Moldovenii sunt molipsiţi de divorţ

Cum reacţionează copiii în urma divorţurilor şi ce ar trebui să întreprindă părinţii pentru a atenua traumele odraslelor lor 

Date oficiale arată că jumătate din cuplurile care se căsătoresc divorţează. Motivele sunt migraţia, violenţa în familie, adulterul ş.a. Cu toate acestea, atunci când ajung în faţa judecătorului, părţile invocă incompatibilitatea caracterelor. Potrivit psihologilor, dar şi părinţilor, cel mai mult au de suferit de pe urma divorţului copiii, de aceea angajarea unui specialist este absolut necesară.

După mai bine de zece ani de căsătorie, într-o zi, Sanda a depus, împreună cu soţul său, actele de divorţ. „Motivul s-a ascuns, ca de obicei, însă eu l-am menţionat verbal – adulterul”, începe femeia. Ea susţine că, în timpul divorţului, cea mai mare provocare a fost cu cine vor sta copiii. „Încerca prin toate metodele să mă facă să renunţ la ei. Îmi spunea că nu am serviciu şi nu-i voi putea întreţine. E adevărat că el are o situaţie financiară mai bună, însă eu nu eram în stare să mă adun. M-am lăsat cuprinsă de durerea sufletească, am pierdut serviciul. Am fost împreună cu persoana asta de la vârsta de 18 ani. A fost primul şi singurul meu bărbat. Mă ameninţa că îmi va lua apartamentul pe care l-au cumpărat după nuntă părinţii mei, mă ameninţa cu răfuiala fizică”, îşi aminteşte cu durere Sanda.

Impactul divorţului asupra copiilor

Cel mai greu a fost pentru cei doi băieţi ai săi. „Celui mare i-a fost mai uşor, cel mic însă a rămas traumatizat. Îşi mânca unghiile din carne, nu dorea să conştientizeze că nu mai suntem o familie”, spune femeia, neputându-şi reţine lacrimile. Sanda menţionează că toţi cei care trec prin divorţ trebuie neapărat să contacteze un psiholog, atât pentru ei, dar mai ales pentru odrasle. „Copiii mei se ruşinau de faptul că părinţii au divorţat. Inventau diferite motive că e din cauza lor, că nu au fost destul de buni ca părinţii să fie împreună. Statul ar trebui să introducă consiliere psihologică pentru copii şi părinţi”, susţine femeia.

Mângâierea copiilor trecuţi prin divorţ

Constantin spune că nu-şi dorea să divorţeze de fosta sa soţie. „Nu voiam să-i pun pe copii să treacă prin stresul divorţului. Am doi băieţi gemeni. Voiam să mai acord o şansă căsătoriei noastre, chiar dacă ne confruntam cu unele probleme, speram să le putem rezolva împreună”, spune bărbatul.

„A fost iniţiativa ei să ne despărţim. În căutarea unui trai mai decent a plecat la muncă peste hotare. Peste un an, mi-a spus că vrea să divorţeze. În urma hotărârii judecătoreşti, copiii au rămas la ea. Fosta mea soţie este mai mult plecată, de aceea, băieţeii mei sunt în grija părinţilor ei”, afirmă Constantin.

Îşi vede copiii o dată pe săptămână şi de fiecare dată are grijă să nu se ducă cu mâna goală. „Achit lunar o pensie alimentară de 1200 de lei, dar nu mă limitez la asta. Sunt copiii mei, băieţii lui tata. Au trecut printr-un divorţ, le lipsesc pe moment ambii părinţi, vreau, cel puţin material, să nu le lipsească nimic”, spune Constantin.

Soţiile intentează mai frecvent acţiunea

Potrivit avocatei Stela Barbă, de cele mai dese ori, soţiile intentează acţiunea de divorţ. „De obicei, sunt trei motive: migraţia, adică unul dintre soţi a plecat peste hotare şi şi-a format o familie nouă, violenţa în familie şi adulterul”, ne spune juristul. „Din punctul meu de vedere, pentru femei, divorţul este mai greu, pentru că unii tătici nu au responsabilitatea faţă de copii, iar legislaţia nu susţine mămicile. Li se oferă o pensie de întreţinere, dar şi aici apar probleme, deoarece, de cele mai dese ori, soţii vin cu un certificat de salariu de 1600 de lei. În timpul carierei mele, am avut un caz în care tatăl a solicitat ca, cel puţin, la finele săptămânii, copiii să fie cu el. El a plecat să locuiască în altă parte şi a lăsat soţia şi copiii să locuiască în apartament. În RM, atât legea, cât şi instituţiile statului lasă partajarea averii agonisite la discreţia părinţilor”, spune avocata.

Justificarea: incompatibilitatea de caractere

Luminiţa Solonaru, şefa secretariatului administrativ a Judecătoriei Centru, de asemenea, a confirmat că femeile sunt  cele care intentează mai frecvent divorţul. „Motivul principal invocat este incompatibilitatea de caractere. De cele mai dese ori, atunci când soţii intentează acţiunea de divorţ, spun că nu au nevoie de proprietăţi. După trei ani, aceştia ar putea să revină şi să ceară partajul prin judecată”, spune oficialul.

Aceasta spune că părţilor li se acordă un termen de jumătate de an pentru împăcare. „Dacă se împacă soţii, nu mai vin la şedinţă şi cererile sunt scoase de pe rol, pentru neprezentare”, susţine Solonaru.

În acelaşi timp, avocatul Stela Barbă afirmă că sunt unele cazuri în care unul dintre reclamanţi poate solicita să nu-i fie acordat acest termen, pentru că este implicat în altă relaţie. „Au fost şi cupluri care, presaţi de părinţi, s-au împăcat, dar nu pentru mult timp”, relatează avocatul.

Penalizările părinţilor ignoranţi

Referindu-se la achitarea pensiei alimentare sau a pensiei de întreţinere a mamei cu copil mic până când acesta împlineşte trei ani de către unul dintre părinţi, Ludmila Gheţiu, executor judecătoresc, spune că există cazuri în care sunt nevoiţi să caute persoanele. „Dacă unii părinţi aleg să plece din ţară ca să nu achite pensia alimentară, calculăm restanţele şi, atunci când se întorc, li se aplică interdicţia de a ieşi din RM până nu achită datoria”, afirmă executorul judecătoresc.

În acelaşi timp, acesta a comunicat că a avut doar un singur caz în care mama l-a acţionat în judecată pe tatăl copiilor săi, pentru neachitarea pensiei alimentare. „Bărbatul a primit un an de închisoare cu suspendare”, spune Gheţiu.

Divorţul poate fi depăşit

Psihologul Elena Scubacevscaia menţionează că divorţul declanşează nelinişte, tensiune, frământare pentru femei. E un moment destul de greu, dar nu imposibil de depăşit. „Ar trebui să încerce totuşi să-l privească ca pe un nou început, o nouă şansă de a fi fericită”, sugerează specialistul.

Divorţul însă poate avea un impact mai dur asupra copiilor. „Unii copii pot deveni dependenţi de un părinte sau îngrijoraţi de momentele separării. Alţii pot să arate semne mai pronunţate de mânie sau tristeţe. Copiii încearcă uneori să fie foarte cuminţi, ca şi cum s-ar purta perfect, sperând că astfel părinţii lor vor rămâne împreună”, susţine Scubacevscaia.

Prin urmare, părinţii trebuie să înţeleagă că, din cauza divorţului, suferă copiii. Unii dintre ei vor accepta să vorbească, alţii însă nu. E important ca în orice împrejurare să le transmiteţi mesajul că divorţul este un subiect deschis.

Divorţul în cifre

Luminiţa Solonaru, şefa Secretariatului administrativ a Judecătoriei Centru din municipiul Chişinău: „În 2012, au fost intentate 355 de acţiuni de divorţ. Din acestea, în cazul a 250 de cauze, a fost pronunţat divorţul, 58 de cereri au fost încetate sau scoase de pe rol. Peste 60 de cereri au fost depuse pentru partajul averii, 33 au fost admise, 19 scoase de pe rol, pentru că părţile s-au împăcat, cinci au fost respinse. Pentru achitarea pensiei alimentare au fost depuse 62 de cereri. 45 au fost admise, patru respinse, zece încetate, cinci scoase de pe rol”.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)