Viitorul” Corina Gaibu consideră salutabilă orice iniţiativă de îmbunătăţire a circulaţiei mărfurilor din Republica Moldova. „Agenţii economici din R. Moldova vor tinde să exporte mărfuri în cantităţi mai mari fără bariere, ceea ce va duce la o bună circulaţie a mărfurilor. În ultima perioadă, producătorii noştri erau sceptici în privinţa exporturilor în Rusia şi tindeau să descopere noi pieţe în Occident. Asta va duce şi la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă”, opinează expertul.

Totodată, expertul şi-a exprimat rezervele privind sinceritatea autorităţilor ruse. „Având în vedere experienţa pe care am avut-o cu Rusia, cred că rămâne de văzut dacă aceste modificări vor fi implementate şi cât vor dura”, a spus ea.

Listele exportatorilor din RM se schimbă din an în an

Expertul în economie de la IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga de asemenea este sceptic în privinţa acestor modificări. „Dacă vorbim de sectorul economic, există spaţiu şi pentru politic. Însă în cazul acesta e vorba de cinci noi terminale vamale. Este un lucru bun, însă e prea puţin ca relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă să fie propulsate la un nivel mai înalt”, crede Chivriga.

Pe de altă parte, expertul a relevat o serie de factori care împiedică desfăşurarea comerţului dintre cele două state, „aceleaşi liste ale exportatorilor din RM care se schimbă din an în an, problemele mari ce ţin ţara de tranzit, Ucraina”. „Transportatorii bunurilor din R. Moldova simt aceste dificultăţi pe spatele lor. La acestea se adaugă birocraţia, corupţia, lucruri care nu pot fi stârpite atât de uşor”, notează Chivriga.

Totodată, acesta apreciază anumite schimbări „benefice”, în primul rând, controlul sau atitudinea mai bună a părţii ruse faţă de exportatorii moldoveni, „un lucru care diferă de ceea ce am avut în 2005–2007. Pentru ca exportatorii să poată activa mai uşor trebuie excluse mai multe proceduri birocratice care mai există, pentru că statul are numai de câştigat”.

Punctele vamale

Exportul mărfurilor calitative moldovenești în Federația Rusă se va efectua în regim special și prioritar de control fitosanitar și veterinar prin următoarele puncte vamale rusești: Secția Înregistrare și Control vamal nr. 2 a Postului Vamal Novozîbkovo, situată în regiunea Breansk, or. Cemerna; Postul Vamal Borovsk, situat în regiunea Kaluga, or. Borovsk-2; Postul Vamal Cernogolovka, situat în regiunea Moskova, raion Noghinsk, stația Iamkino; Postul Vamal Lvov, situat în regiunea Moskova, raion Cehov, stația Liubuceanskoie; Secția Înregistrare și Control vamal nr. 2 a Postului Vamal Kiev, situată în regiunea Moskova, orașul Krasnoznamensk.

 

Victoria POPA

The following two tabs change content below.