Moldovenii care muncesc legal în Ungaria vor primi prestaţii sociale

acord_ungaria_mfa[1]Cetăţenii moldoveni care muncesc legal în Ungaria vor primi prestaţii sociale. Pe 28 noiembrie curent, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, și Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi, au semnat Acordul bilateral privind securitatea socială.

Acordul prezintă cadrul juridic bilateral între Republica Moldova şi Ungaria în domeniul securităţii sociale, ce are drept scop protejarea drepturilor sociale ale cetățenilor ambelor state, care desfăşoară o activitate de muncă sau domiciliază pe teritoriul celuilalt stat.

Documentul prevede acordarea prestaţiilor de asigurări sociale cum sunt pensiile pentru limită de vârstă, pensiile de invaliditate cauzată de boli obişnuite, pensiile şi indemnizaţiile de invaliditate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale, pensiile de urmaş.

Acordul de securitate socială cu Ungaria este al zecelea la număr. Republica Moldova a mai încheiat acorduri similare cu Polonia, România, Bulgaria, Portugalia, Estonia, Cehia, Luxemburg, Austria şi Belgia. Ministerul de resort a iniţiat negocieri pentru un acord în domeniul asigurărilor sociale şi cu Italia.

Sursa: diaspora.moldova.org