Moldovenii, prohibiţi în Rusia?

Unor cetăţeni moldoveni nu li se permite intrarea în Federaţia Rusă, iar alţii sunt vânaţi în gările din Moscova şi deportaţi acasă

De câteva săptămâni, sute de moldoveni revin acasă de la muncă din Rusia. Unii sunt întorşi direct de la vămile ruseşti fără a cunoaşte cauza, îndeosebi şoferii de microbuze care transportă cetăţeni din R. Moldova în Federaţia Rusă, alţii sunt pescuiţi de la gările auto şi de tren din Moscova de către forţele de ordine ruseşti, care le aplică câte o amendă în valoare de 5 mii de ruble ruseşti, apoi îi deportează. Moldovenii spun că aceste acţiuni au un substrat politic. „După interzicerea vinului, a merelor, urmează cetăţenii moldoveni”, spune un transportator auto din raionul Râşcani.

„Въезд закрыт!” (intrare interzisă – n.a.)

Acum o săptămână, de la vama Pogar, situată la 100 de kilometri de Breansk, Rusia, şi Gheorghe N., locuitor al unui sat din raionul Teleneşti, a făcut cale întoarsă. Bărbatul, şofer de microbuz pe ruta Moldova-Moscova, transporta moldoveni din satele din raion timp de doi ani de zile. Ajuns la vama ruşilor, după prezentarea actelor, vameşii i-au spus: „Въезд закрыт!”. „Nu mi-au dat nicio explicaţie. Mi-au spus să merg să mă lămuresc la Ambasada Rusiei la Chişinău. Moldovenilor din microbuz nu le-a fost interzis nimic, adică ei au putut intra pe teritoriul Federaţiei Ruse, dar cu alt transport”, povesteşte cazul său Gheorghe N..

Potrivit lui, la trei zile după acest caz, alt şofer care s-a pornit spre Rusia cu acelaşi microbuz s-a pomenit în aceeaşi situaţie. Bărbatul afirmă că vreo 80 de transportatori din Găgăuzia au fost întorşi de la vămile ruseşti fără nicio explicaţie.

„Acestea sunt nişte acţiuni de-ale ruşilor precum sunt cele cu vinul, cu merele”

Gheorghe N. lucrează la Moscova de mai bine de zece ani de zile şi spune că a avut întotdeauna actele în regulă. „Nu am avut probleme cu Serviciul de migraţie rusesc sau cu alte organe. Am avut şi permis de lucru, şi viză de reşedinţă. Acestea sunt nişte acţiuni de-ale ruşilor precum sunt cele cu vinul, cu merele”, îşi dă cu părerea bărbatul. El a mers la Ambasada Rusiei la Chişinău. „Acolo nici nu mi-au permis să intru, ca să întreb şi să primesc un răspuns. De afară, un angajat care făcea o listă mi-a spus că alde mine sunt vreo 200-300, dar la ambasadă nu se soluţionează aşa probleme, căci nu ţine de competenţa lor”, mărturiseşte el. Moldoveanul a luat un avocat la Moscova, care va încerca să afle cauza pentru care i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul FR.

Explicaţia rusească – 100 de lei

Bărbatul spune că s-a pomenit într-o situaţie dificilă pentru că el este singurul care lucrează în familie şi asigură soţia şi cei trei copii ai lor.

În aceeaşi situaţie s-a pomenit şi şoferul Nicolae P. din raionul Râşcani. La acelaşi punct de control, după verificarea paşapoartelor a 11 moldoveni, care se aflau în microbuzul pe care-l conducea el, numai lui i-au spus că are acces interzis în Rusia, fără a-i da explicaţii. Nicolae P. a lucrat în Rusia mulţi ani, iar de peste un an de zile transportă moldoveni la muncă pe teritoriul statului rus. Ambasada Rusiei în RM l-a direcţionat la un serviciu supus ambasadei, unde să completeze o blanchetă pentru Serviciul Federal de Migraţie din Rusia, pe care să-l expedieze pe adresa respectivă în Rusia. „Până a completa foaia cu datele mele, trebuia să achit la orice bancă suma de 100 de lei. Şi n-am mai fost să achit, pentru că trebuie să aştept timp de trei luni de zile răspuns la întrebarea din ce cauză mi-i interzis accesul în statul lor”. „E clar că Rusia se răzbună pe moldoveni. După ce a interzis vinul moldovenesc, urmează moldovenii”, spune transportatorul auto din raionul Râşcani.

Deportaţi cu o amendă de 5 mii de ruble

Solicitat de JURNAL, preşedintele Consiliului Asociaţiei Patronala Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, a spus că este la curent cu recenta problemă a transportatorilor de pasageri spre Rusia, doar că ei nu pot verifica nimic, pentru că nu ţine de competenţa APOTA. „Noi avem rute spre diferite oraşe ale Rusiei, dar numai cele care duc spre Moscova au început a avea probleme, care au desigur la bază motive politice. Unii primesc explicaţii la punctele de trecere, precum că anterior au fost deportaţi sau au avut încălcări administrative”, spune Oleg Alexa. Potrivit lui, acum în capitala Moscovei, cetăţenii Moldovei se ciocnesc cu alte probleme. „Din surse sigure am aflat că, la gările auto sau de trenuri din Moscova, poliţiştii ruşi fac raiduri şi controlează actele gastarbeiterilor moldoveni. Aceştia le aplică o amendă în valoare de 5 mii de ruble ruseşti şi pe urmă le aplică deportul”, ne-a spus preşedintele APOTA.

Excluşi din Rusia pentru încălcări administrative

Şoferul Gheorghe N., din raionul Teleneşti, mai spune că zilele acestea a aflat de la moldoveni plecaţi la muncă în Rusia, care au fost la Serviciul Federal de Migraţie din Rusia, că Duma rusă a introdus o lege prin care toţi moldovenii care au mai multe intrări-ieşiri în Rusia, în ultimii trei ani de zile, plus încălcări administrative, să fie alungaţi de pe teritoriul Federaţiei Ruse. „Putin a ordonat ca până la începerea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, Rusia să fie curăţită de emigranţi în proporţie de 70%”, a repetat şoferul spusele moldovenilor care încă se află pe teritoriul rusesc.

Victoria Popa