Morţii şantierelor

EXOD //  Numărul cetăţenilor R. Moldova decedaţi în străinătate nu este cunoscut până în prezent, mulţi moldoveni care au plecat la muncă peste hotare fiind consideraţi dispăruţi 

Cinci cazuri de deces înregistrate la Bieşti, Orhei, patru cazuri la Chiştelniţa, Teleneşti, trei cazuri la Peresecina, Orhei, 2 cazuri la Chirileni, Ungheni, un caz la Balatina, Glodeni, oameni fără mâini şi fără picioare, acestea nu sunt consecinţele unui război, sunt consecinţele lucrului pe şantierele din Rusia şi din alte ţări ale Europei. Aceste date ne-au fost oferite de primăriile satelor pe care le-am contactat, numărul moldovenilor decedaţi peste hotare este cu certitudine imens.

Marina LIŢA

Sute de moldoveni iau zilnic drumul străinătăţii în căutarea unui post de lucru. Din păcate, unii se întorc invalizi sau, în cel mai rău caz, sunt aduşi în sicrie. Este şi cazul celor patru bărbaţi din Chiştelniţa, Teleneşti, loviţi mortal de două maşini de lux, luni seara, în timp ce traversau regulamentar un drum din Moscova.

Tragedia a avut loc luni, 19 septembrie, pe drumul care uneşte capitala Rusiei de Aeroportul Domodedovo. Cei patru moldoveni, traversând drumul, au fost loviţi din plin de un cortegiu VIP format din două autoturisme de marca Toyota  Land  Cruiser şi Mercedes. Presa de la Moscova scrie că automobilele au numere VIP şi aparţin unor persoane influente din Rusia. Acestea se deplasau cu 140 de km pe oră. În acelaşi timp, Federaţia proprietarilor de automobile din Rusia a anunţat că a aflat cui aparţin automobilele din cortegiul VIP. „Maşinile au fost oferite patronului băncii Avangard. Banca nu a comentat această informaţie”, a declarat pentru postul de radio „Eho Moscvî” Serghei Kanaev, preşedintele Federaţiei proprietarilor de automobile din Rusia.

În urma impactului, trei persoane au murit pe loc, iar a patra, a doua zi, la spital. Cel mai tânăr dintre decedaţi este Leonid Marandici, 20 de ani. Ceilalţi, bărbaţi cu vârste cuprinse între 24 şi 40 de ani, au lăsat în urmă opt copii orfani de tată.

„Ultimele cumpărături”

Primarul localităţii Chiştelniţa spune că, în noaptea fatală, erau şase. „Toţi şi-au cumpărat bilete spre Chişinău şi marţi (20 septembrie – n.a.) urmau să se întoarcă în R. Moldova. Se îndreptau spre un centru comercial pentru a face ultimele cumpărături. Patru erau înainte, iar doi în spate, fapt ce le-a salvat ultimilor viaţa”,  a declarat pentru JURNAL Constantin Ciobanu, primarul satului Chiştelniţa.

„Nici acum nu înţeleg ce s-a întâmplat. Era noaptea, într-un moment toţi erau în picioare, iar următoarea clipă toţi erau la pământ”,  povesteşte Ion Hâncu, unul dintre martori. După şocul suferit, acesta şi-a luat inima în dinţi şi s-a apucat de perfectarea actelor necesare pentru aducerea acasă a celor patru bărbaţi. „M-am adresat la Ambasada R. Moldova de la Moscova şi aştept un răspuns. Oficialităţile moldoveneşti nu ne-au oferit niciun ajutor ca să-i aducem acasă. Am pus mână de la mână. Erau patru băieţi ca patru flori. Nu ştiu ce să vă mai spun”, conchide cu vocea tremurândă Hâncu.

Opt copii orfani de tată

Această informaţie a fost confirmată şi de primarul satului Chişteliţa. „Erau oameni gospodari, familişti. Au lucrat până nu demult la construcţia unui acoperiş, iar în ultima perioadă lucrau la reparaţia străzilor”, susţine primarul. „Iurie Hâncu îmi era vecin. Soţia lui lucrează la grădiniţa din sat. A lăsat acasă patru copii minori, cel mai mare dintre aceştia are 16 ani”, adaugă Ciobanu.

„Vasile Furculiţă s-a căsătorit anul trecut şi are un copil mic. Soţia lui e însărcinată cu cel de-al doilea copil. Ion Mâţu are şi el trei copii. Nevasta acestuia, la auzul veştii, a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a fost dusă la spital. Leonid Marandici este cel mai tânăr, avea 20 de ani. Satul nostru a pierdut patru oameni buni”, comunică primarul. În această seară, corpurile celor patru bărbaţi din Chişteliţa vor ajunge în satul natal.

Din păcate, decesul celor patru bărbaţi nu este un caz singular. Aproape fiecare sat din Moldova şi-a pierdut câte un locuitor în străinătate. Aceştia au fost aduşi acasă fie în sicrie, fie în urne funerare.

Dispăruţi sau morţi

„În ultimii trei ani, cinci persoane din satul Bieşti, raionul Orhei, au fost aduse în sicrie din diferite colţuri ale lumii”, ne spune Ion Vlas, primar de Bieşti. Cel mai recent caz s-a întâmplat anul trecut. O fată de 28 de ani care lucra la Moscova a fost lovită de tren. Fratele a adus-o cu o maşină Ford Tranzit şi au înmormântat-o aici, în Bieşti”, povesteşte primarul, care ia o pauză. „O altă tânără, născută în 1989, a fost adusă în sicriu din Turcia. Sicriul a fost descoperit de către vecini care nu mai suportau mirosul. Am înţeles că patronii turci au plătit ca să aducă răposata în Moldova, pentru că părinţii fetei nu aveau banii necesari”, spune Vlas.

„Familia Peşterean a pierdut legătura cu tatăl plecat la muncă în Federaţia Rusă. Peste o perioadă, au aflat că acesta a decedat. Din câte cunosc, acesta a fost îngropat undeva în Rusia. Cei doi copii ai familiei Baciu au rămas orfani de ambii părinţi. Mama a decedat de cancer, iar tatăl a plecat la Moscova să câştige un ban pentru a-şi creşte copiii. Acesta a decedat şi a fost înmormântat în Federaţia Rusă. Îmi amintesc de un băiat de 30 de ani care a decedat în Italia, a fost înmormântat acolo”, spune primarul. „Din păcate, asta este realitatea noastră”, conchide acesta.

Localitatea Peresecina, acelaşi raion, şi-a îngropat şi ea morţii aduşi acasă în sicrie. „Iacob Cigodari a plecat la muncă în Portugalia. A murit acolo, iar acasă a fost adus de către rude”, a declarat pentru JURNAL Maria Ursachi, secretara consiliului comunal Peresecena.

268  mii de moldoveni sunt plecaţi

„În urma unui infarct, a decedat la Moscova Alexandru Ursachi. Soţia şi rudele l-au adus acasă. Cel mai recent este cazul unui tânăr care se întorcea din Ungaria şi a adormit la volanul automobilului. Nu vă pot reda ce jale este în familia ceea”, spune Ursachi.

Cu toate aceastea, secretara consiliului comunal dă asigurări că populaţia din Peresecina se menţine pe loc. „Avem 8200 de locuitori. Până acum un an, 300 dintre aceştia plecau pentru trei luni în Federaţia Rusă. Noi le spunem sezonieri. De anul trecut, a început să plece lumea şi în alte ţări europene în căutarea unui post de muncă. Dar nu pot să vă spun câţi au plecat”, susţine Maria Ursachi.

„Un băiat de 27 de ani de la noi din sat a fost bătut anul trecut până la moarte. Lucra sărmanul la construcţii şi a încurcat cuiva acolo. Cu mare greu l-a adus framilia şi l-a îngropat ”, ne-a spus Dumitru Iaţuc, primarul localităţii Balatina, raionul Glodeni.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică , peste 268 mii de moldoveni au fost declaraţi plecaţi peste hotare în primul trimestru. Dintre aceştia, 67 % sunt bărbaţi plecaţi în căutarea unui loc de lucru. Acelaşi studiu arată că pleacă în mare parte populaţia din mediul rural.

Când intervine Guvernul?

Potrivit serviciului de presă al MAEIE, guvernul intervine cu un ajutor doar în aşa-numitele „cazuri excepţionale”, în rest rudele cetăţenilor R. Moldova care şi-au pierdut viaţa peste hotarele ţării îşi asumă toate cheltuielile. Rudele Parascoviei Mălai au cheltuit peste trei mii de euro pentru a aduce acasă corpul neînsufleţit al tinerei de 27 de ani care lucra la Moscova. Pe 15 iulie, un necunoscut a atacat-o în faţa unui bloc din Moscova în timp ce femeia se întorcea de la serviciu. În satul Selişte, r. Nisporeni, a rămas orfană fiica ei de doar cinci ani. Tatăl fetiţei a decedat de asemenea la Moscova, când micuţa avea câteva luni. Numărul exact al cetăţenilor R. Moldova decedaţi în străinătate nu este cunoscut până în prezent, mulţi moldoveni care au plecat la muncă peste hotare fiind consideraţi dispăruţi.

Rusia e o problemă

Sociologul Diana Cheianu spune că în majoritatea ţărilor unde lucrează cetăţenii R. Moldova sunt diaspore de moldoveni care, în caz de necesitate, pot pune mână de la mână pentru a contribui financiar. „În cazul în care moare un moldovean, diaspora adună bani pentru transportarea cadavrului în R. Moldova. Din păcate, în Rusia încă nu s-a format o diasporă a moldovenilor, nu pot explica care sunt motivele. Cunosc cazuri în care cetăţenii R. Moldova au fost înmormântaţi pe teritoriul ţării străine unde se aflau la muncă din cauza că rudele acestora nu aveau bani suficienţi pentru a-i aduce acasă”, spune sociologul.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)