Moldovenii din Portugalia nu mai ştiu care e patria lor

Moldovenii care muncesc în Portugalia nu se consideră că ar fi de mâna a treia, aşa cum îi cred unii localnici, şi au demonstrat că pot fi mai buni ca aceştia. Localitatea Lagos, situată pe malul Oceanului Atlantic şi unde a avut un stagiu de pregătire naţionala de fotbal a Moldovei, are în jur de 17 mii de locuitori, iar peste 1500 sunt din Republica Moldova. Conaţionalii noştri nu umblă cu cerşitul, aşa cum fac alţi emigranţi sau localnicii, ci au reuşit să deschidă restaurante, să construiască hotele, case, stadioane şi să se facă respectaţi.

Uneori le merge mai bine, alteori mari rău, dar nici unul dintre ei nu s-a hotărât să revină în patrie. Nu vrea să se întoarcă acasă nici Andrei Croitoru, un tânăr de 32 de ani din Chişinău. Acesta munceşte de zece ani în Portugalia şi deja nu mai ştie care este patria sa. Andrei ne-a spus că i-a fost mai greu în primul an de şedere până a învăţat limba, dar acum este respectat de localnici, iar pe cei care încă îl privesc chiorâş îi face să-l respecte. „Nu le mai merge patronilor să mă amăgească pe mine. Au trecut vremurile când lucram peste program şi eram plătit doar pentru orele prevăzute de acesta. Dacă nu-mi place ceva, mă pun în poară cu ei. Tot ei o să fie cei care o să mă caute, deoarece ştiu să-mi fac treaba foarte bine”, ne spune pietrarul, care poate să pună regips, gresie, faianţă şi multe alte lucruri.

Respectat de patron

Ultima lucrare făcută de Andrei, împreună cu alţi conaţionali de-ai săi, este un complex sportiv făcut la comanda unuia dintre cei mai bogaţi investitori din regiune. „Naţionala Moldovei face antrenament pe stadionul pe care l-am construit şi eu. Se ştia din timp că va veni naţionala Moldovei, dar patronul a confundat-o cu o echipă din Rusia. Acum două săptămâni (prin luna ianuarie 2011 – n.r.), lucrările erau în toi, iar şeful ne tot zorea să muncim peste program ca să fie totul pregătit. M-am împotrivit şi i-am spus că nu am eu nimic cu ruşii. A aflat el până la urmă că vine naţionala noastră şi mi-a spus satisfăcut: „Uite vin ai tăi! Acum o să lucrezi peste program ca să fie gata?”. I-am spus că sunt bucuros că vin fotbaliştii noştri, dar să nu confundăm lucrurile. În cele din urmă s-a conformat patronul”, ne spune Andrei.

Merge cu o maşină „bengoasă”

Ca orice alt moldovean, lui Andrei Croitoru îi place să se îmbrace cu haine de firmă şi să aibă o maşină puternică. „Mă duc la muncă cu un BMW din 2008 tare bengos, iar patronul rămâne cu gura căscată. Portughezii sunt mai modeşti şi preferă maşinile mai mici, dar care consumă puţin, dar mie îmi place viteza şi ca maşina să fie largă. Mulţi dintre cei la care lucram nu le venea să creadă că am aşa o maşină luxoasă şi cred că erau şi invidioşi. Le ziceam că cine munceşte acela are şi cu asta se terminau discuţiile”, ne spune băiatul care şofează ca la el acasă pe străzile înguste din Lagos. Bărbatul trăieşte pe malul oceanului Atlantic, dar din cauza că tot timpul este implicat în diferite lucrări nu reuşeşte să meargă la plajă. „Şi mie mi-ar părea incredibil ca cineva care locuieşte pe malul oceanului să nu meargă la plajă, dar aşa este. Merg de 3-4 ori pe an la plajă cu familia şi atunci doar ca să-i duc cu maşina. Am alte preocupări mai importante decât să mă prăjesc pe malul Atlanticului”, povesteşte Andrei.

„Eşti considerat un nimeni dacă nu eşti legalizat”

Tânărul din Chişinău, care deja şi-a întemeiat o familie în Portugalia şi şi-a atras şi neamurile încolo, povesteşte că a trecut prin clipe grele până să fie acceptat de localnici, dar odată ce şi-a legalizat şederea şi a obţinut cetăţenia, lucrurile s-au schimbat radical. „Din cauza stresului am avut probleme cu inima. M-am adresat medicilor, ei mi-au cerut 180 de euro pentru o radiografie la inimă. Nu am avut ce face şi am plătit. Acum, când deja sunt legalizat, plătesc doar 2,5 euro pentru acelaşi serviciu. Asigurarea medicală îţi permite să respiri mai uşor. Dacă nu o ai, medicii îţi spun în faţă că o să-ţi acorde ajutor doar când o să plăteşti”, zice „meşter faur”, aşa cum este alintat de portughezi.

Mai gospodari ca portughezii

Fiind deja de mai bine de zece ani în Portugalia, tânărul nu mai ştie care este patria sa, dar totuşi nu-şi uită obârşia. Vine de 3-4 ori pe an la Chişinău să-şi viziteze părinţii, şi-a cumpărat un apartament în capitala Moldovei, dar nu se gândeşte să revină prea curând. Andrei s-a arătat iritat atunci când i-am spus că unii portughezi spun că moldovenii sunt de mâna a treia şi sunt cu puţin peste cetăţenii de culoare de prin ţările africane. „Ei au spus că suntem de mâna a treia? Nu e adevărat acest lucru. Cel puţin eu sunt respectat. Dar dacă au vorbit aşa, atunci puteţi să le faceţi o vizită în satele lor. Lagos e o localitate turistică şi totul e frumos, dar în satele lor e jale mare. Sunt o mulţime de portughezi care umblă cu cerşitul şi după asta cumpără nişte vin care este mai ieftin ca apa. Aşa că satele noastre sunt mult mai avansate ca ale lor şi moldovenii sunt mult mai gospodari. Moldovenii noştri au reuşit să deschidă restaurante şi cafenele aici, în Lagos, iar portughezii şi turiştii îi apreciază”, ne spune răspicat Andrei.

A obţinut cetăţenia portugheză, dar vrea în Germania

Chiar dacă a obţinut cetăţenia portugheză, Andrei Croitoru crede că şi-a îndeplinit misiunea în Portugalia, iar acum vrea să se mute în Germania. „A fost bine în Portugalia până la criză, iar acum este mai greu. Pe vremuri aveam şi 5000 de euro pe lună, iar acum nu câştig mai mult de 4000 de euro. Nu zic că sunt disperat şi nu-mi ajung bani, dar vreau o nouă provocare. Am familie şi o să fac totul ca să le fie bine. Din acest motiv o să plec în Germania. Limba germană o învăţ eu repede şi cred că o să mă descurc de minune. Prietenii mei de acolo mă cheamă deja de un an, dar tot ezitam. Acum sunt hotărât să plec acolo şi să încerc să fac ceva şi pentru această ţară”, a mai adăugat tânărul.

Vrea schimbări în Moldova

Lui Andrei i-a trecut supărarea pe autorităţi, care l-au făcut să-şi ia valiza şi să plece într-o ţară străină, iar acum se roagă ca să se producă unele schimbări şi în Republica Moldova, pentru ca oamenii să trăiască mai bine. „Sunt la curent şi îmi pasă de ceea ce se întâmplă în ţară. Particip de fiecare dată la alegeri, alături de conaţionalii mei. Nu contează cine este şi va fi la guvernare, doar ca să se facă ceva pentru popor. Să simtă şi cei de acasă că sunt protejaţi şi ascultaţi”, a conchis Andrei Croitoru.

Vitalie HADEI