Monopolul a dispărut, preţurile la carne cresc

SCUMPIRI // Deşi monopolul asupra importului cărnii în Republica Moldova a fost lichidat, preţurile la mezeluri nu s-au micşorat, ba chiar au crescut pe parcursul acestui an.

Acum un an producătorii de mezeluri reclamau drept cauză principală a majorării preţurilor faptul că achiziţionau carnea de la firme intermediare care mai stabileau două, trei preţuri. În perioada anilor 2007 – 2009, dacă preţul de import la carnea de vită era de 11 lei, iar la cea de porc – de 21 lei, aceasta, după ce trecea printr-un lanţ de firme intermediare, ajungea la producătorul de mezeluri la un preţ de minimum 40-50 de lei. În urma monopolizării importului în RM aveau dreptul să importe carne doar trei-patru firme-gigant. Numele fondatorilor acestora n-au fost făcute publice de organele de drept nici până în prezent, deşi organele de control semnalau încă în perioada guvernării comuniste că acestea utilizau scheme frauduloase de diminuare a obligaţiilor fiscale privind TVA şi impozitul pe venit prin care statul era prejudiciat de sute de milioane de lei. Mecanismul de lobby al intereselor de grup la nivel de stat a fost lichidat la finele anului 2009 de către guvernul Filat, acest fapt nu s-a răsfrânt însă şi asupra preţurilor.

Schemă sofisticată la import

Eduard Calmaţui, directorul întreprinderii „Basarabia Nord”, a declarat pentru JURNAL că după lichidarea monopolului întreprinderea pe care o gestionează a reluat importul de carne doar din Polonia. Azi, potrivit lui, preţurile la mezeluri nu scad, de vină fiind şi taxele pentru import destul de piperate. „Deşi azi oricine are posibilitatea să importe, ceea ce nu era posibil până în 2009, taxele instituite la vamă sunt mari. Importatorul trebuie să achite 200 de euro pentru o tonă de carne importată, la care se adaugă 20 % TVA, plus plata pentru transport, cât şi pentru perfectarea actelor”, a spus Calmaţui. Cu toate acestea, potrivit directorului, preţurile la mezelurile acestei întreprinderi au scăzut cu circa 5 – 6 la sută în acest an, iar vânzările au crescut cu 10 – 20 la sută în comparaţie cu anul precedent. Vasile Mârzenco, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, se arată sceptic vizavi de faptul că taxa de 200 de euro achitată pentru o tonă de carne de import ar fi mare: „revine un adaos de 3 – 4 lei la un kg, pe când carnea importată ajunge să se vândă la preţuri de 2 – 3 ori mai mari în magazinele noastre”, a spus el.

S-a redus volumul de vânzări

Iacob Con, directorul întreprinderii de mezeluri „SoroMeteor Con”, ne spune că, până la instituirea monopolului, în anul 2007, dânsul a importat carne timp de şapte ani din Austria, Polonia, America Latină. „Azi nu importăm deoarece s-a redus volumul de vânzări la mezeluri. Este rentabil dacă imporţi o partidă mai mare de carne. Nu avem însă banii şi nici cererea necesară pe piaţă”, a spus el. Astăzi întreprinderea pe care o gestionează achiziţionează carnea de vită de la producătorii autohtoni. „În Republica Moldova este suficientă carnea de bovină, şi într-o măsură mai mică – carnea de pasăre. Întreprinderea noastră nu mai utilizează la producere carne de pasăre importată”, a ţinut să precizeze producătorul. Cu toate acestea preţurile la produsele acestei întreprinderi s-au majorat cu 8 la sută. „De vină este inflaţia, anul dificil din punct de vedere economic nu doar pentru noi, ci şi pentru ţările vecine Ucraina şi România”, a mai spus Con.

Anatol Câşlaru, directorul întreprinderii „Carmez” din or. Chişinău, a ţinut să precizeze la rândul său că deşi monopolul a dispărut, preţurile la mezelurile întreprinderii pe care o gestionează au scăzut nesemnificativ. „Acest lucru se întâmplă deoarece cheltuielile de producţie au rămas aceleaşi, iar volumul de producţie s-a diminuat cu 50 la sută”, a spus el.

Una din cauzele creşterii preţurilor la produsele din carne, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, e că pe piaţa internă a RM continuă să domine haosul, să activeze o sumedenie de intermediari care majorează preţurile după bunul lor plac. „Personal aş mai recomanda consumatorilor să nu cumpere carne importată din ţări cum ar fi Argentina, Brazilia şi SUA crescută pe bază de amestecuri de hrană de soia şi porumb modificat genetic, care sunt dăunătoare pentru sănătate”, a mai spus el.

Dosarele „cărnii”

În urma controalelor efectuate de CCCEC la firmele care au importat carne în perioada 2007 – 2009, au fost transmise în instanţa de judecată şase cauze penale privind importului ilicit de carne şi utilizarea frauduloasă a documentelor. În aceste dosare figurează SRL „Edlandlux”, conducător Radu Hortolomei, SRL „Grusimpex” – conducător Roman Novoselschi, SRL „Prodpozitiv”, reprezentată de contabila firmei Agnia Sanduleac, SRL „Atriplex Impex”, conducător Angela Popa (Boiceanu), SRL „Damid Prim”, conducător, Daniil Ivan Pisov, „Prodvestgrup”, conducător – Igor Jingan. Instanţa de judecată nu s-a pronunţat încă pe marginea niciunuia din aceste cazuri.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu