Moldovenii cred că lucrurile în RM merg într-o direcţie greşită // Barometrul-giruetă

Rezultatele unui nou Barometru de Opinie Publică (BOP) sugerează că, în rândul moldovenilor, popularitatea aderării RM la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan ar fi mai mare decât aderarea la Uniunea Europeană. Deşi 69 la sută din respondenţi consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită, în cazul unor eventuale alegeri parlamentare, preferinţele electorale ale moldovenilor nu ar suferi modificări esenţiale.

 

Svetlana Corobceanu

 

În cazul unui referendum privind aderarea la Uniunea Europeană, fiecare al doilea respondent susţine că ar vota pentru, iar 30% – contra. Potrivit sondajului, ponderea persoanelor care sunt împotriva aderării la UE înregistrează o tendință de creștere continuă în decursul ultimilor doi ani – de la 18%, în mai 2010, la 30%, în mai 2012. În acest context, studiul relevă faptul că 18% din populația țării sunt convinse că UE nu va putea depăși criza actuală și se va dezmembra.

Cât priveşte eventuala aderare la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, 57% din populația chestionată se pronunță pro, în special minoritățile etnice.

Fiind puşi în situația de a alege fie o opțiune, fie alta, respondenții s-au divizat în două grupuri aproximativ egale: 38% pentru Uniunea Vamală și 35% pentru Uniunea Europeană.

 

Moldovenii au nevoie de un miracol

 

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că ipoteticul proiect Euroasiatic capătă popularitate în rândul moldovenilor deoarece corespunde viselor acestora într-o viaţă mai bună.

„UE este un proiect în derulare şi unul care deja comportă inclusiv momente de scepticism. Foarte mulţi oameni au aşteptat, aceasta e o caracteristică a unei societăţi post-sovietice, ca, din moment ce a fost anunţată integrarea europeană, să înceapă imediat şi îmbunătăţirea considerabilă a vieţii oamenilor. Şi în acest caz o parte bună din respondenţi este tentată să dea vina pentru această întârziere a îmbunătăţirii vieţii pe însuşi proiectul de euro integrare, pe când cel euroasiatic, în afară de promisiuni frumoase, deocamdată nu are o practică ce ar putea contrazice aceste promisiuni. Şi în acest caz e normal, oamenii aspiră la ceva nou care ar corespunde visurilor lor într-o viaţă mai bună. De aici tendinţa nestăvilită a omului post-sovietic spre un viitor luminos, prin aceasta se explică speranţa într-un miracol”, a spus expertul.

 

Fobiile moldovenilor – preţurile mari şi sărăcia

BOP, dat publicităţii la începutul acestei săptămâni, mai relevă că, în pofida eforturilor actualului Guvern, cetățenii R. Moldova sunt sceptici în ceea ce priveşte rezultatele pozitive înregistrate de acesta.

Doar 24 la sută din respondenţii care au participat la sondaj cred că activitatea AIE este mai bună decât activitatea PCRM, când era la guvernare.

Marea majoritate a populaţiei continuă să fie nemulţumită de activitatea conducerii ţării în domeniile principale ale vieţii sociale: nivelul de trai (89%), salarii (88%), locuri de muncă (88%), combaterea corupției (82%); precum şi într-o o serie de alte domenii, cum ar fi agricultura (80%), industria (78%), pensiile (77%), soluţionarea conflictului transnistrean (71%) şi asistenţa medicală (68%).

Cele mai mari fobii ale moldovenilor sunt sărăcia şi preţurile în continuă creştere. Astfel, 67 la sută din respondenţii la sondaj se arată îngrijoraţi de preţuri, iar 57 la sută – de sărăcie, ambii indicatori fiind în creștere față de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproape fiecare a doua persoană este îngrijorată de şomaj (47%) şi viitorul copiilor săi (47%).

 

Chirtoacă – primul în topul încrederii populaţiei

Politicianul care se bucură de cea mai mare încredere, potrivit sondajului, este primarul capitalei Dorin Chirtoacă.

Rugaţi să aleagă dintr-o listă de politicieni, 45 la sută din respondenţi au spus că ar avea încredere în acesta. Chirtoacă este urmat în topul încrederii de Vlad Filat (43%), Marian Lupu (37%) și actualul preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti (35%). În general, toţi liderii politici au înregistrat creşteri la capitolul încredere, cu excepţia lui Igor Dodon care a înregistrat o descreștere de 7% față de barometrul precedent.

Neavând lista în faţă, topul primelor trei personalităţi în care au încredere moldovenii însă se modifică: aceştia au optat în mare parte pentru Vladimir Voronin (18%), Vlad Filat (13%) și Marian Lupu (6%).

 

Criza economică i-ar scoate în stradă

 

BOP mai relevă că chiar dacă 69 % din populaţie consideră că direcţia în care merg lucrurile în Republica Moldova este o direcţie greşită, fiecare al treilea cetățean adult al țării nu se simte liber să critice conducerea țării, iar fiecare al doilea nu se simte liber să iasă pe stradă și să protesteze împotriva deciziilor luate de conducerea țării.

Totuşi, întrebați care ar fi motivul pentru care ar accepta să participe la o acțiune de protest, jumătate dintre cetățenii moldoveni care au participat la sondaj au răspuns că problemele pentru care ar ieși în stradă sunt cele economice: salariile mici, lipsa locurilor de muncă şi preţurile în creştere.

Chiar dacă mai bine de jumătate din cei chestionaţi consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită, preferințele lor electorale, în cazul unui eventual scrutin parlamentar, ar rămâne în linii mari neschimbate.

Sondajul a fost efectuat în perioada 10 aprilie – 10 mai curent, pe un eșantion de 1055 persoane, având o marjă de eroare de +/- 3%.

 

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu