Moldovagaz ar fi vândut ilegal gaz în valoare de zeci de milioane de lei

moldovagaz-este-impotriva

Astăzi de dimineaţă, procurorii şi poliţiştii au efectuat percheziţii la sediile Moldovagaz şi Chişinău-Gaz şi domiciliile şefilor acestor companii. După verificări, procurorul Vitalie Busuioc a prezentat în cadrul unui briefing schemele criminale prin care şefii mai multor companii şi conducerea companiilor Moldovagaz şi Chişinău-Gaz ar fi obţinut bani în proporţii deosebit de mari. Sumele provenite din aceste scheme erau trecute la „Pierderi”, scrie adevărul.ro.

„Întreprinderile Moldvagaz vindeau clandestin agenţilor economici cantităţi semnificative de gaz, sume care nu erau reflectate în evidenţa contabilă a firmelor respective. În final, aceşti agenţi economici livrau acest gaz unor întreprinderi şi persoane fizice. Pentru a ascunde urmele acestor infracţiuni, există suspiciuni că factorii decizie ai acestor întreprinderi, bazându-se pe metodologia de calcul a pierderilor tehnologice din reţelele de gaze, treceau neîntemeiat sumele obţinute din gazul vândut clandestin la pierderi, care se reflectau în tarifele la gaz. Alte aspecte verificate se referă la faptul că, potrivit datelor contoarelor, o parte din gazele livrate unor companii erau returnate cu trecerea cuantumului gazelor livrate la pierderi, care erau suportate de tariful la gaze. Un alt aspect care se verifică este că la achitarea gazului importat, procurările de valută străină de către Moldovagaz se efectuau la un preţ mai mare, iar acest profit era împărţit între făptuitori. De exemplu, la un agent economic care procura clandestin gaze naturale pe patru ani, suma este de 31 de milioane de lei. Este verificată activitatea acestui agent economic pe o perioadă de patru ani. Acest agent economic deţine licenţa ANRE privind distribuţia gazelor. Ilegalităţile au fost depistate în cadrul unui control ANRE ”, a explicat procurorul.

Pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, cei vizaţi riscă închisoare de la 2 la 6 ani, pentru activitatea ilegală de întreprinzător – amendă sau muncă în folosul comunităţii, privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii, iar pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari – închisoare de la 5 la 10 ani.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)