Moldovenii, în topul celor mai nefericiţi cetăţeni

Barometrul global al fericirii, întocmit de compania canadiană „Leger Marketing”, plasează Republica Moldova pe locul zece în topul ţărilor cu cei mai nefericiţi cetăţeni. În acest top, România este pe primul loc, urmată de Cehia şi Bulgaria. La polul opus se află Fiji, în care trăiesc cei mai mulţi oameni fericiţi. În clasamentul ţărilor cu cei mai fericiţi cetăţeni au mai intrat Nigeria, Olanda, Elveţia şi Ghana. În acest clasament au fost incluse 58 de ţări.

Locul întâi în top

Solicitaţi de JURNAL, moldovenii consideră că ar trebui să ocupe locul întâi în acest top. „De unde bucurie? De doi ani nu avem preşedinte, lumea pleacă pe un capăt din ţară. Copiii noştri sunt omorâţi de ruşi, iar deputaţii se întrec în declaraţii. Numai fericire pe capul nostru”, comunică Vasile Flocea din Chişinău.

Acesta susţine că ar trebui să plece toată lumea din Moldova, ca să fie cu adevărat fericiţi. „De şapte ani, sunt în Anglia. Mă gândeam să revin acasă şi să nu mă mai duc încolo. Văzând ce se întâmplă, după sărbători, îmi iau bilet şi mă duc înapoi”, spune bărbatul.

Maria Popa din Floreşti, de asemenea, este de părere că moldovenii ar trebui să fie pe locul întâi în topul celor mai nefericiţi cetăţeni. „Am lucrat toată vara la câmp. Dumnezeu nu ne-a dat ploaie şi am adunat roadă mai puţină. Acum o vindem pe doi lei în cruce. Pe nimeni nu-i interesează ce facem noi cu această producţie, unde să o vindem”, spune femeia.

Refăcute colhozurile

Popa susţine că pentru ca oamenii de la ţară să fie fericiţi, ar trebui să fie refăcute colhozurile, astfel vor veni oamenii înapoi acasă. „Stă pământul pârloagă şi nimeni nu se apucă să-l lucreze. Satele noastre sunt pustii. De mai mulţi ani lucrez la pământ, dar nu mai dau înainte. Mai văd anul acesta cum va fi şi dacă ies din nou în pierdere, mă duc şi eu în Italia”, conchide aceasta.

„Nu cred că ar trebui să fie chiar pe primele poziţii în acest top. Aşa mai pe la mijloc”, susţine Mia Carapcevschi, studentă. „Nu e bine, dar se poate trăi. Sunt studentă în anul doi şi deja m-am angajat. Am bursă şi salariu”, afirmă tânăra.

Poţi reuşi şi aici

„Ce nu le ajung moldovenilor ca să fie fericiţi? Mai multă încredere în forţele proprii. Nu zic că e uşor, dar dacă vrei, poţi reuşi şi aici să te simţi fericit în ţara în care te-ai născut, fără să fii nevoit să fugi peste hotare”, susţine Mia Carapcevschi.

Oxana Mocanu, pensionară din Chişinău, pe de altă parte, spune că moldovenii ar conduce topul celor mai nefericiţi oameni de pe pământ. „Pensionarii nu au ce mânca, tinerii nu-şi găsesc de lucru şi pleacă”, spune femeia.

Aceasta crede că politicienii trebuie „să se întoarcă cu faţa spre norod”. „S-au suit acolo sus şi îşi umplu buzunarele, da’ oameniii mor de foame. Iaca eu am ieşit să vând lucrurile vechi ca să cumpăr o bucată de carne pentru Crăciun. Nu ştiu dacă voi avea pe masă”, întrerupe gândul bătrâna care se întoarce spre un cumpărător.

Conform sondajului realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS Chişinău, în decembrie 2011, moldovenii se consideră nefericiţi. Astfel, aproape jumătate de procent din populaţie se consideră fericită, iar 30 la sută dintre conaţionalii noştri descriu vremurile pe care le trăim prin cuvântul „speranţă”. Unul din patru moldoveni sunt nemulţumiţi şi tot cam atâţia – dezamăgiţi.

Fiecare al zecelea moldovean descrie vremurile actuale prin „deznădejde”. Trei la sută din populaţie este mulţumită, iar puţin peste jumătate de procent se simte împlinită. Sondajul a fost realizat în perioada 10–23 decembrie 2011, pe un eşantion de 1100 de persoane.

Marina LIŢA

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)