Moldoveanul care pictează fresce în casele italienilor


 

„Sunt sincer cu clienții mei și responsabil. Numai așa pot face față concurenței”, spune hotărât Dorel Stratan

 

Numele moldoveanului Dorel Stratan este înscris pe pereții multor case private, cafenele, apartamente din nordul Italiei. Viața și greutățile l-au făcut să-și încerce aptitudinile la sculptură. Face lucrări inedite, de aceea este căutat de italienii bogați, care-l invită în castelele lor pentru a le transforma interiorul după placul lor. În prezent, formează o echipă cu italianca Rita Gherardi – maestru al vechii școli venețiene.

 

Victoria POPA

 

 

Originar din orașul Sângerei, Dorel Stratan e inginer de formaţie şi a avut mereu înclinația pentru desenul tehnic, arhitectură, pictură. În viață a făcut de toate, pentru a-și câștiga existența. Mulți ani a făcut sport. „Am învățat mulți elevi să ducă un mod sănătos de viață. Închiriam sala de sport din oraș și făceam lecții de taekwondo. Din sursele proprii reparam sala, astfel copiii aveau o activitate sănătoasă și nu pierdeau vremea pe drumuri”, mărturisește bărbatul.

 

Greul străinătății

 

În anii ’90, s-a ocupat de comerțul en detail, după care a mers în SUA în construcții. „Întors din SUA, am găsit alte realități acasă, oamenii se descurcau cu greu și migrau. Pierdusem terenul în comerțul cu bucata și am plecat peste hotare”, îşi aminteşte Dorel. În Italia a trebuit să înfrunte mari greutăți. „Să nu-i credeți pe cei care spun că o duc bine în Italia.  Trebuie să muncești mult ca să câștigi încrederea italienilor și să fii considerat egalul lor. Am fost grădinar, custode, zugrav, până am ajuns să deschid o mică afacere proprie. A trebuit să învăț din orice muncă să pot fi stăpân pe munca mea”. Nu poate să-i înțeleagă „pe moldovenii care ascund când merg acasă situaţia dificilă de aici”.

 

„Trebuie să fii îndrăzneț, insistent și sigur de sine”

 

„Italienii apreciază munca făcută bine, de calitate. Sunt sincer cu clienții mei și responsabil. Numai așa pot să fac față concurenței”, explică bărbatul. Spune că e bine să fii propriul tău patron, dar și costă. Taxele achitate statului italian sunt mari, în schimb poți lucra legal, în bază de contracte. Mărturisește că „italienii nu se dau în vânt după migranți și deseori se țin cu nasul pe sus, că au studii și sunt maeştri, dar în multe cazuri e numai vorba de ei. Și noi trebuie să ne purtăm la fel, să ne lăudăm câte facultăți avem și ce grad de calificare avem acasă, căci altfel te calcă în picioare”.

 

„Evroremontul” moldovenesc

 

I-a impresionat pe italieni prin finisaje, zugrăveli, decoruri interne și externe, amenajări. „Fac picturi murale sau fresce, realizez lucrări în ghips-carton, stuc venețian, terre florentine. Italia e o țară cu tradiții vechi și o cultură extrem de bogată, iar gusturile oamenilor sunt pe potrivă. O țară care are construcții impresionante precum Coloseumul sau Duomo (catedrala) din Milano nu poate avea oameni ce preferă plasticul și „evroremontul moldovenesc”, zice franc moldoveanul.

 

„Sunt căsătorit de doi ani. Soția mea este din Moldova. Mă susține în tot  ce fac. Așteptăm naşterea unei fetiţe, acum trebuie să asigur traiul încă unui om. Fără sprijinul familiei mele și al câtorva prieteni pe care îi am aici nu știu dacă aș rezista presiunilor și greutăților. Dar mă pot considera un om fericit și împlinit”.

 

Ucenic la arta pictatului în frescă

 

Dorel Stratan cu soția sa Olimpiada locuiesc în orașul Modena, însă el muncește în întreaga zonă – la Bologna, Castel Franco, Mantova etc. A avut lucrări și la Milano, acolo a renovat un magazin de haine fițoase pentru femei. Traiul lor este destul de modest. Închiriază un apartament.

În prezent, lucrează la vila unui arhitect italian împreună cu o pictoriță foarte talentată – Rita Gherardi. „Pictăm pereții, podurile, facem lucrări în frescă. Rita Gherardi pictează de 30 de ani. E maestru al vechii școli venețiene. Ea pictează pe orice suprafață, inclusiv pe sticlă. Sper să învăț de la ea această tehnică. Formăm o echipă bună în doi. Eu sunt meticulos și pictez cu precizie matematică, iar Rita e o fire creativă, spontană. Nu pierd ocazia să fur cât mai mult meşteşug de la ea, având în vedere că m-a ales să-i fiu unicul ucenic pentru a-mi transmite arta pictatului în frescă”, spune meșterul.

 

Metoda „passa parola”

 

Dorel Stratan nu suportă lucrul de mântuială. Deseori este chemat să repare greșelile altor „meșteri” care au lăsat crăpături. Are ochi bun pentru detalii, asta i-a făcut reputația. Pe parcursul anilor, a renovat magazine, cafenele, case private, grădini. A ajuns să lucreze și la o cântăreață de operă, unde a realizat o muncă extrem de complexă, şi rezultatul a fost excelent. Își găsește clienți prin metoda „passa parola”, adică din vorbă în vorbă. „La oricine am lucrat au rămas mulţumiţi și mă recomandă cunoștințelor, rudelor. De asemenea, eu îmi semnez fiecare lucrare”.

 

Vocea i se schimbă când îl întrebi cât de des vine acasă, în Moldova. „Foarte rar, poate o dată pe an”. Nu face ca majoritatea moldovenilor care construiesc case mari în Moldova, ale căror uşi sunt deschise o dată-n an. Casa lui Dorel Stratan în Moldova este casa părintească. Călătoreşte mult și soția sa îi împărtațește preferința. „Italia are mai multe lanțuri muntoase și mai multe mări, orașe frumoase cu cetăţi antice, medievale, cu o arhitectură deosebită, cu biserici impresionante. Toate acestea sunt aproape și e păcat să nu le vezi. Apropo, așa găsesc inspirația pentru lucrările mele”, mărturisește moldoveanul.

 

Inspirația și călătoriile

 

„Accept concurența, dar lupt pentru a fi în topul profesioniștilor. Mi-aș dori să am mai multe lucrări în frescă și pictură murală. Acestea îmi produc o satisfacție deosebită, mă simt împlinit. Să-ți pictezi casa, fie doar unele camere, e o plăcere scumpă. Nu fiecare italian își permite. O voi parafraza pe Rita, care spune că pictatul e ca un Ferrari – toți îl admiră, dar nu toată lumea și-l permite. Rita şi cu mine am fost invitați pe insula Elba să executăm niște lucrări complexe. Asta ar însemna să ne mutăm cu traiul într-acolo pentru un timp, poate câțiva ani. Sper ca acest proiect se va realiza”, spune mândru Dorel Stratan.

 

 

The following two tabs change content below.