Moldovenismul, românofobia, finanţate din Israel? // Observator

Petru Bogatu încearcă să-l „reabiliteze” pe Igor Dodon, scriind în numărul trecut al JURNALULUI de Chişinău că ar fi „eronată” opinia precum că proiectul vajnicului transfug comunist ar fi „eminamente rusesc”. Chiar dacă Dodon „a ridicat stindardul moldovenismului primitiv şi îl flutură cu o încrâncenare demnă de o cauză mai bună”, chiar dacă are „un discurs uşor rusofil” şi un mesaj „vădit românofob”, aceasta nu înseamnă că proaspătul lider socialist este omul Moscovei, consideră colegul nostru.

„Sponsorul lui Igor Dodon este Ilan Shor, om de afaceri, directorul general al Companiei „Dufremol”, preşedintele Consiliului directorilor „Klassika Asigurări”, preşedintele Clubului de fotbal „MILSAMI”. Născut în Israel, are 25 de ani. În Republica Moldova a preluat de câtva timp businessul tatălui său”, scrie Bogatu. În calitate de preşedinte al Organizaţiei Internaţionale ORT-Moldova, Shor nu ar fi străin nici de procesul educaţional şi e în relaţie cu guvernul israelian: „ORT-Moldova face parte din reţeaua mondială ORT care, în colaborare cu Ministerul Educaţiei din Israel, urmăreşte promovarea şi implementarea noilor tehnologii în domeniul învăţământului”.

Mai mult, dacă e să-l credem pe Bogatu, sponsorul lui Igor Dodon „pare să fie doar vârful aisbergului unor afaceri reprezentate de diverse grupuri de antreprenori” care l-au sprijinit o vreme pe Voronin, „încurajând unele escapade antiruseşti ale fostului preşedinte”. Printre aceştia, s-ar putea număra şi faimosul Gusinski, „patronul canalului RTVi, un inamic înverşunat al lui Putin, deoarece liderul de la Kremlin acum 12 ani l-a expulzat din Rusia şi i-a confiscat postul de televiziune NTV”.

Nu e greu de presupus de ce aceste grupuri l-au părăsit, dacă l-au părăsit, pe Voronin şi au pariat pe Igor Dodon. E de neînţeles de ce ar fi interesate ele de repunerea în circulaţie a propagandei moldoveniste primitive, a românofobiei din perioada sovietică. Bogatu crede că interesele lui Shor şi ale celor pe care îi reprezintă tânărul om de afaceri coincid cu ale Moscovei în ce priveşte „atitudinea negativă faţă de unirea Basarabiei cu România”. Dar justifică aceasta şi finanţarea generoasă a românofobiei, care divizează societatea şi generează permanente conflicte? Să fie întâmplător faptul că Dodon a început cruciada antiromânească odată cu distanţarea sa de PCRM? În această ordine de idei, ne-am putea întreba cine întreţine financiar agresiva, românofoba formaţiune „Patrioţii Moldovei”, apărută ceva mai înainte?

Dacă ne amintim că până şi Vladimir Socor a încercat într-un timp să justifice „din punct de vedere politic” folosirea glotonimului „limba moldovenească” în locul „limbii române”, ipoteza lui Petru Bogatu nu e lipsită de credibilitate. Să nu ne grăbim însă cu concluziile. Totuşi, dovezi că Ilan Shor l-ar sponsoriza pe Dodon nu există. Legislaţia noastră este atât de permisivă încât partidul lui Dodon sau oricare altul ar putea fi finanţat şi de Al Qaeda.

Paul Borzac

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)