Moldovenii din Libia nu se grăbesc să revină acasă

AI NOŞTRI ÎN LUME // „Dacă salariul cadrelor medicale ar fi mai mare în RM, aş lua documentele şi aş reveni acasă a doua zi”

În timp ce unii moldoveni aflaţi în Libia spun că se vor întoarce în Moldova, alţii cred că vor mai sta să câştige nişte bani. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) susţine că a luat legătura cu şapte cetăţeni moldoveni aflaţi în Libia, la 300 km distanţă de capitala Tripoli. Ei au fost informaţi să se adreseze la Ambasada Ucrainei din Tripoli pentru a primi asistenţa necesară şi pentru a fi evacuaţi, în cazul în care vor solicita acest lucru.


„Am venit 46 de persoane în Libia – şase moldoveni şi 40 de ucraineni, să lucrăm într-un spital din oraşul Mizdah, situat la 300 km de capitala Tripoli”, a spus pentru JURNAL Tamara Ţârnea. Aceasta a menţionat că acolo unde se află e linişte. „A fost înregistrat un incident când începuse conflictul armat, între nişte familii de aici, dar în general situaţia este calmă”, comunică femeia.

„Nu e periculos!”

Tamara Ţârnea a spus că s-au adresat Ambasadei Ucrainei din această ţară, care le-a promis că îi va aduce înapoi. „Atunci când vom primi ordin de evacuare, ne vom lua bagajele şi vom reveni în Moldova. Însă cred că am să mă întorc în Libia, deoarece pot să lucrez şi să fac un ban, iar oamenii de aici ne respectă şi nu doresc să plecăm din Mizdah”, susţine femeia.

O altă moldoveancă din Libia ne-a comunicat că va mai sta să lucreze. „Nu e periculos aici. Fata mea este studentă. Dacă salariul cadrelor medicale ar fi mai mare, aş lua documentele şi aş reveni acasă a doua zi”, a opinat Maria Cernâşev, o altă moldoveancă ce lucrează în Libia.

Fiica Mariei Cernâşev ne-a povestit că mama sa a părăsit R. Moldova în urmă cu şapte ani. „Aveam 13 ani când a plecat împreună cu mai mulţi colegi (medici, asistente medicale) în baza unui contract de muncă din Ucraina”, menţionează Tatiana Cernâşev.

Şapte moldoveni în Libia

Reprezentanţi MAEIE ne-au spus că au luat legătura cu şase cetăţeni moldoveni aflaţi în Libia. Ei au fost informaţi să se adreseze la Ambasada Ucrainei din capitala libiană pentru a primi asistenţa necesară şi pentru a fi evacuaţi, în cazul în care vor solicita acest lucru.

MAEIE anunţă că doar trei persoane au revenit în R. Moldova încă la începutul declanşării protestelor la Tripoli. MAEIE le recomandă cetăţenilor moldoveni să se adreseze Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din or. Tripoli. Datele de contact:
Basset Str
Near Gurnata Village
Hay El Andalos, Tripoli
Şeful Misiunii dl Laurence HART
Telefon de contact:
+218 21 477 78 38,  Com Direct line +218 21 477 70 39, Com Mobile +218 91 383 25 96
+218 91 220 39 57,  Fax +218 21 477 78 39,  Email : iomtripoli@iom.int

De asemenea, în acest caz poate fi contactată Ambasada Ucrainei la Tripoli:

Dhil str. PO Box 4544 Tripoli Libya
Tel: +218-21-3608665
+218-21-3606978
Email:  emb_ly@mfa.gov.ua
kashtan@lttnet.net

sau la Centrul de Apel: din Republica Moldova – 080090990 (apel gratuit)/ din străinătate  +373 22 690 990.

 

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)