Moldoveni cu salarii de 8.000 de lei pe zi

Salarii neimpozabile pentru 14 experţi ce supraveghează calitatea efectuării lucrărilor de reparaţie pe străzile din Chişinău

 

Surse din cadrul Primăriei Chişinău ne-au informat că milionul de euro acordat direct de către BERD companiei franceze „EGIS Internaţional” responsabile de supravegherea lucrărilor drumurilor este oferit sub formă de grant. „Grantul este considerat de către unii responsabili din primărie un beneficiu, pentru că avem consultanţă achitată gratuit, dar de fapt beneficiul este în buzunarul EGIS”, ne-a declarat o sursă.

Victoria Popa

Compania franceză „Egis Internaţional” responsabilă de calitatea lucrărilor pe cele şase drumuri din mun. Chişinău incluse în primul pachet BERD 1 – bdul Constantin Negruzzi (440 m), bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt (3.800 m), str. Vasile Alecsandri (3.300 m) – şi pachetul BERD 2 – str. Tighina (1.600 m), str. 31 August 1989 ( 2.950 m), str. Alexandru cel Bun (2.200 m) – a angajat 14 specialişti din diferite domenii.

Angajaţii deţin funcţii de manager de proiect, manager de proiect adjunct, expert financiar, expert pe iluminare, expert pe achiziţii, specialist pe contracte, supervizor cantitativ, responsabil de aspecte sociale şi de protecţia mediului, inginer de proiectare a drumurilor, expert juridic, expert pe situaţii de risc, secretar traducător/manager de oficiu, inspector delegat pentru supravegherea lucrărilor de teren.

Patru dintre aceştia sunt din R. Moldova, ceilalţi sunt din România şi Franţa. Experţii sunt plătiţi pentru un anumit număr de zile prevăzute în contract, fie că lucrează în birou, acasă, fie pe teren. Perioada contractului este de 30 de luni. Cele mai mari salarii le au managerul de proiect, expertul financiar, expertul pe iluminare şi expertul pe achiziţii. Aceştia sunt remuneraţi cu câte 1.150 de euro pe zi, plus 100 de euro diurna.

Jurist moldovean cu salariu de 8.000 de lei pe zi

De exemplu, managerul de proiect, pentru 230 de zile, în care trebuie să se afle pe teren, şi pentru 20 de zile de lucru, în birou sau acasă, încasează un salariu de 287.500 de euro. Expertul financiar ridică pentru 20 de zile de lucru un salariu de 23.000 de euro, expertul pe iluminare, pentru 15 zile de lucru, ia un salariu 17.250 de euro. Expertul în drept este din R. Moldova, O.C., are un salariu de 8.000 de euro, pentru 20 de zile de muncă pe teren, plătite cu câte 400 de euro pe zi.

Cu câte 350 de euro sunt plătiţi zilnic inginerul electrician, pentru 60 de zile de muncă – 21.000 de euro, supervizorul cantitativ, pentru 260 de zile de muncă – 91.000 de euro, specialistul pe contracte, pentru 50 de zile – 17.500 de euro, responsabilul de aspecte sociale şi de protecţia mediului, pentru 40 de zile de lucru – 14.000 de euro. Urmează expertul pe situaţii de risc ce ridică, pentru 40 de zile de lucru, câte 200 de euro pe zi, în total 8.000 de euro.

Managerul de proiect adjunct, P.U., este de asemenea din R. Moldova, va ridica un salariu pe durata implementării proiectului în valoare de 72.000 de euro. Acest salariu este achitat pentru 400 de zile de muncă pe care acesta trebuie să le lucreze pe teren, câte 180 de euro pe zi.

Angajaţii moldoveni au un salariu zilnic între 80 de euro pe zi şi 400 de euro pe zi. Cu câte 80 de euro pe zi şi, respectiv, cu câte 140 de euro pe zi sunt plătiţi secretarul traducător/ managerul de oficiu şi inspectorul delegat pentru supravegherea lucrărilor în teren. Primul va ridica 33.600 de euro pentru 420 de zile, iar cel de-al doilea – acelaşi salariu pentru 240 de zile de lucrătoare. Sursa noastră ne-a declarat că acestea sunt salarii neimpozabile.

Grantul „beneficiu”

„Salariile sunt achitate direct de BERD pentru EGIS, fără a trece prin municipalitate, sub formă de grant. Mai rău este că grantul este considerat de către responsabilii de la primărie un beneficiu, dar de fapt beneficiar este doar EGIS”, ne-a spus un consilier. Mai mulţi consilieri consideră că aceste condiţii pentru Chişinău sunt dezavantajoase deoarece lucrările sunt executate prost. Aleşii locali sunt sceptici şi în privinţa materialelor de construcţie utilizate la renovarea drumurilor.

Am solicitat opinia managerului adjunct de proiect, P.U., însă acesta a refuzat să ne ofere un răspuns, motivând că poate oferi informaţii numai cu acordul şi în prezenţa şefului Direcţiei Generale Transport şi Căi de Comunicaţii al primăriei Chişinău, Igor Gamreţki. Iar cel din urmă nu ne-a răspuns la telefon.

În total, în proiect, durata căruia este de 30 de luni, sunt incluse şi 733 de zile diurnă în valoare 100 de euro. La fel sunt achitate şi zborurile angajaţilor EGIS. 30.500 de euro au fost alocate pentru 27 de zboruri pe traseul Bucureşti–Chişinău şi 28 de zboruri pentru ruta „Europa–Chişinău”.

Amintim că unii membri CMC invocă proasta calitate a lucrărilor pe străzile incluse în primul pachet BERD 1, lipsa de transparență a executării lucrărilor și a caietului de sarcini întocmit pe sub masă fără să fie consultat public. Reprezentanta „Egis-International” în R. Moldova, Manuela Copcea, susține contrariul.

În februarie curent, unii consilieri din CMC au rămas nedumeriți de faptul că există și o companie care supraveghează calitatea efectuării lucrărilor, pentru care a fost alocat 1 milion de euro din cele 22 de milioane destinate renovării a șase şosele din municipiu.

Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului și reflectă nu neapărat  poziția Ambasadei.

The following two tabs change content below.