“Moldova trebuie să joace după regulile UE”


Schuebel: “Sunt precaut față de sondajele din Republica Moldova”

În conferința de prezentare a Raportului anual de progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, Dirk Schuebel a explicat de ce nu crede în euroscepticismul moldovenilor. Totodată, oficialul a remarcat că atunci când se va ajunge la implementarea regimului liberalizat de vize cu UE, se va găsi o soluţie chiar şi în cazul în care diferendul transnistrean nu va fi soluționat.

Vadim VASILIU 

Recent, Institutul de Politici Publice a prezentat Barometrul Opiniei Publice pentru lunile aprilie-mai 2012. Sondajul a inclus câteva întrebări prin care le-a cerut chestionaţilor să se pronunţe cu privire la preferinţele integraţioniste. Astfel, respondenţii au fost rugați să aleagă între Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan). Aceştia au dat un scor puţin mai mare Uniunii Vamale, pentru structura estică optând 38%, iar pentru Uniunea Europeană s-au pronunţat 35% din intervievați. Rugat să comenteze euroscepticismul moldovenilor, Dirk Schuebel a remarcat că are o atitudine rezervată față de sondajele efectuate în Republica Moldova. „Aș fi mai atent și mai precaut față de sondajele din Republica Moldova, mai ales după sondajul din noiembrie 2010. Aceste sondaje nu trebuie percepute drept un adevăr în ultima instanță. Când călătoresc prin republică, nu am impresia că Uniunea Europeană este mai puțin atractivă decât acum doi ani. Oamenii vor să simtă schimbările, însă ele nu se fac peste noapte. Sfătuiesc cetățenii să fie mai răbdători, sunt convins că țara este pe drumul cel bun”, a punctat Schuebel.

R. Moldova are de depășit două lacune

Dirk Schuebel, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, a prezentat Raportul anual de progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.   Dirk Scheubel a menționat în cadrul conferinței că Republica Moldova se îndreaptă cu pași cerți spre integrarea Europeană. Totodată, oficialul a trasat zece vectori pe care Republica Moldova trebuie să-i urmeze fără abateri în 2012, în vederea realizării Planului de Acțiuni EU–Republica Moldova. Primul din vectori se referă la intensificarea eforturilor de implementare a reformei în Justiție, cu punerea accentului pe drepturile omului și combaterea corupției, dar și finalizarea investigațiilor și acțiunilor judiciare în dosarul 7 aprilie 2009. La fel, oficialul a remarcat că Chișinăul trebuie să se angajeze activ și pragmatic în dialogul cu Tiraspolul, în vederea soluționării diferendului.

R. Moldova este gata să treacă în faza a doua a negocierilor

De curând, Asociația de Politică Externă din Republica Moldova, în parteneriat cu Centrul Român de Politici Externe, a evaluat progresele făcute de Republica Moldova în aplicarea Planului Național de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE, obţinând nota finală 8,6 din 10. Aceste două asociații de politică externă au îndemnat Comisia Europeană să recomande trecerea în faza a doua a Planului de Acțiuni pentru liberalizarea vizelor. „R. Moldova este statul cel mai avansat din Parteneriatul Estic în ce priveşte dialogul pentru liberalizarea vizelor, iar UE trebuie să dea un semnal politic pentru această regiune. Tensionarea relaţiei UE-Ucraina pune R. Moldova în postura singurului stat din Parteneriat în care orientarea proeuropeană este consistentă şi produce reforme interne. Se manifestă la Chişinău un euroscepticism tot mai accentuat. El trebuie contracarat”, se specifică în raport. Autorii atrag atenţia că legislaţia antidiscriminare a întâmpinat aceleaşi obstacole în Serbia, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru, iar aceste ţări au adoptat asemenea legi doar cu puţin timp înainte de ridicarea vizelor.

Uniunea Europeană nu face presiuni

Dirk Schuebel: „Cred că această notă este una foarte bună. Cred că și la Bruxelles  au remarcat faptul că 43 din 45 de acte legislative au fost deja adoptate.  Există două lacune în legislație pentru a trece la faza a doua de implementare a dialogului legat de vize. Într-adevăr putem spune că a fost realizat un progres remarcabil. Acum, sperăm că aceste două părți lipsă din legislație vor fi adoptate și vom trece la a doua fază a dialogului legat de vize. Prima lege este cu privire la lupta cu corupția și crimele economice, iar a doua lege a devenit deja celebră – legea antidiscriminare”. Totodată, oficialul a remarcat că nu vrea să profite de conferință doar pentru a vorbi despre legea antidiscriminare, deoarece anticipează că aceasta va fi tematica dominantă a întrebărilor. „Noi nu exercităm nicio presiune asupra RM. Dacă Moldova doreşte să se apropie de UE, este evident că trebuie să joace conform anumitor reguli pe care UE le aplică, și noi considerăm că acesta este dreptul nostru. Dar noi nu exercităm nicio presiune asupra niciunui segment legislativ. Noi considerăm că asemenea legislaţie va îmbunătăţi viaţa cetăţenilor. Este bine pentru voi, nu pentru Uniunea Europeană”, a subliniat oficialul.

Regim liberalizat, chiar și cu diferendul nerezolvat

Un alt obstacol în implementarea Regimului Liberalizat de Vize este și problema transnistreană. Dirk Schuebel a remarcat că au fost înregistrate anumite progrese în dialogul cu Tiraspolul. „Desigur, dacă noi vom ajunge atât de departe încât să discutăm regimul liberalizat de vize, soluțiile vor fi identificate chiar dacă problema transnistreană nu va fi soluționată”, a punctat oficialul.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)