Monumentul lui Horea a fost vandalizat la Alexăndreni

Autorităţile locale consideră că infractorii s-au inspirat din discursurile xenofobe ale lui Dodon

15233591_1429564397057140_1873246581_o

Un monument care urma să fie inaugurat la 1 decembrie curent, de Ziua Naţională a României, la Alexăndreni, Edineţ, a fost vandalizat cu câteva zile înainte de inaugurare. Este vorba de bustul lui Horea, unul dintre liderii Răscoalei de la 1784 din Transilvania, realizat de sculptorul Ioan Astăluş. Lucrarea a fost dăruită Primăriei Edineţ la 1 decembrie 2015 de către Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni. Horea e prezentat pe placa comemorativă, „Luptător pentru Libertatea Românilor”, fapt care a stârnit suspiciuni în localitatea în care mai bine de jumătate l-au votat la ultimele alegeri pe liderul socialiştilor Igor Dodon.

Cadoul din România

Potrivit primarului de Edineţ, Constantin Cojocaru, bustul a fost primit cadou anul trecut. Autorul acestuia este Ioan Astăluş din Târgu-Mureş, singurul cioplitor în bob de orez din România şi unicul artist care a reuşit să sculpteze chipul poetului Mihai Eminescu în dimensiuni atât de mici.

15300514_1429565610390352_1562695353_n

Autorităţile de la Edineţ au planificat să dezvelească bustul tot de Ziua Naţională a României. Mai mulţi locuitori din comuna Alexăndreni, care face parte din primăria Edineţ, au solicitat ca bustul să fie plasat în localitatea lor motivând că oraşul Edineţ are mai multe monumente, în timp ce acest sat nu are niciunul. Primăria a alocat 25.000 de lei pentru construcţia postamentului. „Înainte de a lua o decizie, am făcut o adunare cu oamenii din localitate, am discutat cine este acest erou. Au fost voci împărţite, dar majoritatea au salutat ideea de a inaugura bustul la Alexăndreni”, ne-a declarat primarul.

„Nu cunosc istoria”

De cealaltă parte, paznicul edificului, Ion Muşet, susţine că,  jumătate de localitate, ar putea fi suspectată de vandalizarea acestuia. El povesteşte că în zorii zilei de 28 noiembrie a găsit bustul la pământ, cu faţa deteriorată şi a chemat poliţia. Monumentul a rezistat neatins o lună şi jumătate, cam cât a durat campania electorală. „Jumătate de sat, la adunare, a spus că nu-l vrea, jumătate – că îl doreşte. Oamenii de aici nu prea ştiu istoria. Au zis că vor o personalitate de la noi, dar pe cine, pe Roşca, pe Dodon?! Avem câţiva bătrâni, foşti deportaţi, care ştiau cine e Horea, un ţăran care a luptat pentru libertatea românilor din Transilvania şi care a murit în chinuri. Ne pare rău de ce-au făcut aceştia. Dacă au fost nemulţumiţi, trebuia să se adreseze la primărie, nu să-l distrugă”, susţine Ion Muşet.

15231739_1429564567057123_268413198_o

Un simbol al demnităţii naţionale

Vasile Pleşcanu, un alt locuitor din Alexăndreni, care s-a arătat stupefiat de cele întâmplate, susţine că „acest caz relevă cât de muncită şi confuză e gândirea oamenilor”. „Horea este un exemplu de trezire a conştiinţei naţionale, de aceea am vrut să fie inaugurat în sat la noi. Cum a pornit el răscoala împotriva Imperiului Habsburgic, cerând respectarea drepturilor românilor, plătind pentru aceasta cu viaţa, la fel şi noi suntem într-o situaţie dificilă, când fostul Imperiu Rus mai pretinde şi astăzi să-şi ia revanşa asupra acestui teritoriu. Trebuie să informăm oamenii, trebuie să fim mândri de istoria noastră. Dar, din păcate, până şi unii profesori din sat s-au întrebat de ce bustul acestui personaj este adus aici, nu al unei personalităţi de la noi. Nu toţi ştiu istoria adevărată. Dar dacă nu o cunoşti cum să promovezi adevărul istoric? Forţele de stânga, din păcate, se regrupează şi reprezintă o ameninţare în faţa căreia trebuie să fim mai uniţi”, consideră fostul profesor.

Ion Bâlba, un om împătimit de cultură din satul Parcova, Edineţ, care a contribuit la aducerea bustului, regretă cele întâmplate. Potrivit lui, au fost invitate delegaţii din Iaşi, Botoşani, Oneşti la Alexăndreni. „Am dorit să-l inaugurăm la o zi însemnată. În pofida celor întâmplate, joi vom organiza evenimentul festiv, la care va fi inaugurat postamentul şi placa comemorativă. Monumentul îl vom restabili şi va fi amplasat ulterior. E un act de huliganism, făptuit de cei care nu cunosc istoria, literatura, nişte ignoranţi. Sunt sigur că actualele alegeri, discursurile xenofobe ale lui Igor Dodon i-au împins la astfel de acţiuni”, a spus el.

Scriitorul Andrei Strâmbeanu consideră că prin declaraţiile antiromâneşti ale  socialiştilor se urmăreşte scopul de a provoca un maidan în Republica Moldova. „Nu e o glumă ceea ce face Igor Dodon, care nu a fost încă învestit în funcţie, dar face declaraţii atât de scandaloase. Cei care au distrus bustul de la Alexăndreni au dat în noi, în democraţie”, ne-a declarat Strâmbeanu. Cazul este investigat de Comisariatul de poliţie Edineţ.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu