Mortul e de vină?!

Cum se acuză reciproc persoanele vizate în cazul copilului victimă a violenţei în familie

Prezumţia nevinovăţiei se pare că nu este valabilă şi pentru persoanele care nu mai sunt în viaţă. Bărbatul care a fost găsit spânzurat în propria casă din Malcoci, Ialoveni, este acuzat că înainte de a săvârşi gestul disperat şi-ar fi maltratat fiul de nici doi ani. „Nu s-a stabilit că el a bătut copilul. Era un om bun, nu cred că ar fi fost capabil să facă aşa ceva”, este de părere secretarul Consiliului local Malcoci, Gheorghe Boboc.

Un copil de un an şi opt luni din Malcoci, Ialoveni, a fost adus în stare gravă la spital. Se presupune că acesta ar fi fost maltratat de propriul tată, care şi-a pus capăt zilelor. Avocatul parlamentar al copilului, Tamara Plămădeală, consideră că numărul mare al cazurilor de violenţă în familie unde au de suferit în special copiii ar putea fi rezultatul unor lacune din sistemul de asistenţă socială. „Dacă măcar un asistent social va fi tras la răspundere, situaţia ar fi alta”, a declarat Plămădeală.

Contactată de JURNAL, asistenta socială din Malcoci, Nadejda Manţog, s-a justificat: „Familia respectivă nu se afla în evidenţa noastră. Era o familie normală, fără probleme”. Pe de altă parte, primarul localităţii, Zinaida Ermurache, spune că în familia pe care asistentul social a numit-o „normală” predominau relaţii ostile şi asta după ce mama copilului a decis să-şi părăsească soţul. „Nu trebuie să uităm că primăria este autoritate tutelară şi, în asemenea cazuri, trebuie să întreprindă măsuri pentru a elimina copilul din familia în care viaţa lui ar putea să fie pusă în pericol”, a menţionat Daniela Sâmboteanu, directoarea centrului „AMICU”. Mai mult, copiii victime ale violenţei în familie sunt potenţiali părinţi agresori în cazul în care nu li se acordă la timp serviciul psihologic necesar.

Consătenii îi iau apărarea tatălui acuzat că şi-ar fi bătut copilul. „El era un om bun, dar ea a plecat la alt bărbat, lăsându-şi soţul cu doi copii, unul de trei ani şi altul de un an şi opt luni. Mama venea şi îl lua pe cel mai mare, mezinul însă rămânea cu tata. Dacă ea ar fi o femeie la locul ei, nu s-ar fi ajuns la o asemenea situaţie. Nu cred că el ar fi putut să-şi bată copilul”, a menţionat Gheorghe Boboc, secretarul Consiliului local Malcoci şi fostul coleg de clasă al bărbatului care s-a sinucis.

„Nu ştiu despre problemă, deci problema nu există”

Potrivit Comisariatului de poliţie Ialoveni, tatăl copiilor avea un dosar penal pentru violenţă în familie. Asistentul social spune că n-a ştiut despre acest fapt, acuzându-l pe poliţistul din sat că n-ar fi pus-o la curent. „Când persoana se adresează la poliţie, poliţistul de sector trebuie să vină să mă anunţe că s-a depistat un asemenea caz”, a menţionat Manţog.

Poliţistul de sector, Nicolae Castraveţ, însă a decis să tacă. „Nu vă răspund la nicio întrebare”, a spus acesta şi a închis telefonul. Nadejda Manţog, la rândul său, s-a arătat extrem de nemulţumită că sătenii vorbesc în gura mare despre situaţia familiei cutremurate de durere. „Până la decesul bărbatului, nimeni nu ştia nimic, acum însă toţi ştiu”, a spus revoltată Manţog. Potrivit asistentei sociale, mama copiilor riscă să fie privată de drepturile părinteşti pentru că şi-ar fi lăsat mezinul cu tatăl-său pe care tot ea l-a acuzat că ar fi maltratat-o. „Trebuie să analizăm situaţia”, s-a grăbit să adauge specialista.

Tăcerea vecinilor ucide copiii

Amintim că pe 24 februarie curent, aproximativ la ora 17, un locuitor al satului Malcoci a chemat ambulanţa. Acesta s-a dovedit a fi tatăl bărbatului care şi-a pus capăt zilelor. „Am venit la fiu acasă să văd ce mai face. L-am găsit spânzurat, iar alături, dezgolit până la jumătate şi plin de sânge, stătea nepoţelul meu”, îşi aminteşte bătrânul. Micuţul a fost internat în secţia de reanimare de la Centrul Mamei şi Copilului.

Potrivit neurochirurgului Anatolie Litovcenco, copilul s-a ales cu o comoţie cranio-cerebrală şi numeroase vânătăi la mânuţe şi picioruşe. Cine a maltratat copilul? Potrivit serviciului de presă al MAI, faptul că micuţul ar fi fost luat la pumni de propriul tată este doar una din versiuni.

Acesta nu este primul caz când un copil este bătut fără milă. La începutul lunii februarie, o fetiţă de cinci ani a fost maltratată de propriul tată cu pumnii şi picioarele până a intrat în comă. Motivul, fetiţa ar fi făcut zgomot. La câteva zile, copila a murit la spital. Tatăl monstru a fost reţinut şi riscă ani grei de puşcărie. Şi în acest caz, vecinii care ştiau despre familia cu probleme au preferat să tacă.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.