Moldovenii „nu au idee” de Marea Unire

SONDAJ // În timp ce vorbitorii de limbă rusă califică actul unirii Basarabiei cu România drept „anexare”, cei de română „nu sunt la curent” ce s-a produs pe 27 martie 1918

Cea mai mare parte a moldovenilor intervievaţi habar nu au ce s-a întâmplat pe 27 martie 1918. Acest fapt l-am constatat în urma unui sondaj pe care l-am realizat în centrul capitalei. În timp ce majoritatea vorbitorilor de limbă rusă mi-au răspuns calm că, la 27 martie 1918, România „a ocupat” / „a anexat” Basarabia, o bună parte dintre cei de română, tulburaţi (unii chiar m-au bruscat), mi-au spus fie că „nu au idee”, fie că „nu sunt la curent”. Cei mai mulţi dintre moldovenii care „nu sunt în curent” în ceea ce priveşte evenimentul de la 27 martie 1918 au fost elevi şi studenţi.

Anatol, 82 de ani, inginer: „După mine, au venit românii la putere cu totul, România a cucerit complet Basarabia, asta a durat până în 1941”.

Svetlana, 36 de ani, economistă: „Vorbiţi probabil despre unirea Moldovei cu România. De fapt, nu e vorba de unire, ci de anexare a unui teritoriu, acest eveniment este anexare”.

Artur, 20 de ani, student: „Nu sunt la curent”.

Tudor, 22 de ani, student: „1918… Nu ştiu, nu pot să vă spun”.

Dumitru, 63 de ani, pensionar: „Pe 27 martie… Pe 27 aprilie anul acesta? A… în 1918. În octombrie 1917 ştiu ce s-a întâmplat, revoluţia din octombrie”.

Lena, 17 ani, elevă: „Nu ştiu”.

Andrei, 21 de ani, student: „În 1918, s-a destrămat Uniunea Sovietică. Lenin a venit la putere. Basarabia s-a unit cu România”.

Natalia, 22 de ani, studentă: „În 1918 s-a încheiat Primul Război Mondial şi s-a realizat Marea Unire”.

Vasile, 45 de ani, profesor: „Martie… 1918? A murit Mateevici”.

Poliţist, locotenent: „Matale ai o legitimaţie oarecare, auzi ce vorbesc eu!…”

Un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”: „Ceva cu România. Haideţi, uăi, la lecţii”.

Arcadie, 63 de ani, muncitor: „Probabil, ceva legat de România şi Moldova. A… România a ocupat Basarabia”.

Alina, 22 de ani, studentă: „S-au unit Ţările Române. În 1918, s-au unit Ţările Române, Ţara Română şi Ţara Moldovei. Cuza le-a unit”.

O doamnă, 62 de ani, pedagog: „Unirea Basarabiei cu România”.

Svetlana, profesoară, 40 de ani: „S-au întâmplat multe care nu trebuiau să se întâmple”.

Constantin, 84 de ani, profesor universitar, la pensie: „În 1918, la 27 martie, s-a produs un eveniment foarte important pentru soarta noastră, Basarabia s-a unit cu Ţara-mamă, România”.

Potrivit Corinei Lungu, reprezentantă a Ministerului Educaţiei, studierea unirii Basarabiei cu România (27 martie 1918) este obligatorie pentru toate profilurile existente în liceele din RM. Subiectul respectiv se studiază din clasa a IV-a, pentru clasa a VIII-a, curricula prevede o studiere aprofundată a contextului intern şi extern al Marii Uniri de la 1918, în clasa a XI-a se studiază la un nivel mai teoretic.

Istoricul Ion Negrei explică absenţa culturii istorice la elevii şi studenţii moldoveni prin acţiunile întreprinse de guvernarea comunistă în domeniul învăţământului istoric. „Cunoştinţele elevilor despre procesul istoric, inclusiv despre evenimentul de la 27 martie 1918, sunt o consecinţă a politicii promovate de autorităţile comuniste – elaborarea unor pseudoconcepţii de educaţie istorică, introducerea istoriei integrate, excluderea istoriei din examenele de bacalaureat etc. – în ultimii ani în învăţământul istoric din Republica Moldova în care adevărul istoric referitor la istoria naţională încă nu şi-a găsit locul”, menţionează Negrei.

Sondaj realizat de Ilie GULCA