Moscova atacă mediatic

OLYMPUS DIGITAL CAMERADupă refuzul Kievului de a semna Acordul de Asociere la UE, Federaţia Rusă şi-a adus aminte de Chişinău

TV7 a difuzat duminică, 22 decembrie, un film documentar realizat de postul de televiziune rusesc NTV. Pelicula „Pridnestrovie: russkij forpost / Transnistria, avanpostul rusesc” prezintă regiunea secesionistă drept „stat” rămas captiv între Republica Moldova şi Ucraina. Consiliul Coordonator al Audiovizualului s-a autosesizat pe marginea acestui subiect, declarând pentru JURNAL că TV7 se face vinovat de difuzarea filmului în Republica Moldova. Totodată, directorul TV7 Natalia Davîdovici a declarat că prevederile contractului încheiat între TV7 şi NTV îl obligă pe primul să nu se implice în politica redacţională a celui din urmă.

Potrivit jurnaliştilor NTV, „mica republică” este supusă presiunilor economice din partea Chişinăului, precum şi ale Kievului, în timp ce cetăţenii acestei republici se concep drept parte a lumii ruse. Generalul Lebed apare ca salvator, iar locuitorii „ţării” privesc cu speranţă spre Federaţia Rusă ca la unica şansă de a supravieţui.

Republica Moldova, un stat care degradează în calea europeană, este prezentată drept stat agresor, cu pretenţii teritoriale faţă de rmn. Planul „Kozak” nu a fost aplicat, deoarece „forţele demonice”, în persoana ambasadorului SUA, au intervenit şi au oprit procesul de federalizare a RM şi staţionarea trupelor ruseşti în regiune pentru 30 de ani.

Aceasta este concluzia formulată atât de Vladimir Voronin, fostul preşedinte al Republicii Moldova, cât şi de Dmitri Rogozin, reprezentantul special al lui Putin în regiunea transnistreană. La final, Rogozin a declarat că, pe drumul integrării europene, locomotiva Republica Moldova riscă să piardă vagonul Transnistria.

Pocaznoi: „TV7 e responsabil”

Acesta nu este primul caz în care un post rus realizează filme tendenţioase despre Republica Moldova. Postul TVŢ a elaborat recent un reportaj despre decizia Curţii Constituţionale cu privire la limba română şi „politica de românizare a moldovenilor”. Canalul Rossia 24, la rândul său, a realizat un reportaj în care România este prezentată drept stat ce a degradat după ce s-a integrat în Uniunea Europeană.

Consiliului Coordonator al Audiovizualului s-a autosesizat pe marginea difuzării filmului realizat de NTV. Contactat de JURNAL, Marian Pocaznoi, preşedintele CCA, a declarat că responsabilitatea pentru difuzarea filmului o poartă TV7. „Responsabil de ceea ce s-a difuzat pe teritoriul Republicii Moldova este TV7, şi nu postul rusesc NTV. Prin urmare, decizia CCA va fi luată faţă de postul TV7”, a precizat Pocaznoi.

Pocaznoi a mai spus că TV7 nu va fi supus unor sancţiuni, deoarece, conform regulamentului CCA, sancţiunile se aplică gradual pentru aceeaşi abatere, iar postul TV7 nu a avut nicio încălcare până acum.

„Considerăm că este un atentat la securitatea, integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Acest film urmează a fi monitorizat şi expertizat de către Direcţia Monitorizare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Joi, la 26 decembrie, în şedinţă publică, va fi examinat raportul şi vor fi indicate articolele încălcate. La prima vedere, pot să vă spun că este vorba de o manipulare şi dezinformare, ceea ce prevede articolul 7 al Codul Audiovizualului. Chiar din titlu este evident că este vorba de dezinformare. Dar sunt încălcate şi alte prevederi ale codului, precum: articolul 10, aliniatul 5 – interesul consumatorului de programe”, a afirmat Pocaznoi.

TV7: „Nu redactăm produsul NTV”

Contactată de JURNAL, directorul TV7 Natalia Davîdovici a menţionat că TV7, conform contractului, nu are dreptul să se implice în redactarea emisiunilor realizate de NTV. „Noi avem propriile emisiuni despre problema transnistreană. Dacă CCA are anumite pretenţii faţă de emisiunile noastre, suntem dispuşi să oferim explicaţii pe marginea acestora. Oferim platformă pentru toate viziunile prezente în societate şi nu le cenzurăm”, a explicat Natalia Davîdovici.

Nantoi: „Aniversarea a 10-a memorandumului Kozak”

Potrivit comentatorului politic Oazu Nantoi, ceea ce se întâmplă în spaţiul mediatic de la Moscova se înscrie în planul de obstrucţionare a procesului de integrare europeană a Republicii Moldava. După refuzul administraţiei de la Kiev de a semna Acordul de Asociere la UE, Federaţia Rusă a început să se ocupe de Republica Moldova. Transnistria este o unealtă prin care Rusia intenţionează să preia controlul asupra întregii Republici Moldova. Totodată, Rusia nu recunoaşte Transnistria pentru că nu are nevoie de asta.

„Din această cauză, la 25 noiembrie curent, prin intermediul Partidului Socialiştilor, a fost relansată ideea federalizării Republicii Moldova sub pretextul rezolvării conflictului transnistrean, ceea ce poate fi numit drept aniversarea a 10-a a memorandumului Kozak, când, sub presiunea SUA, scenariul promovat de ruşi a picat. Republica Moldova este într-o situaţie destul de vulnerabilă. Trebuie să semnăm şi să ratificăm Acordul de Asociere la UE; trebuie să asigurăm desfăşurarea, în baza standardelor europene, a campaniei electorale şi a alegerilor. Aceste filmuleţe – realizate atât de Rossia 24, cât şi de NTV – sunt elemente ale unei politici elaborate de Moscova având drept obiectiv preluarea controlului asupra întregii Republici Moldova”, a opinat comentatorul.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)