Momeală în avocatură

v m+ónzatCirca 300 de apărători au fost traşi pe sfoară de o firmă-fantomă, care le-a promis că-i include în aşa-numita “Carte de onoare a avocaţilor”, în schimbul sumei de câteva mii de lei. Alături de fosta şi actuala conducere a Uniunii Avocaţilor, în paginile albumului au ajuns şi persoane controversate, ceea ce a nemulţumit breasla. Cazul a ajuns în vizorul oamenilor legii. În timp ce autorul schemei este căutat de Poliţie, şefii de la Uniune neagă orice implicare.

Cartea de onoare a avocaţilor, tipărită în luna iulie a acestui an, include numele a 300 de apărători din toată R. Moldova. Realizările fiecăruia sunt prezentate într-un scurt text biografic, însoţit de fotografii la birou şi în robe. Albumul începe cu un „Aforizm bibleic despre avocatură” al preotului Igor Martin de la Biserica “Tuturor Sfinţilor” şi cu o introducere semnată de ex-preşedintele Uniunii Avocaţilor, Gheorghe Amihalachioaie. Acesta scrie că este prima ediţie şi cuprinde informaţii utile despre membrii “reprezentativi” ai Uniunii. „Suntem conştienţi de faptul că inteligenţa, talentul, vocaţia, cunoştinţele şi calitatea serviciilor avocaţilor care au constituit corpul acestei cărţi sunt proprii şi altor colegi care-şi aduc aportul în soluţionarea litigiilor în procesele judiciare”, menţionează Amihalachioaie în introducere.

Controversaţii din Cartea de onoare

În paginile cărţii au ajuns nume notorii în domeniu, dar şi mai multe persoane cu trecut controversat. Printre acestea este şi avocatul-vedetă Valerian Mânzat, cunoscut pentru luxul cu care se laudă şi condamnat în luna mai la închisoare pentru înscenarea unui accident rutier. Şi Eduard Revenco, decanul Baroului de Avocaţi Bălţi, apare în carte. Acesta a fost condamnat şi amendat anul trecut pentru trafic de influenţă. Tot aici îl găsim pe Gheorghe Avornic, membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi deţinător al mai multor afaceri în România, despre care presa a scris de mai multe ori, colegul acestuia de la CSM Teodor Cârnaţ, care a adunat o avere frumoasă de pe urma mai multor afaceri imobiliare, Raisa Apolschii, deputată PD, naşa controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, liderul PL Mihai Ghimpu etc.

prima pagin¦â

Avocaţii: „Este o afacere”

Mai mulţi avocaţi spun că au auzit pentru prima dată despre culegere acum un an, când la uşă le-a bătut un pretins reprezentant al unei firme care le-a propus să fie fotografiaţi. Bărbatul susţinea că este vorba despre un proiect comun cu Uniunea Avocaţilor din Moldova.

„Mi-au spus că am fost selectată de Uniune ca să apar în această culegere, alături de mai mulţi avocaţi. Nu ştiam cine mai apare, însă preşedintele Uniunii de atunci, Gheorghe Amihalachioaie, îmi confirmase informaţiile. A venit fotograful şi mi-a lăsat o adresă de e-mail la care să expediez câteva cuvinte despre mine”, povesteşte avocata Violeta Gaşiţoi, precizând că lucrarea urma să le fie înmânată în acelaşi an, de Ziua Juristului.

La scurt timp, o altă persoană i-a cerut 2 500 de lei pentru apariţie. După ce a văzut o primă variantă în format electronic, a refuzat să mai apară în carte. „Am înţeles că nu a existat niciun criteriu de selectare a avocaţilor «oneşti»”, susţine Violeta Gaşiţoi. Avocatul Vitalie Nagacevschi s-a arătat la fel de indignat, calificând situaţia drept „un proiect de business”. De la el, autorii au cerut 2 000 de lei. „Le-am spus că nu am nevoie de o carte despre care nu ştie nimeni şi pentru care trebuie să achit. Cui îi trebuieşte? Cine o va cumpăra? Business, nimic altceva!”, declară Nagacevschi.

Valerian Mânzat a achitat însă 2 200 de lei. El spune că a fost telefonat de un anumit Ion, care s-a prezentat ca fiind din partea lui Gheorghe Amihalachioaie. „I-am dat leuţii şi atât”, spune el. Albumul, de altfel, are pe copertă logoul Uniunii Avocaţilor. La scurt timp după ce au apărut în public discuţii despre credibilitatea culegerii, instituţia a scris pe site-ul său că „este în afara oricăror acţiuni de editare a aşa-numitei cărţi de onoare”.

Nina Lozan, actuala preşedintă şi pe atunci şefa Comisiei de licenţiere a profesiei de avocat, spune că a fost anunţată ca şi ceilalţi şi invitată la o sesiune foto. „Reprezentanţii companiei urmau să ne prezinte varianta finală, ca să o aprobăm. Ei nu au mai venit, iar noi ne-am pomenit să auzim că avocaţii scriu plângeri şi că li s-au cerut bani. Uniunea nu a achitat niciun leu şi nu avem nicio legătură cu întreaga poveste”, ne-a declarat Nina Lozan.

amihalachioaie

Gheorghe Amihalachioaie recunoaşte că, într-adevăr, a existat un astfel de proiect, dar până la urmă, cei care au venit cu ideea „şi-au făcut de cap”. „O oarecare firmă ne-a propus: «Există cartea de onoare a Procuraturii, vreţi şi voi una?». Am fost de acord şi am convenit să elaboreze un model de carte. Noi am stabilit cine să ajungă în ea: avocaţi de la consiliu, din comisiile permanente, veteranii, decanii etc. şi toţi cei cu reputaţie bună. Varianta finală a conceptului ne-a fost prezentată la congresul Uniunii. Însă nouă ne-au prezentat una, iar la editură a ajuns cu totul altceva”, accentuează ex-preşedintele UA. Tot el recunoaşte că, până la urmă, în pretinsul album al onoarei au ajuns mai mulţi avocaţi cu trecut pătat, urmăriţi penal, judecaţi sau sancţionaţi. „Ei au inclus pe cine au vrut, fără să se consulte cu noi. De aceea, la Consiliu, am refuzat să încheiem contractul. E o înşelăciune”, insistă Amihalachioaie.

Editura „Universul”: „Marfa e gata, aşteptăm banii”

Albumul a fost tipărit la editura „Universul”, în luna iulie, într-un număr de 510 exemplare. Un exemplar costă 334 de lei. O angajată de la Secţia marketing şi vânzări îşi aminteşte că, acum câteva luni, un bărbat care s-a prezentat Vasile a venit la editură, însoţit de Gheorghe Amihalachioaie. „După tocmirea înţelegerii, bărbatul luase contractul cu sine şi îl adusese într-o altă zi, deja semnat şi cu ştampila firmei. Noi n-am văzut în faţă directorul sau administratorul”, precizează angajata.

Deocamdată, întreg lotul se află în depozit şi îşi aşteaptă stăpânul. „După ce au luat două cărţi şi au confirmat că le place foarte mult produsul final, nimeni nu a venit să ia marfa, iar noi încă aşteptăm banii. Spuneau chiar săptămâna trecută că vor veni după primele 100 de bucăţi, dar nu au mai apărut. Sperăm că îşi vor onora obligaţiile”, precizează reprezentanta editurii.

Angajata „Universul” spune că este vorba despre Totaro International SRL. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, întreprinderea a fost înregistrată pe 22 octombrie 2012, cu sediul pe strada Alexandru Bernardazzi din Chişinău. Oficial, administrator este Biase Totaro. Firma are un sediu şi la Iaşi, în România. Potrivit site-ului Ministerului Finanţelor de la Bucureşti, compania a fost înregistrată în iulie 2013, pe str. Gării 10. Oficial, firma se ocupă de lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Dosar penal pentru escrocherie

Între timp, în legătură cu misterioasa carte, oamenii legii au pornit un dosar penal privind faptul escrocheriei. Asta după ce în luna august, doi avocaţi de la Baroul de Avocaţi Chişinău au depus o plângere la Poliţie. „Potrivit acestora, ei au fost abordaţi de un bărbat necunoscut, care s-a prezentat drept angajat al Baroului şi care le-a cerut câte 600-700 de lei pentru a apărea într-un album al avocaţilor. Ulterior, s-a aflat că, de fapt, Baroul nu are un astfel de angajat şi nu intenţionează să editeze nicio carte”, povesteşte Valentin Costea, şef Secţie urmărire penală la Inspectoratul de Poliţie Botanica, Chişinău. Potrivit lui, identitatea bărbatului bănuit de ilegalităţi a fost stabilită, dar deocamdată oamenii legii nu au dat de urma acestuia.

Victoria Dodon,
Centrul de Investigaţii Jurnalistice