Moscova, „interesată” de activitatea economică din Găgăuzia

rogozin_24650200

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, intenţionează să trimită o echipă de experţi în Găgăuzia care urmează să evalueze situaţia industriei din regiune şi să pregătească un raport detaliat pentru guvernul rus referitor la activitatea întreprinderilor din regiune. Despre aceasta, oficialul a anunţat în cadrul întrevederii cu noul başcan al Găgăuziei, Irina Vlah, care, imediat după învestire, a întreprins o primă vizită în capitala Federaţiei Ruse, în perioada 20-21 aprilie.

Rogozin a făcut o serie de promisiuni, printre care facilitarea exportului de produse agricole din regiunea găgăuză în Federaţia Rusă, şi că Găgăuzia ar putea miza pe sprijinul Moscovei în ceea ce priveşte respectarea drepturilor lucrătorilor migranţi originari din autonomie. „Dacă vor apărea probleme legate de factorul uman, puteţi conta pe susţinerea noastră. Sunt oameni care fac parte dintr-o cultură care ne este foarte apropiată, care muncesc pentru patria lor, dar şi în beneficiul Rusiei, din moment ce activează aici”, a spus el.

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a declarat că în regiune există deja proiecte de care ar putea fi interesaţi investitorii ruşi şi că administraţia Găgăuziei este gata să se întâlnească cu aceştia şi chiar să le ofere înlesniri fiscale. Başcanul a mai subliniat că, reprezentând o regiune agricolă, producătorii din Găgăuzia speră ca în curând să fie reluat exportul de produse agricole. „Pentru noi este important să avem relaţii bune cu Moscova, suntem interesaţi să atragem investitori şi suntem preocupaţi de crearea unor întreprinderi mixte în Găgăuzia. Putem oferi o platformă bună, avem zone economice libere, avem rezerve bune şi suntem gata să discutăm aceste aspecte”, a declarat Vlah.

Rogozin a promis să trimită un grup de specialiști și experți în Găgăuzia. „Ei vor călători prin regiune și vor vedea ce industrie şi producţie agricolă aveţi şi vor face un raport detaliat, care va fi prezentat guvernului în vederea unei cooperări”, a spus el. Amintim că în timpul recentei campanii electorale, în favoarea candidaturii Irinei Vlah la funcţia de başcan al Găgăuziei s-au pronunţat mai mulţi oficiali ruşi. Anterior, Irina Vlah a acuzat Chişinăul că ignoră problemele Găgăuziei. Vineri, 17 aprilie, în cadrul întâlnirii cu Chiril Gaburici, politiciana s-a arătat nemulţumită de suma alocată regiunii prin intermediul Legii bugetului de stat şi a declarat că are nevoie de mai multă autonomie în gestionarea banilor. Pentru anul 2015 autonomiei i-a fost alocată suma de 307 milioane de lei.

Solicitat de Jurnal de Chişinău, expertul în economie, Alexandru Fala este de părere că, dacă Federaţia Rusă vrea să reia exportul de produse agricole din R. Moldova, ar trebui să accepte exportul de pe întreg teritoriul statului şi să nu politizeze acest subiect.  „Dacă vin cu interdicţii pentru anumite bunuri, fructe, vinuri, trebuie să prezinte probe. Comerţul de bunuri se face în baza unor acorduri interguvernamentale. Aceste acorduri conţin un articol care se referă la soluţionarea litigiilor şi în ele este prevăzută inclusiv procedura de soluţionare a litigiilor. Federaţia Rusă poate decide ce produse acceptă şi ce nu, dar acest lucru trebuie să fie decis la nivel de autorităţi centrale”, consideră expertul.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu