„Moldova Suverană” a rămas fără brand

DEETATIZARE// Patronilor ziarului „Moldova Suverană” li s-a interzis să mai folosească acest brand

Curtea de Apel i-a interzis lui Ion Berlinski să mai folosească titlul de „Moldova Suverană” pentru ziarul pe care îl editează. Decizia instanţei vine la nouă luni după ce Guvernul a acţionat în judecată patronii publicaţiilor „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”, pe motiv că utilizează ilegal aceste mărci înregistrate de stat. Cu cinci ani în urmă, Executivul a anunţat despre deetatizarea celor două ziare guvernamentale, cu toate acestea publicaţiile nu au fost vândute unor noi proprietari, aşa cum ar fi fost normal. Guvernul a decis lichidarea întreprinderilor de stat care editau gazetele, iar în locul lor, ca prin minune, au apărut noi firme care au preluat „brandul abandonat”. Astăzi, statul îşi vrea înapoi proprietăţile cedate cu uşurinţă pe timpul guvernării comuniste.

O şmecherie

Potrivit deciziei de judecată din 9 noiembrie 2010, de aproape două săptămâni ziarul „Moldova Suverană” nu ar mai fi trebuit să fie editat. Patronii publicaţiei, Ion Berlinski şi Î.M. „Noile Idei Televizate”, ar fi trebuit să îşi caute un alt nume pentru ziar. Judecătorii au decis că marca „Moldova Suverană” aparţine statului. Juriştii Cancelariei de Stat afirmă că Berlinski şi patronii postului de televiziune „NIT” nu au avut niciodată dreptul de a edita „Moldova Suverană”. Acest drept aparţine Î.S. „Publicaţia Periodică Ziarul „Moldova Suverană”, care continuă să existe şi astăzi. Paradoxul este că administratorul întreprinderii de stat este tot Ion Berlinski. Cu cinci ani în urmă, ca urmare a solicitării Partidului Popular Creştin Democrat de deetatizare a publicaţiilor guvernamentale „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”, Guvernul a recurs la o şmecherie. În loc să vândă ziarele, el a dispus lichidarea lor, proces care nu a fost finisat.  Descoperind încălcarea, actualul executiv a luat decizia de a reetatiza publicaţiile. Noii patroni ai acestora au atacat în judecată această decizie a Guvernului.

Procuratura tace

De asemenea, Guvernul a cerut Procuraturii Generale să verifice legalitatea finanţării de la stat a srl-urilor care au editat după 2005 încoace cele două ziare. Potrivit ministrului de Stat Victor Bodiu, în anii 2005-2006, din fondul de rezervă al Guvernului a fost alocat peste un milion de lei pentru plata indemnizaţiilor lucrătorilor şi stingerea datoriilor întreprinderilor „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”. Mai mult, în timp ce se iniţiase procedura de lichidare a celor două întreprinderi de stat, Camera de Înregistrare a înscris în Registru întreprinderi private noi cu numele celor de stat care se lichidau, ceea ce este interzis prin lege. Deşi a trecut mai bine de jumătate de an, procuratura nu a anunţat încă despre rezultatele investigaţiilor. Contactat de JURNAL, procurorul care a cercetat cazul a refuzat să vorbească, iar serviciul de presă al Procuraturii Generale ne-a anunţat scurt că „nu comentează”. Singurul lucru pe care am reuşit să-l aflăm este că în prezent nu există niciun dosar penal în legătură cu încălcările semnalate de Bodiu.

Judecăţile vor continua

Litigiul dintre stat şi cele două ziare va continua. Noii patroni ai „Moldovei Suverane” intenţionează să atace cu recurs decizia Curţii de Apel privind interzicerea utilizării denumirii publicaţiei, dar şi decizia prin care Curtea de Apel le-a respins acestora cererea de anulare a Hotărârii Guvernului „Cu privire la încetarea procedurii de lichidare a întreprinderi de stat „Moldova Suverană”.

Directorul publicaţiei, Ion Berlinski, consideră că Guvernul încearcă astfel să „închidă gura” unor ziare care nu împărtăşesc poziţia actualelor autorităţi de la Chişinău şi ameninţă că se va adresa la CEDO.

Menţionăm că, după schimbarea patronilor ziarului, „Moldova Suverană” a intrat oficial în trustul media procomunist din care mai fac parte posturile de televiziune „NIT” şi „N4”, portalul „Omega” şi ziarele „Puls”, „Comunistul”, „Nezavisimaia Moldova”.

Ziarele raionale vor fi deetatizate

Totuşi, după ce îşi va întoarce cele două publicaţii, statul va fi nevoit să le înstrăineze din nou. De această dată, doar prin privatizare. Această condiţie se conţine în noua Lege privind deetatizarea publicaţiilor periodice publice, apărută recent în Monitorul Oficial. Actul prevede deetatizarea tuturor publicaţiilor editate de autorităţile centrale şi cele locale, cu excepţia monitoarelor oficiale. „Vor fi scoase la privatizare ziarele raionale şi mai multe publicaţii editate de Guvern. Din păcate, practica a arătat că cele mai multe publicaţii locale finanţate de la stat sunt folosite mai degrabă în calitate de instrument de lustruire a imaginii autorităţilor care le editează. Nu vrem ca banii publici să fie folosiţi de partide în acest mod. Nu vor fi scoase la privatizare doar Monitorul Oficial şi mai multe reviste de specialitate asupra cărora va decide Guvernul”, ne-a anunţat deputata Corina Fusu, autor al proiectului legii.

Monitorul Oficial nu se vinde

Amintim că legea a provocat nemulţumirea administraţiei „Monitorului Oficial” tocmai pentru că iniţial se crezuse că şi această publicaţie va fi scoasă la privatizare. Experţii care au lucrat la textul proiectului ne asigură însă că acest lucru nu se va întâmpla. „Guvernul va întocmi un registru în care va include titluri de publicaţii care nu vor fi supuse deetatizării. Monitorul Oficial se va afla cu siguranţă în acea listă. În rest, ziarele raionale trebuie deetatizate. Nu e normal ca statul să irosească anual câte 150-170 de mii de lei pentru editarea unor ziare fără impact”, crede juristul Eugen Râbcă. Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, afirmă că legea prevede mai multe metode de deetatizare – fie privatizarea publicaţiilor, fie transformarea lor în monitoare oficiale locale, fie lichidarea acestora dacă timp de doi ani nu se întreprinde niciuna din acţiunile anterioare.

Cristina Baciu