Monumentul Libertăţii nu va fi edificat în aprilie 2011

Monumentul victimelor torturii din 7 aprilie, a cărui denumire a fost schimbată de autorităţi în Monumentul Libertăţii, nu va fi edificat nici în 2011. Proiectul Monumentului Libertăţii, conceput de un grup de sculptori în frunte cu Tudor Cataraga, a fost aprobat de Ministerul Culturii în martie 2010.

Din grupul de autori ai proiectului mai fac parte sculptorii Vitalie Cataraga (fiul lui Tudor Cataraga), Andrei Gorea şi Sergiu Andriuţă. Conform proiectului, Monumentul Libertăţii ar trebui să fie amplasat în faţa clădirii Parlamentului, fiind compus din 11 plăci de metal negru. Pe fiecare placă urmau să fie inscripţionate mesaje preluate de pe internet din acea perioadă şi declaraţii ale tinerilor şi ale oficialităţilor. „Partea de sus a plăcilor va fi acoperită cu inox care, în razele de lumină, va forma o cruce înclinată. Deputaţii vor trece printre aceste plăci ca printre nişte senzori, ca printr-o vamă”, spunea anul trecut Tudor Cataraga.

În decembrie 2010, însă, renumitul sculptor şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier. Tragedia care l-a răpit dintre noi pe Tudor Cataraga îşi revarsă umbra şi asupra Monumentului Libertăţii.

„Este o operă de autor şi procedura de preluare a proiectului de la familia sculptorului decedat este una dificilă”, a declarat pentru JURNAL Sergius Ciocanu, şef al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii al R. Moldova. Reprezentantul Ministerului Culturii a mai relatat că ideea de a implementa anume acest proiect rămâne valabilă.

Pe de altă parte, Ciocanu afirmă că încă nu s-au alocat fonduri pentru edificarea monumentului. Din 2010 până în prezent, preţurile la materialele din care va fi elaborat monumentul au crescut substanţial, prin urmare, şi costul acestuia va fi mult mai mare, bani pe care guvernul nu-i va aloca până la 7 aprilie 2011.

Irina Nechit