Moldovenii mai cred doar în Dumnezeu

SONDAJ // În eventualitatea alegerii preşedintelui republicii prin vot direct, cetăţenii îl preferă pe Marian Lupu

Reformele din ţara noastră nu sunt efective, PCRM este vinovat că în prezent am ajuns la alegeri anticipate, vrem republică prezidenţială, Marian Lupu are cele mai mari şanse pentru a fi ales în funcţia de preşedinte – astfel a răspuns majoritatea persoanelor care au participat la sondajul efectuat de Asociaţia Sociologilor şi demografilor din R. Moldova. La sondaj au participat 1592 de persoane cu vârsta de 18 ani şi mai mult, aleşi la întâmplare din 79 de localităţi ale ţării. Potrivit datelor sondajului, cetăţenii nu prea cred într-o schimbare spre bine a stării de lucruri în R.Moldova.

Creşterea preţurilor la produsele alimentare şi şomajul sunt două probleme de bază care le neliniştesc cel mai mult în acest moment pe majoritatea persoanelor care au fost sondate.
Mai mult de 50% consideră că reformele din ţara noastră nu sunt efective. Peste 75% din respondenţi au spus că ei personal sau un membru al familiei a fost afectat de criza financiară globală şi aproximativ 50% consideră că anul 2009 a fost mai dificil decât 2008.

Un număr majoritar, 26 % din intervievaţi, spun că nu cred într-o schimbare spre bine odată cu instituirea noii guvernări şi unica instituţie în care încă mai au încredere este biserica, opţiune ce a adunat 48 % de adepţi, în guvern au încredere doar 15 %, iar pe locul trei în topul încrederii se plasează mass-media cu 13,1%.

Marian Lupu, primul în top

Deşi 70,1 % din respondenţi spun că şi-au schimbat preferinţele politice, motivul de bază fiind dezamăgirea de partidul favorit, majoritatea, adică 25,3 %, spun că, dacă se vor organiza alegeri pentru parlamentul R. Moldova, vor vota cu PCRM. Dacă va fi schimbată constituţia şi preşedintele va fi ales în mod direct de către cetăţeni, acesta ar fi Marian Lupu, pentru el, potrivit sondajului, ar vota 32,5 %. Pe locul doi, cu 19,5%, nu se plasează „nimeni”, iar pe locul trei este Vladimir Voronin, care a acumulat 15,8%.

Cel mai important eveniment politic al anului 2009, potrivit persoanelor chestionate, a fost semnarea Convenţiei de mic trafic de frontieră cu România. Sondajul a fost realizat în perioada 2-10 ianuarie 2010.

The following two tabs change content below.