Moldovenii vor putea să-şi facă paşapoarte la misiunile diplomatice

Cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare nu vor mai fi nevoiţi să revină în ţară pentru a perfecta sau a prelungi termenul de valabilitate al paşapoartelor. Aceştia vor putea să-şi perfecteze actele de identitate la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (MTIC), Alexandru Oleinic, şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, au semnat un ordin comun prin care a fost aprobată Instrucţiunea privind modul de examinare a cererilor cetăţenilor Republicii Moldova, depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova.

„Principalul scop al acestei decizii constă în simplificarea procedurii de documentare a cetăţenilor ţării noastre, care se află temporar peste hotare, cu statut de reşedinţă, inclusiv celor care au dobândit sau redobândit cetăţenia Republicii Moldova”, a declarat Alexandru Oleinic, precizând că „această măsură se încadrează în programul amplu de acţiuni de simplificare a procesului de documentare a populaţiei”.

Instrucţiunea, semnată între MTIC şi MAEIE, prevede că cetăţenii care se află provizoriu în străinătate vor putea depune cerere de perfectare a documentelor prin intermediul misiunilor diplomatice şi consulare, în cazul în care a expirat termenul de valabilitate a paşaportului, al furtului sau al pierderii acestuia în străinătate.

De asemenea, cetăţenii noştri pot realiza documentarea cu cel de-al doilea paşaport valabil, inclusiv documentarea minorilor născuţi peste hotare. Conform procedurii stabilite în „Instrucţiune”, solicitantul paşaportului va fi identificat prin actul de identitate şi va depune o cerere tip la oficiul consular, la care va anexa poze în conformitate cu cerinţele stabilite pentru a fi transmise ÎS CRIS „Registru” pentru personalizare.

MAEIE va asigura primirea cererilor şi eliberarea paşapoartelor prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Moldovei, iar MTIC va asigura procesul de eliberare a paşapoartelor în conformitate cu prevederile Ordinului comun. Termenul de examinare a cererilor şi eliberare a documentelor este de până la 30 de zile, se mai arată în comunicatul de presă al MTIC. (jurnal.md)

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)