Moldovence minore, dansatoare în cluburile din China (II)

Reacţii surprinzătoare după abordarea temei plecării dansatoarelor în China

Articolul publicat recent în JURNAL, intitulat „Moldovence minore, dansatoare în cluburile din China”, a stârnit un val de reacţii. Directorul Colegiului de Coregrafie (CC) din Chişinău, Iurie Gorşcov, s-a pornit să caute cine sunt sursele noastre care demască faptul că studente ale instituţiei pe care o conduce lipsesc în timpul orelor, cu acordul directorului şi al părinţilor, pentru a dansa în teatre şi în cluburi din ţara cu peste un miliard de locuitori.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

Deşi iniţial negase că acum s-ar afla nişte studente ale Colegiului în China, pus în faţa unor probe, Gorşcov a recunoscut că patru studente dansează în China. Privind poza pe care am publicat-o, Gorşcov şi-a amintit brusc că una dintre ele, Rita, a fost exmatriculată. „E aşa de machiată aici încât nu am recunoscut-o”, parcă se ruşina Gorşcov. Acesta a negat vehement o astfel de experienţă care s-a întâmplat şi anul trecut, dar noi am demonstrat contrariul. Ministerul Culturii, autosesizat în baza articolului din JURNAL, l-a convocat, joia trecută, pe director.

Telefoane şi vizite

În ziua apariţiei ziarului, am primit un telefon de la un „cititor” care ne-a rugat să amânăm articolul (după ce a apărut pe print! – n.r.), pentru că, zicea el, „fetele aflate acum în China au probleme, nu trebuia să vină pe 20 octombrie, trebuia să mai stea câteva zile să-şi facă bani de bilet”. Menţionăm că data de „20 octombrie” a fost enunţată de directorul Iurie Gorşcov care susţine că fetele au indicat acest termen în cererile scrise către directorat.

Peste câteva zile, la redacţie au venit Valentina Bălţătescu şi Anastasia Sclifos, mame ale unor studente la colegiu despre care nu scrie nimic în articolul respectiv. Acestea au venit să apere „onoarea, demnitatea şi reputaţia profesională” a directorului Gorşcov şi să ne spună că ai lor copii „au plecat în China, dar strict pentru a acumula experienţă, nu a munci pentru bani”. Menţionăm că directorul Gorşcov a fost cel care a declarat pentru JURNAL că fetele „câştigă un ban” în China, iar „părinţii sunt bucuroşi” (înregistrările cu discuţiile avute cu Iurie Gorşcov le păstrăm la redacţie – n.r.). Doamnele erau revoltate de faptul că JURNAL a scris că studentele dansează în cluburi, fiindcă, susţineau ele, acestea au reprezentaţii numai în teatre.

Studente bănuite

Publicăm alăturat o poză cu unele studente ale Colegiului care au dansat anul trecut în „7 Club” dintr-o suburbie a Beijingului. Acestea sunt costumate pentru sărbătoarea „Hallowen”, marcată la finele lui octombrie. Este important să spunem că grupul de fete care a dansat în club s-a întors în Republica Moldova pe 30 noiembrie, deci elevele au lipsit de la ore trei luni! Cu acordul directorului şi al părinţilor, bineînţeles. Şi mamele îşi doreau să afle cine e sursa noastră.

Ulterior, la redacţie au venit şi trei studente de clasa a XII-a a Colegiului – Lilia Cristian, Natalia Viscut şi Cristina Muntean. Acestea au făcut parte din grupul plecat anul trecut în China şi care a absentat de la ore timp de două luni „cu acordul părinţilor şi al domnului director”. Acestea ne-au spus că fetele, indiferent dacă erau studente ale CC sau nu, aveau acelaşi număr de dansuri pe seară. Mai mult, una dintre cele plătite tot cu 650 de dolari avea singură un dans, deci lucra mai mult şi ca celelalte. Şi fetele aveau aceeaşi doleanţă – să afle cine ne-a oferit detaliile şi poza pentru material.

 

„Domnul Gorşcov nu are nimic cu asta”

 

„Domnul director mă bănuieşte pe mine şi încă pe o colegă că am fi dat interviuri, dar vrem să ştie că nu este aşa. Suntem în clasa a XII-a, trebuie să susţinem Bacul şi nu vrem să avem probleme”, ne-a spus Lilia Cristian. Fetele, care nu au fost sursele noastre din materialul publicat, ne-au confirmat faptul că primeau câte 650 de dolari pe lună pentru dansurile din teatrul la care au lucrat, mai puţin decât alte fete care nu erau studente ale colegiului, dar zic că nu au nicio pretenţie, fiindcă „aşa s-au înţeles cu Ghenadie Tintiuc încă de la Chişinău”.

Întrebate dacă au existat discuţii despre diferenţa onorariului în China, studentele confirmă cu capul în jos şi zâmbind, dar susţin că directorul Gorşcov nu are nicio treabă cu acest lucru. Întrebate cum au plecat în China, studentele zic că „domnul director ne-a spus că există o asemenea ofertă, au fost fete la care părinţii nu le-au permis”. Cele trei studente au mai afirmat că nu au indicat vreun termen în cererea scrisă către directorat pentru a le permite să absenteze de la ore.

 

„Plecările sunt legale”

 

Joia trecută, Iurie Gorşcov a venit la Ministerul Culturii cu toate actele necesare care legalizează plecările fetelor în China. „Am văzut şi procesul-verbal de la şedinţa consiliului profesoral. Plecările sunt legale. Dar o să mai solicităm contractele fetelor să vedem de ce erau plătite mai puţin. Directorul a spus că ele aveau mai puţine dansuri decât cele care primeau mai mult. Investigaţia continuă”, a declarat pentru JURNAL Boris Focşa, ministrul Culturii. JURNAL nu a afirmat niciodată că fetele ar fi plecat „ilegal” în China sau că domnul Gorşcov ar fi un director nepotrivit, ci a prezentat o stare de lucruri de la colegiul pe care îl conduce.

Nişte întrebări

Ce interes are Iurie Gorşcov să trimită studente în China (doar propunerile de a pleca au venit din partea sa – n.r.), inclusiv din contul orelor de studii, fete care să fie remunerate mai puţin decât altele din afara instituţiei?

De ce directorul „motivează” onorariul mai mic al studentelor prin faptul că acestea ar dansa mai puţin, deşi nu este adevărat?

De ce în catalog fetele plecate nu au acelaşi număr de absenţe (şi acest lucru ni l-a arătat însuşi Iurie Gorşcov – n.r.)?

Cum e posibil ca nişte studente să absenteze trei luni de la ore? Dacă această practică ar lua amploare, ce fel de studii s-ar mai face la colegiu? Avem temei să bănuim acest lucru fiindcă, dacă anul trecut numai Ghenadie Tintiuc lua fete în China, anul acesta şi Radu Soltan a început să ducă dansatoare minore în China, deşi înainte era un fel de „subaltern” în această afacere a lui Ghenadie Tintiuc.

De ce directorul a negat această experienţă de anul trecut şi nu a recunoscut din prima faptul că şi acum are studente în China?

Întrebăm, nu dăm cu parul.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)