Moldovenii riscă să nu mai pupe Schengenul

În zilele când la Chişinău basarabenii proeuropeni sărbătoreau anularea regimului de vize pentru spaţiul UE, adepţii partidelor antieuropene din capitala R. Moldova nu ezitau să-şi manifeste poziţia Foto: Nadea Roșcovanu

Comisia Europeană solicită R. Moldova să ia „acțiuni imediate” pentru a urgenta reformele, altminteri își rezervă dreptul să suspende călătoria fără vize pentru cetățenii săi, se menționează într-un raport al UE despre implementarea mecanismului de monitorizare a regimului liberalizat de vize.

UE și-a revizuit mecanismul de suspendare a vizelor, care extinde motivele pentru suspendare și reducere a termenelor limită pentru îndeplinirea condițiilor. Acest mecanism oferă Comisiei Europene puterea de a declanșa temporar reintroducerea vizelor în cazul unor serioase breșe la îndeplinirea criteriilor și să monitorizeze evoluțiile statelor care beneficiază de regimul liberalizat de vize.

Dintre cele trei state est-europene – R. Moldova, Ucraina și Georgia –, care beneficiază de dreptul de a călători în spațiul Schengen, situația din R. Moldova este foarte îngrijorătoare, cu un declin vizibil în aproape toate domeniile importante, se menționează în raport.

„Interdicțiile de a intra în spațiul Schengen au crescut cu 71%, șederea ilegală în UE a crescut cu 89%, iar cererile de azil ale cetățenilor moldoveni s-au dublat comparativ cu 2015. În același timp, rata de acceptare a solicitanților de azil a scăzut de la 11% la 2%, observă autorii raportului.

UE indică întârzieri grave și interferențe politice în ceea ce privește măsurile anticorupție și de combatere a spălării banilor, care fac parte, de asemenea, din cerințele privind liberalizarea vizelor. Comisia Europeană avertizează că lipsa de progres, mai ales în lupta împotriva corupției la nivel înalt, pune în pericol îndeplinirea acestor cerințe și solicită „acțiuni imediate”, inclusiv o nouă legislație anti-spălare a banilor și asigurarea independenței Autorității Naționale de Integritate.

Raportul impune retragerea așa-numitului „pachet de afaceri” și „Legea de liberalizare a capitalului”, considerate dăunătoare, care zădărnicesc lupta anticorupție și prerogativele Centrului Național Anticorupție din Moldova.

Raportul semnalează că crima organizată rusească transformă Moldova într-o țară de tranzit pentru spălarea banilor și o poartă pentru banii ilegali în UE. Agenția de poliție a UE avertizează că grupurile criminale din R. Moldova reprezintă o „amenințare substanțială” din cauza creșterii traficului de droguri și de țigări. Acestea își extind operațiunile din Polonia în Franța și din Austria în Germania, observă autorii raportului.

The following two tabs change content below.