Moldovenii din Canada se vor ruga în română

Moldovenii din regiunea Quebec din Canada vor putea să participe la slujbele religioase în limba română. O declaraţie în acest sens a fost făcută de preotul Alexei Mironaş. Acesta a menţionat că iniţiativa este realizată datorită susţinerii financiare a premierului moldovean Vlad Filat.

„Azi, îmi voi lua soţia şi cei doi copii ai mei şi voi zbura spre Montreal, unde vrem să deschidem o biserică pentru cei peste trei mii de moldoveni stabiliţi acolo”, a declarat clericul Alexei Mironaş, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preotul a menţionat că creştinii din comunitatea moldovenilor au lansat un apel către Mitropolia Moldovei, la care au primit un răspuns pozitiv. „Mitropolitul Vladimir m-a însărcinat să plec împreună cu familia la Montreal”, comunică părintele Alexei Mironaş.

Potrivit preotului Mironaş, odată ajunşi la Montreal, vor închiria o încăpere, unde va fi oficiat serviciul divin. „Mai târziu, cu ajutorul creştinilor stabiliţi în acel colţ de lume, vom înălţa şi un lăcaş”, a comunicat preotul Alexei Mironaş. „Suntem un popor creştin, o ţară cu mai multe tradiţii, pe care sperăm să le transmitem urmaşilor noştri care cresc departe de locurile natale”, a comunicat clericul.

Preotul spune că pentru a începe ceva este nevoie de cheltuieli. „Vrem să aducem mulţumiri domnului prim-ministru Vlad Filat, pentru că poartă grija atât cetăţenilor din ţară, cât şi celor plecaţi. Dumnealui ne-a ajutat să putem pleca şi să începem activitatea acolo. Un creştin aduce o jertfă din munca sa, ceea ce a făcut şi premierul Filat, a donat din economiile sale”, a spus clericul.

Prim-ministrul i-a spus părintelui Mironaş să aibă grijă de cetăţenii moldoveni din Canada. „Vă mulţumesc pentru că mergeţi acolo să-i susţineţi, să le oferiţi posibilitatea de a avea acces la servicii divine în limba maternă”, a spus prim-ministrul.

Vlad Filat l-a rugat pe părinte să le transmită cetăţenilor noştri care se află dincolo de ocean să nu uite de ţară, după cum nici cei din ţară nu uită de ei.

Prim-ministrul a spus că cetăţenii noştri aflaţi peste hotare se află în atenţia permanentă a Guvernului. În context, premierul a precizat că nu este exclus ca în viitorul apropiat în Canada să fie deschis un consulat al Republicii Moldova.

La final, prim-ministrul i-a înmânat preotului Alexei Mironaş o icoană din lemn, care-l înfăţişează pe Sfântul Gheorghe Biruitorul. „Această icoană mi-a fost dăruită de un bun prieten, dar sunt sigur că el nu ar fi împotriva transmiterii ei concetăţenilor noştri din Canada”, a spus prim-ministrul.

Cristina Baciu

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)