Moldovence minore, dansatoare în cluburile din China

Studente ale Colegiului Naţional de Coregrafie lipsesc de la ore, cu acordul directorului, pentru a dansa în teatre şi cluburi din China

În ultimii doi ani, mai multe studente minore de la Colegiul Naţional de Coregrafie (CNC) pleacă în China, inclusiv în timpul anului de studii, unde încheie contracte pentru a dansa în teatre şi în cluburi. Deşi nu a recunoscut din prima, directorul CNC, Iurie Gorşcov, pus în faţa unei poze, a confirmat faptul că acest lucru se întâmplă cu acordul său, fiind „o practică normală” printre dansatori, iar părinţii şi-au dat acordul pentru plecarea fetelor. Numai că mai multe dansatoare afirmă că onorariul pe care îl primesc acolo este subţiat din cauza că interpusul afacerii „îşi împarte câştigul şi cu Gorşcov”. Directorul neagă aceste acuzaţii.

Anul trecut, la finele lunii mai, un grup de zece fete din Republica Moldova, printre care şapte studente la CNC, au zburat spre China. Le însoţea cu procuri, care îl făceau responsabil de fetele minore, Ghenadie Tintiuc, un dansator de 29 de ani. „Din grupul nostru, cinci fete au rămas la Beijing, iar restul am mers în oraşul Nanchang. Acolo ne-au întâlnit şefii unui teatru, ne-au cazat la hotel, iar ulterior ne-au găsit apartamente în care să locuim. Prima lună, teatrul a fost în reparaţii, dar noi făceam repetiţii în fiecare zi ca să învăţăm şase dansuri. Tot în acest timp ne-au luat măsurile ca să ne coase costumele. Când s-a deschis teatrul, lucram în fiecare seară, de luni până duminică. Aveam câte trei-patru dansuri pe seară, noi obligatoriu deschideam spectacolul”, a declarat pentru JURNAL o studentă a CNC care a plecat anul trecut în China.

Le-au chemat de urgenţă acasă

Ea susţine că au încheiat cu partea chineză contracte pentru jumătate de an. „De toate înţelegerile se ocupa Ghenadie. În fiecare lună lua banii şi ni-i împărţea. Fetele care nu erau studente la colegiu primeau câte 800 de dolari pe lună, dar nouă ne dădea numai câte 650 de dolari. Când l-am întrebat de ce, Ghenadie ne-a spus că 150 de dolari de la fiecare studentă îi dădea lunar domnului director, pentru a nu ne face probleme la colegiu”, mai spune tânăra care preferă să nu-şi dea numele ca să evite eventuale neplăceri la şcoală. O altă colegă de a ei susţine că, deşi contractul încheiat era pentru jumătate de an, au stat în China numai cinci luni. „Ghena ne-a spus că la Colegiu a fost un control, s-a constatat lipsa studenţilor şi directorul ne-a chemat de urgenţă acasă”, ne spune fata. În afară de onorariul tăiat, fetele spun că „a fost bine în China”, toţi s-au purtat bine cu ele, iar de situaţii indecente nici nu poate fi vorba.

Nu! De fapt, da!

Iniţial, directorul CNC, Iurie Gorşcov, ne-a spus că de mai mulţi ani pleacă studenţi de-ai săi în China, dar pleacă cu nişte foşti dansatori ai Ansamblului „Joc”, printre care Radu Soltan, şi numai pe perioada vacanţelor de vară. „Vara asta, au plecat vreo 18-20 de studenţi. Un grup a revenit pe 27 august, iar al doilea – pe 30 august şi copiii sunt toţi la ore”, ne asigură Gorşcov. Dacă la telefon ne-a spus că „nu avem acum studenţi plecaţi peste hotare” şi că nu are treabă cu Ghenadie Tintiuc care este absolvent al instituţiei pe care o conduce, atunci când ne-am întâlnit cu el şi i-am pus o poză în faţă (o publicăm alăturat – n.r.), domnul director a început a enumera: „Da, iată, Catea Munjiu, o fetiţă tare bună, cu perspectivă, Gabriela, Rita, Vera”. Poza este recentă şi îl „imortalizează” pe Ghenadie alături de studente ale CNC care se află în acest moment în China şi dansează. „Da, acum sunt patru studente în China, dar ele revin pe 20 octombrie, căci au plecat mai târziu. De fapt, pe Rita am exmatriculat-o încă în luna mai. Ghenadie este un băiat serios”, schimbă brusc macazul directorul.

Vor recupera orele individual

„Există cererea lor de a reveni la studii pe 20 octombrie, părinţii şi-au dat acordul, pentru că ele câştigă bani, se îmbracă, îşi cumpără laptopuri. Eu le-am permis, pentru că abia în octombrie începe materialul nou, iar ele vor lucra după un orar individual şi vor recupera”, explică Gorşcov. Ca să arate că totul este în regulă, directorul ne arată catalogul clasei în care învaţă fetele plecate, deschide întâmplător o pagină şi, dacă în dreptul numelui Verei Banari sunt trei absenţe, Ecaterina Munjiu are doar una. Dar ele sunt împreună în China! „Vera învaţă bine şi o să se descurce. A plecat în iulie şi o persoană ne-a spus acum că trebuie să vină pe 15 sau 20 octombrie. În familia noastră situaţia e grea, fata nu are tată, mama e surdo-mută şi o cresc eu. Eu am încredere în Ghena”, ne-a spus bunica Verei. Despre onorariul nepoatei nu vrea să vorbească.

„Eu nu ştiu de ce Ghenadie le spune fetelor că îmi dă mie bani. Când spui aşa ceva, trebuie să ai probe. Eu nu am luat bani de la Tintiuc. O să-i rup capul dacă vine”, glumeşte Iurie Gorşcov şi neagă faptul că i-ar reveni o parte din câştigul fetelor.

Gorşcov minte?

Directorul CNC neagă vehement că a avut asemenea experienţe şi anul trecut. Pe siteul Departamentului de Cultură al provinciei Jiangxi din China (http://www.jxwh.gov.cn/news.asp?id=6101 – n.r.), însă, găsim lista grupului plecat anul trecut, printre care Ghenadie Tintiuc şi studente de la CNC. Acolo se solicită perfectarea unor acte pentru acest grup până la sfârşitul lunii noiembrie 2011 (!). Fetele au revenit la Chişinău anul trecut tot în luna octombrie, fiind chemate de urgenţă.

Solicitată de JURNAL, Aliona Strâmbeanu, responsabilă în cadrul Ministerului Culturii de instituţiile de învăţământ subordonate, ne-a spus că „prima dată aude” despre o asemenea experienţă la CNC, iar vreun control din partea ministerului în acest sens nu a existat.
Din informaţiile JURNALULUI, pe lângă studentele CNC care sunt acum în China, se pregăteşte de plecare un alt grup format din alte două studente la coregrafie şi cinci fete din afara colegiului.

Ghenadie Tintiuc, în mijlocul studentelor de la Colegiul Naţional de Coregrafie cu care dansează acum în China

Raisa LOZINSCHI-HADEI

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)