Montrealul va vedea „Nuntă în Basarabia”

CINEMA // Un lungmetraj cu actori basarabeni la Montreal World Film Festival

Lungmetrajul „Nuntă în Basarabia”, în regia lui Nap Toader (Napoleon Helmis), o coproducţie România/ Republica Moldova/ Luxemburg, a fost selectat la prestigiosul Montreal World Film Festival, care se va desfăşura între 26 august şi 6 septembrie. Comedia „Nuntă în Basarabia” va rula în cadrul secţiunii „Focus on World Cinema”. La ediţia curentă a festivalului vor participa filme din peste 70 de ţări.

„Nuntă în Basarabia” este povestea a doi tineri – el bucureştean, ea din Chişinău – proaspăt căsătoriţi, care decid să facă nuntă cu daruri, în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă.

Filmul a câştigat deja premiul special al juriului la Festivalul „Black Nights” de la Tallinn, în decembrie 2009. La gala de premiere a festivalului din capitala Estoniei, cunoscutul producător rus Aleksander Rodniansky, preşedintele juriului EurAsia, a declarat că „Nuntă în Basarabia” este un film care transmite un puternic mesaj de toleranţă şi speranţă şi care a ajutat să fie înţeleasă realitatea unei regiuni puţin cunoscute, Basarabia, un univers care celebrează umanitatea şi bucuria de a trăi”.
Basarabia celebrează bucuria de a trăi

Publicul din România a avut ocazia să vadă filmul în avanpremieră la festivalurile de la Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti şi Sighişoara.

Rolurile principale în „Nunta…” sunt interpretate de bucureşteanul Vlad Logigan şi basarabeanca Victoria Bobu. Din distribuţie mai fac parte Viorica Geantă Chelba, Constantin Avădanii, Constantin Florescu, Corina Druc, fiica fostului prim-ministru al Republicii Moldova, actriţă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, precum şi actorii basarabeni Igor Chistol, Igor Caras, Sergiu Voloc. Imaginea filmului este semnată de Silviu Stăvilă, muzica, de Anatol Ştefăneţ, montajul, de Corina Stăvilă, sunetul, de Mihai Bogos, iar scenografia şi costumele, de Svetlana Mihăilescu. Filmările au fost realizate exclusiv la Chişinău, în perioada 7–30 iulie 2008.

„Nuntă în Basarabia” este o producţie a Mediana Communication în colaborare cu OWH Studio din Chişinău. Bugetul filmului este de 680.000 de euro.

Regizorul s-a inspirat din propria nuntă cu o basarabeancă

Scenariul filmului „Nuntă în Basarabia” a fost scris de Napoleon Helmis în colaborare cu Dan Raţiu, care e şi producător executiv. Regizorul Napoleon Helmis mărturiseşte: „Filmul are ca sursă de inspiraţie propria mea experienţă de viaţă, eu fiind căsătorit cu o basarabeancă. Perioada de documentare a început la propria mea nuntă, pe care am consumat-o în Basarabia. Cunoscând bine acel spaţiu cultural, erau îndeplinite toate condiţiile pentru a scrie un scenariu, iar pe de altă parte, niciun regizor român nu a mai exploatat până acum acest subiect”.

„Nunta…” a fost şi pretextul întâlnirii pe platou a elevilor şcolilor de teatru din România şi Rusia. „Am ţinut foarte mult să păstrez autenticitatea situaţiilor, de aceea, în afară de trei actori – mirele, mama şi unchiul acestuia –, restul actorilor sunt basarabeni. Sunt nişte actori importanţi din Republica Moldova, şcoliţi la cele mai mari academii de teatru şi film din Rusia, pe care cinematografia românească i-a descoperit sporadic”, afirmă Helmis.

Lungmetrajul începe ca o comedie romantică, dar evoluează ca o dramă cu implicaţii socio-politice. Un tânăr dirijor român tocmai s-a căsătorit cu o balerină basarabeană. Văzând că banii strânşi la nuntă nu le vor ajunge pentru a-şi cumpăra o casă, cei doi se decid să facă o a doua nuntă, de data aceasta în Basarabia, pentru a lua daruri (şi bani) şi de la rudele miresei. Obiceiurile şi tradiţiile diferite sunt prilej de scandal, ies la iveală animozităţi mai vechi, de ordin istoric şi politic. Mirele şi mireasa sunt prinşi în mijlocul unei lupte de orgolii, dar iubirea lor rezistă acestei competiţii româno-moldoveneşti.

Irina Nechit