Moscova ia apărarea criminalilor

viktor-bout

Viktor Bout, celebru traficant de armament, arestat de către autorităţile americane. El a colaborat cu companii avia din Republica Moldova pentru a transporta armament în zone în care se desfăşurau conflicte militare.

„Statele Unite au lansat o vânătoare de cetăţeni ruşi în ţări terţe, susţine Konstantin Dolgov, delegat al Ministerului rus de Externe pentru drepturile omului, relatează RIA Novosti, în pagina sa electronică. Unul dintre aceşti cetăţeni ruşi pentru care Moscova se zbate să fie eliberat de Washington este Viktor Bout, un celebru traficant de armament cu influenţă în Republica Moldova.

„Încălcările sistematice ale drepturilor omului şi intereselor cetăţenilor ruşi din partea Statelor Unite continuă. Asistăm la o adevărată vânătoare de cetăţeni ruşi care prezintă, potrivit autorităţilor americane, o ameninţare pentru securitatea lor naţională”, a declarat diplomatul, calificând această practică drept „absolut inacceptabilă”, scrie RIA Novosti.

În iulie, moscovitul Roman Selezniov, fiul deputatului rus Valeri Selezniov (Partidul Liberal-Democrat), a fost reţinut pe aeroportul din Male, capitala statului Maldive. În aceeaşi zi, el a fost transportat pe insula americană Guam însoţit de agenţi ai serviciilor secrete americane. Justiţia americană îl acuză de escrocherie bancară, furt de informaţii personale şi posesie de carduri bancare furate. Cazul lui Roman Selezniov se adaugă altor două ce implică cetăţenii ruşi Konstantin Iaroşenko şi Viktor Bout, încarceraţi în Statele Unite din 2011 şi, respectiv, 2012, adaugă diplomatul rus.

Arestat în Thailanda în 2008 şi condamnat la 25 de ani de închisoare în Statele Unite, Viktor Bout îşi ispăşeşte pedeapsa în închisoare din Marion, în statul american Illinois. Un tribunal din New York l-a declarat vinovat pentru că a încercat să vândă arme Forţelor armate revoluţionare din Columbia (FARC). Arestat în Liberia în mai 2010, pilotul Konstantin Iaroşenko a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în septembrie 2011 pentru trafic de droguri.

Amintim că JURNAL a publicat date din rapoartele Consiliului de Securitatea al ONU care demonstrează că cetăţeanul rus Viktor Bout, celebru traficant de arme, a apelat la companii avia din Republica Moldova pentru a transporta armament în zone interzise. Potrivit Amnisty International, companiile avia din R. Moldova, „Renan”, „Aerocom” şi „Jet Line International” au fost introduse într-o listă a companiilor care au operat zboruri în afaceri aranjate de celebrul traficat de arme Victor Bout, acestea însă au negat colaborarea cu ultimul. „Jet Line” a fost menţionată într-un raport al Consiliului de Securitate al ONU în aprilie 2003 ca fiind implicată în traficul de arme Kalaşnikov, grenade şi lansatoare de grenade din Serbia în Liberia.

Într-o notă a „Control Arms”, structură ce monitorizează traficul mondial de arme, iunie 2006, este menţionată compania moldovenească „Aerocom”, implicată în transportul ilegal de arme Kalaşnikov. „Această companie este parte a unei reţele de trafic de arme care alimentează unele din cele mai mari atrocităţi din epoca modernă. În 2002, ‘Aerocom’ a fost contractată de o companie sârbă de armament pentru a transporta automate Kalaşnikov, folosind certificate false nigeriene. Zborul a fost operat în Liberia. Armele au fost folosite de către forţele loiale lui Charles Taylor pentru a comite atrocităţi”, se arată în nota la pagina 4.

http://cms4.jurnal.md/ro/import/2013/11/2/salov-renan-si-baronii-armelor-1158914/

 

Citeşte şi acest