Moldovenii, printre primii la sinucideri

În Republica Moldova, datele oficiale arată că se sinucid anual aproximativ 600 de oameni

o-SUICIDE-facebook

Conform datelor poliţiei, în primele luni ale acestui an, au fost înregistrate 210 cazuri de suicid şi peste 300 de tentative. Din cele 200 de persoane care s-au sinucis, nouă au fost copii, 73 – minori au încercat să-şi ia viaţa. Lideri la capitolul suicid, după datele statistice, sunt mun. Chişinău, raionul Hânceşti, urmate de raioanele Orhei şi Cahul. Cele mai puţine cazuri au fost înregistrate în raioanele Vulcăneşti, Rezina şi Basarabeasca. Potrivit specialiştilor, principalele cauze care determină comportamentul suicidar sunt pierderea relaţiilor romantice, respectul scăzut faţă de sine sau neputinţa de a rezolva problemele din relaţiile familiale.

Psihologii spun că persoanele care ajung să se sinucidă suferă, de cele mai multe ori, de depresie. Atunci când rudele observă schimbări în comportament, ar trebui să îi sfătuiască pe depresivi să meargă la psihiatru. Adolescenţii recurg la această metodă din cauza problemelor sentimentale, iar copiii cel mai des din cauza notelor proaste luate la şcoală.

„Sora mea a înghiţit un pumn de pastile pentru că a luat nota 6 la matematică şi se temea să nu o certe părinţii, bine că am găsit-o la timp”, îşi aminteşte Cristina. Psihologii spun că sinuciderea este cea de-a treia cauză de moarte pentru persoanele între 14 şi 24 de ani. Fetele se gândesc şi încearcă să se sinucidă de două ori mai frecvent decât băieţii. Acestea încearcă să se sinucidă prin supradozarea medicamentelor sau prin tăierea venelor. Totuşi băieţii mor prin sinucidere de patru ori mai frecvent decât fetele, probabil deoarece tind să folosească metode mai mortale, cum ar fi armele de foc, spânzuratul sau aruncarea în gol. O altă cauză a sinuciderii în rândul tinerilor este viaţa virtuală. Psihologul Elena Covaliov a susţinut că tinerii nu-și dau seama unde se termină viața virtuală și unde începe cea reală. Toate aceste lucruri se întâmplă din lipsă de comunicare și incapacitatea de a-și construi relații cu oamenii în realitate. În prezent, majoritatea tinerilor comunică doar pe rețelele de socializare. Atunci când omul trăiește cu iluzii, viața reală îi pare o problemă, astfel mulți dintre ei ajung la suicid. În 2014, numărul cazurilor de suicid a fost de puţin peste 580.

Există Linia Antisuicid

Republica Moldova ocupă locul 20 în lume la capitolul ratelor de suicid. Asociaţia „Altruism” încurajează persoanele care trec prin situaţii dificile ale vieţii, se confruntă cu gânduri suicidale, au avut tentative de suicid sau au pierdut persoane apropiate prin suicid, să apeleze la Linia Antisuicid pentru a primi susţinere emoţională. Linia Antisuicid din Republica Moldova a fost lansată în decembrie 2012. În doi ani şi jumătate de activitate, peste 700 de persoane au apelat la serviciul de suport emoţional între orele 19:00 şi 21:00 prin intermediul chatului anonim.

Rusia se situează pe primul loc după numărul de sinucideri în rândul copiilor şi al adolescenţilor în Europa. Tinerii din Ţările Baltice şi din nordul Europei – Lituania, Estonia, Finlanda şi Irlanda conduc detaşat la capitolul sinucideri. În timp ce lituanienii sunt cei mai predispuşi la suicid, pe ultimul loc, cu o rată a sinuciderilor de zece ori mai mică, se află grecii. În topul ţărilor cu cea mai mică rată de suicid, pe locul 2 după Grecia, se află Cipru, urmat de Italia, Malta, Spania şi Portugalia , dar şi Marea Britanie.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)