Moldovenii preferă Turcia

TURISM // În pofida crizei, numărul turiştilor care pleacă la mare nu a scăzut în comparaţie cu anul trecut

Pentru a nu risca să le rămână hotelurile de pe plaje goale, în legătură cu criza economică mondială, agenţiile de turism din Turcia, Bulgaria, Grecia vin cu oferte speciale pentru turiştii moldoveni. Astfel, anul acesta agenţiile touroperatoare din Chişinău dispun de pachete turistice cu o reducere de 10% pentru Turcia şi Bulgaria, iar pentru Grecia reducerea ajunge până la 30%.

Agenţiile emitente din Moldova spun că numărul cererilor nu a scăzut în comparaţie cu perioada similară a anului trecut. Prin intermediul agenţiilor de turism şi touroperatorilor, în ianuarie-martie 2010 au plecat în străinătate 7.636 de turişti, faţă de 7.150 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai solicitată destinaţie turistică pentru perioada estivală din anul acesta este Turcia, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din Republica Moldova, Sevastian Botnari.

Odată cu sosirea verii, cetăţenii Moldovei încep să-şi facă rezerve de timp şi bani pentru a merge la odihnă – la munte sau la mare. Cele mai solicitate destinaţii pentru perioada de vacanţă sunt Turcia, Bulgaria, Ucraina, Grecia, România.

Un raport al calităţii serviciilor turistice oferite de operatori din RM arată că cea mai solicitată ţară pentru turiştii autohtoni este Turcia, favorizată şi de deschiderea unei noi curse directe Chişinău-Bodrum spre staţiunea turistică Bodrum prin închirierea unui avion charter – acţiune comună a companiilor turistice din Republica Moldova. Mai mult decât atât, Turcia oferă preţuri mai mici şi program de rezervare prealabilă, ceea ce le-a dat un imbold turiştilor şi posibilitatea de a rezerva pentru orice perioadă un sejur în această ţară. Obţinerea vizei prezintă un impediment pentru a merge în vacanţă în ţările din Europa, a comunicat pentru JURNAL de Chişinău preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din Republica Moldova, Sevastian Botnari.

În medie, o vacanţă pentru o persoană în Turcia, cu cazare în hotel de 5 stele şi cu serviciul ultra all inclusive, costă circa 1000 de euro, ne-a informat preşedintele ANAT.

Tot el a mai spus că pachetele turistice care se comercializează ca solicitări rapide propuse de către agenţiile touroperatoare cu 2-3 zile înainte de o ofertă specială costă până la 500 de euro pentru o persoană.

„În sezonul estival, pentru moldoveni preţurile s-au ieftinit în proporţie de 10 la sută faţă de perioada similară a anului trecut, atât pentru Turcia, cât şi pentru Bulgaria. În cazul Greciei, preţul unui bilet turistic a scăzut cu 25-30% faţă de vara anului trecut. Asta din cauza protestelor organizate în Atena şi a crizei financiare mondiale, dar şi din cauza situaţiei economice dificile a Greciei, fiind considerată de turişti o zonă de risc. Din acest considerent, numărul doritorilor de a-şi face vacanţele pe plajele Greciei s-a diminuat”, a comunicat Sevastian Botnari. El a precizat că pentru o persoană într-un hotel de 5 stele din Grecia, cu ieşire directă la mare, regim de alimentare dimineaţa şi seara, pentru 24 de ore, preţul este de aproximativ 75 de euro.
România şi Ucraina, în umbră

Întrebat de JURNAL cât de solicitată este România pentru cetăţenii RM în perioada estivală, preşedintele ANAT a spus că România nu prea este vizitată vara de moldoveni, cauza fiind infrastructura şi serviciile prestate care cedează în faţa Bulgariei.
O vacanţă în România pentru o zi, într-un hotel de 4 stele, cu două mese incluse – dimineaţa şi seara, începe de la 30 euro de persoană. Un preţ ridicat în comparaţie cu Bulgaria, care până la 20 iunie oferă vacanţe într-un hotel de cinci stele, cu regim ultra all inclusive, de 25 de euro.

Criza nu prea i-a afectat pe moldoveni, pentru că sunt la fel de dispuşi să meargă în vacanţă şi numărul doritorilor de a pleca la mare nu a scăzut anul acesta în comparaţie cu anul trecut.

Cît priveşte Ucraina, Sevastian Botnari zice că aceasta rămâne în umbră faţă de Grecia, Bulgaria. Moldovenii merg la odihnă în Ucraina fără a cumpăra un pachet turistic de la agenţiile de turism, ci pe cont propriu, Ucraina fiind a treia destinaţie turistică după Turcia şi Bulgaria. Calitatea prestării serviciilor în Ucraina lasă de dorit. Singura zonă unde calitatea serviciilor este la un nivel competitiv este Crimeea.

Oferta agenţiilor de turism din Chişinău

În acelaşi timp, reprezentanţii agenţiilor de turism declară că mulţi dintre doritorii de a-şi petrece vacanţele în Turcia, Bulgaria, Grecia, care anterior au vizitat aceste ţări, se înteresează şi de pachetele speciale pentru acest început de sezon.

Solicitate de JURNAL de Chişinău, mai multe companii turistice din Chişinău ne-au informat că anul acesta pachetul turistic în Turcia pentru o persoană timp de 7 zile, cu regim de alimentare şi cu cazare, variază ca preţ de la 400 la 3000 de euro.
Pentru o vacanţă în Bulgaria şi România preţurile încep de la 100 de euro, pentru o persoană pentru 7 zile, în hotel de 3 stele, cu trei mese pe zi, şi ajunge până la 1000 de euro.

Cine va dori să se odihnească în Grecia 7 zile va trebui să scoată din buzunar de la 700 la 5000 de euro şi chiar 8000 de euro pentru o persoană cu serviciul ultra all inclusive şi transport. Ultimele două preţuri sunt pentru doritorii de a se caza la vile cu ieşire privată la mare, cu bazin pe teritoriul vilei şi cu serviciul de butler.

Anul acesta, preţul pentru un sejur de o săptămână în Ucraina, în sectorul privat, variază de la 120 la 500 de euro, fără transport şi cu trei mese pe zi. În Crimeea preţul pentru o persoană este de la 300 până la 400 de euro, cu trei mese pe zi, fără transport.
Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că, în perioada de vârf a sezonului de vacanţe, preţurile se vor majora, dar pot exista şi oferte speciale, în funcţie de numărul cererilor din partea turiştilor şi de destinaţie.

Victoria Popa

The following two tabs change content below.